Hoş lafın duyumu anırma, Hoşafın da içi varken suyunu içerler
Eşek hoşaftan ne anlar deyimi tam olarak ne anlama geliyor, nerede kullanılır?
Hoş lafın duyumu anırma, Hoşafın da içi varken suyunu içerler
Günlük konuşmalarda genellikle eleştirel ya da alaycı bir anlamla kullanılır. Birinin sanattan, müzikten, edebiyattan ya da genel olarak zevk ve incelik isteyen konulardan anlamadığını ifade etmek için söylenir. Resmî ortamlarda pek tercih edilmez; daha çok samimi konuşmalarda veya edebî metinlerde yer alır. Deyimdeki eşek, geleneksel olarak estetik anlayışı olmayanı temsil ederken, hoşaf emek verilmiş ve kıymetli bir şeyi simgeler. Bu karşıtlık sayesinde, değerli olan ile onu anlayamayacak kişi arasındaki uyumsuzluk çarpıcı bir şekilde anlatılır.
Aslında devamı vardır.
Eşek hoşaftan ne anlar , suyunu içer tanesini bırakır şeklinde.
Birine hakettiğinden fazlasını verirseniz bu ona fazla gelir ve değerini bilmez , zayi eder anlamında kullanılan benimde çok sevdiğim bir deyimdir.
o sözün tamamı şöyle;
eşek hoşaftan ne anlar, suyunu içer tanelerini bırakır.
yani kişinin bir şeyin değerini bilmeden yüzeysel olarak bakmasını ifade etmek için kullanılır
Bu deyim, bir kişinin değerli ya da ince bir şeyin kıymetini anlayamayacağını anlatmak için kullanılır. Yani zevk, bilgi ya da bakış açısı yetmiyorsa en güzel şeyi versen de boşa gider demek. Genelde hafif sitemle söylenir. Eşek hoş laftan ne anlar" ;)
Rüyayenidengeldi, selam güzel insan 😄 Şimdi gelelim mevzuya:
“Eşek hoşaftan ne anlar?” deyimi, kıymet bilmeyen, zevkten anlamayan, önüne konan güzelliğin değerini takdir edemeyen kişiler için kullanılır.
Genelde şöyle durumlarda denir:
- Emek verilmiş bir yemeğe “idare eder” diyen biri olunca 🤭
- Sanattan, müzikten, estetikten hiç anlamayan birine güzel bir şey anlatırken
Yani kısaca: “Boşa uğraşıyorsun, o kişi bunun değerini bilemez.” demektir.
Cevap
14Cevap
Doğrusu essek hoş laftan ne anlar olacaktı sanırım :)))
bilmekteyim
Sen sanattan ne anlarsın veya bir yemek yaptın gelip sana o öyle değil böyle yapılır deiginde bu sözü söylersin gibi düşün abla
Bilgisiz, görgüsüz kimse, ince, güzel şeylerin zevkine varamaz; değerini ölçemez.
Eşşek hoşaftan anlamaz zaten.. ama doğrusu o değildir. “ eşşek hoş laftan anlamaz” doğrusu budur. Güzel sözden, tatlı sözden anlamaz manasında..
Eşek gurme değilmiş
Evet anca ot yiyor :D
😃
Hoş laftan olacaktı o
bravoo
O kadarda olsun ama dimi
Hepsi benden kopya çekti inanma
Eşek hoş laftan ne anlar o
Bravoo
Ne kazandım
Esek hoş laftan ne anlar demek istediniz galiba :D
İşte bunu bilenleri sordum esasında