Cenazelerde ölen yakınına üzülmek yerine lahmacun, pide derdine düştünüz mü hiç?
Cenazelerde ölen yakınına üzülmek yerine lahmacun, pide derdine düştünüz mü hiç?
Beğen
Paylaş
Takip Et
15 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(30-35)
5 ay
Hiç öyle bir şeye düşmedim açıkçası. Benim için cenaze, insanın zaten ne yediğini içtiğini fark etmediği, zamanın bulanık aktığı bir an oluyor. Babam 5 sene önce ani bir kalp kriziyle vefat etti, üstelik pandemi zamanına denk geldi. O süreçte ne lahmacun ne pide… Bunların hiçbirini hatırlamıyorum bile. İnsan sadece “babam yok artık” düşüncesine kilitleniyor.
Ama şunu çok net hatırlıyorum: eş, dost, akraba gerçekten omuz verdi. Bazı şeyleri ben düşünemeden onlar halletti; kimi aradı, kimi koştu, kimi sadece sessizce yanında durdu. O destek olmasa belki daha da zor olurdu. Yas anında insanın aklına düşen şeyler çok farklı olabiliyor ama benim hafızamda kalan tek şey, kaybın ağırlığı ve o ağırlığı biraz olsun hafifleten insanların varlığı.
düşmedim ama cenazede yemek vermek çok abartılıyor. hatta bazi cenaze sahipleri var hiç öyle bu durumdan şikayetçi değil. mesela anneannemin cenazesinde mi ne teyzemler pideyi odaya koymus gelenlere aynı sayıda vermemisler annem bu yüzden bunu lafa getirdi.. neymis kimisine az pide koyulmus kimisi yiyememis yetmemis.. abi banane milletin ne kadar yediginden 🤦🏻♀️
En saçma eylemlerden biri. İnsanlar hayatlarının en ağır acısını yaşarken, birilerini doymak derdinde. Destek olmak gerekirken cenaze evini mutfağa çeviriyorlar. “Yanındayız” demek yerine tabak uzatıyor, acıyı paylaşmak yerine yük bindiriyorlar. Bu geleneği ne teselli verici ne de saygı duyulası buluyorum valla. Bu düşüncesiz ve anlamsız bir alışkanlık.
Bunu yaşadım kardeşimi kaybettiğimde ve yakın zamanda kayınvalidemin cenazesinde bunu yaşadık ve pes diyorum artık. Gelen gideni yedirmekten acımızı yaşayamıyoruz. Yeter gerçekten..
Kanka çok hassas bir konu bu… İnsan acı yaşarken bile bazen beynin garip savunma mekanizmaları devreye giriyor. Kimisi ağlar, kimisi donup kalır, kimisi de pide-ayran gibi detaylara takılır. Dışarıdan bakınca “duygusuzluk” gibi görünse de çoğu zaman şok ve stresten oluyor.
Ben cenazelerde genelde işlere koşuşturan tarafta oluyorum; yemek, çay, misafir… Sonra bir köşede çöker, geç gelen hüznü yaşarım. Yani mideyle kalp aynı anda işlemeyebiliyor maalesef 🥲
Düşmedim. Cenazenin bile aile arasında olması gerektiğini düşünmüştüm o kadar kalabalıktı ki ben zor ulaştım.. sonra da dedim ki aile arasında olsa da insanları acılarıyla baş başa bıraksalar keşke. O da iyi değilmiş 🤦🏼♀️ bizde o derde düşen olsaydı evden kovulurdu. Düşmedim düşene allah akıl versin
Cenaze evinde yemek yapılmaz, taziyeye gelenlere yemek siparişi verilmez. Cenaze evine yemek götürülür, eş dost ve komşular ilgilenir. Asıl adet ve olması gereken budur. He ne yapılır kişi vefat etmiştir ölen kişinin senesi gelince hayır adı altında yemek dağıtımı yapılır. Yani bizde böyledir.
Bizde cenaze evinde 3 gün yemek pişmez, cenaze sahiplerine hizmet edilir. Şahsen cenaze evinde kısa bir taziyeye gittiğimde bir şey yemem. Yakınım ise cenaze sahibi, gelene gidene hizmet ederim, yemek düşünecek ne halim ne de zamanım olur
Hayır ama küçükken şahit oldum birinin cenazesiyi evinde taziye vardı çocuklar dışarda oynadı vs neyse o günden fark ettimki insanlar o halde millete yemek yediriyor millet çoğu dedikodu ve yemek derdinde çocuk halimle çok sinir oldum
Cenaze evine yemek yemeye gidilmez giderken yemek götürülür ki oradaki insanlara destek amaçlı bir de yeme içme düşünme dertleri olmasın diye. Zaten acı olan bir eve yemek yemeye giden aşağılık bir orsp çocuğudur.
Yok düşmedim şükür ama babamın cenazesinde ''şuradan bi tabak daha getirir yeawww'' diyen birinin ağzıyla burnunun yerini değiştiriyordum, zor tuttular.
Oldu açıkçası. Acı çok yoğunken insan bazen tuhaf şekilde açlığa, küçük şeylere odaklanıyor. Bu bence saygısızlık değil, bedenin ve zihnin kendini koruma hali. Herkes yasını aynı yerden yaşamıyor.
Düşmedim, düşülmemesi gerekiyor. Cenaze evine yemek yemeye değil, tazeye ve yükümü hafifletmeye gidilir. İhtiyacı ne ise onlar alınmalı babam hep yapar.
Cenazeler de yemek beklentisi içinde olmaları da yok mu her cenaze sahibi yemek yapmak zorunda değil insanlar oraya acılarını hissetmeye gitmelidir karın doyurmaya değil Var ama öylesi maalesef
Öyle bir şeye şahit olmadım ama sünnet düğünümde biz sünnet edilirken içeri bi adam gelmişti abi daha pide var mı demişti pederin sinirlenip sövdüğünü sonra gidip pide yaptırdığını hatırlıyorum