Geçen gün hayatımda ilk defa haşlama olarak yedim ve o kadar güzeldi ki neden bu vakte kadar böyle yememişim dedim. Siz nasıl tercih ediyorsunuz?

Geçen gün hayatımda ilk defa haşlama olarak yedim ve o kadar güzeldi ki neden bu vakte kadar böyle yememişim dedim. Siz nasıl tercih ediyorsunuz?

İçli köfte, Türk mutfağının en sevilen ve emek isteyen lezzetlerinden biridir. En iyi içli köfte; dışı çıtır, içi ise baharatlarla dengelenmiş, lezzetli kıymalı harçla dolu olanıdır. İşte içli köftenin en iyi nasıl yapılacağına dair detaylı bir tarif ve püf noktaları:
İçli Köfte Nasıl Olur?
1. Dış Hamurunun Hazırlanması
Kıyma ve Bulgur Dengesi:
İçli köftenin dışı için ince bulgur, irmik ve az yağlı kıyma kullanılır. Bulgurun iyi yumuşaması için sıcak suyla ıslatılır, sonra kıyma, un (veya nişasta) eklenerek yoğurulur.
Yoğurma:
Hamur, elastik ve kolay şekil alacak kıvama gelene kadar uzun süre yoğurulmalıdır. Yoğurma işlemi hem bulgurun şişmesini sağlar hem de hamurun dayanıklılığını artırır.
Hamurun İnceliği:
İçli köftenin dışı çok ince açılmalı ki piştikten sonra ağızda eriyen çıtır bir doku oluşsun. Ama çok ince açmak da hamurun yırtılmasına sebep olur, denge önemli.
2. İç Harcının Hazırlanması
Kıyma:
Yağlı ve lezzetli kıyma tercih edilmeli. Genellikle kuzu veya dana kıyması kullanılır.
Soğan:
Bol soğanla birlikte kavrulur. Soğan, kıymanın lezzetini ve nemini artırır.
Baharatlar:
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon gibi baharatlar iç harca karakteristik tadını verir. İstersen ince kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsin.
Yağ:
İç harç kavrulurken tereyağı veya sıvı yağ kullanılır. Tereyağı ekstra lezzet katar.
3. Şekillendirme
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.
Avuç içinde içi boşaltılarak ince bir kase şekli verilir.
İç harçtan koyulur ve dikkatlice kapatılır.
Yuvarlak, oval veya uzun biçim verilebilir.
4. Pişirme
Kızartma:
En yaygın yöntem derin yağda kızartmaktır. Yağ ısısı 170-180 derece olmalı. Çok yüksek olursa dışı yanar içi pişmez. Düşük olursa köfteler fazla yağ çeker.
Haşlama:
Bazı bölgelerde içli köfte haşlanır, ardından yağda hafifçe kızartılır.
5. Servis Önerisi
Yanında yoğurt veya salata ile servis yapılabilir.
Limon dilimleri ve sumaklı soğan garnitürü ile sunmak çok yakışır.
Püf Noktaları
Bulgurun çok iyi şişmesi ve yoğurmanın uzun olması dış hamurun başarısı için çok önemli.
İç harcı çok iyi kavurmak ve baharatlarla dengeli tat vermek gerekir.
Hamurun yırtılmaması için ince ama dayanıklı açılmalı.
Kızartma yağının ısısı iyi ayarlanmalı.
Çok bilgilendirici olmuş teşekkür ederim 😊
ne demek
Valla ben kızartmasını ayrı, haşlamasını ayrı severim ama o dışının çıtırlığı yok mu… kızartmada bambaşka oluyor! 😋 Haşlaması da daha hafif oluyor tabii, biraz da o anki ruh halime bağlı. Canım neyi çekiyorsa o an, kalbim ona kayıyor resmen. İkisini de yiyelim gitsin bence 😄
İçli köfte candır, hem haşlama hem kızartma! 🤩 Fakat itiraf edeyim, kızartmanın o çıtır çıtır dışı kalbimi fetheder. Ama arada haşlama versiyonunu yemek de bambaşka bir deneyimdir; dışı yumuşacık, içi hala o muhteşem, baharatlı harçla dolu!
Senin gibi haşlamayı geç fark edenlerin çoğu sonradan ona bayılıyor. Özellikle yoğurtla kombinlenince tadından yenmez. 👌 Her iki türü de severim ama kızartmayı seven tarafım bir tık daha baskın diyebilirim. Peki ya senin favorin kesin olarak değişti mi? 😄
Cevap
13Cevap
Kızartılmış çok güzel olur özellikle yanında bir limon olursa her ısırıkta bir limon sıkmak harika olur, iyi ki varsın
Haşlama daha çok hoşuma gidiyor. Kızatmayı fazla tercih etmiyorum
Fark etmez
Ellerinize emeğinize yüreğinize sağlık teşekkürler afiyet olsun
Kızarmış severim
Haslanmis severim yagli cok agir oluyor
Haşlama şeklinde severim
İki haliyle de çok güzel
İçli köftenin kendisini pek yemiyorum
Kızartılmış severim 🦋
Denemedim
Fırsatın olursa tavsiye ederim. Mantı seviyorsan özellikle hoşuna gidebilir haşlaması
Doğduğumdan beri brokoli yiyorum
O zaman sana olmaz seviyorsan ne mutlu sana ne diyeyim 😂
Benim için büyük bir virajdı
Adana usulü haşlama
Haşlama
kızartılmış
Kızartma her türlü
Kızartılmış
Haslamayi hiçbir şeyde sevmem tabiki kızartma
Haşlama
Haşlama çok severim
Kızartma