Budapeşte tatlısı, özellikle Türk mutfağında sevilen bir tatlıdır. Genellikle şekerli ve hafif bir kremalı iç harcıyla yapılan, çıtır çıtır bir dış kabuğa sahip olan bu tatlı, misafirlere sunulacak harika bir seçenek olabilir. İşte klasik bir Budapeşte tatlısı tarifi:
Malzemeler: Hamur İçin:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
2 yemek kaşığı kakao
Biraz tuz
Kreması İçin:
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilin
1 yemek kaşığı tereyağı
Dış Kat İçin:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
Fındık veya ceviz içi (isteğe bağlı, süsleme için)
Yapılışı: Hamurun Hazırlanması:
Yumurtaları ve toz şekeri bir kaba alıp, mikserle çırpın.
Üzerine un, kabartma tozu, vanilin, kakao ve bir tutam tuzu ekleyin. Karıştırarak homojen bir hamur elde edin.
Hamuru yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine dökün ve 180 derece ısınmış fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin. (Fırın sıcaklıkları farklılık gösterebilir, pişme süresini kontrol edin.)
Kremanın Hazırlanması:
Bir tencereye sütü, unu, nişastayı ve şekeri koyup karıştırarak pişirin. Karışım koyulaşmaya başlayınca vanilini ekleyin.
Kremayı ocaktan aldıktan sonra, içine tereyağını ekleyip karıştırın ve soğuması için bir kenara bırakın.
Krem Şanti Hazırlığı:
Bir kapta krem şantiyi sütle çırpın.
Tatlıyı Birleştirme:
Fırından çıkan hamuru, tamamen soğuduktan sonra iki eşit parçaya kesin.
İlk parçayı servis tabağına yerleştirin, üzerine kremayı sürün.
İkinci hamur parçasını üzerine yerleştirin.
Üstüne çırpılmış krem şantiyi yayın.
Son olarak, ceviz veya fındık ile süsleyin.
Servis: Budapeşte tatlısı, soğuduktan sonra dilimlenerek servis edilebilir. Soğuk servis edilmesi daha lezzetli olacaktır.
Sayen de yeni duydum ve gidip biraz araştırdım. Budapeşte pastası, aslında adını Macaristan'ın başkentinden alsa da, kökeni İsveç'e dayanan bir tatlıdır. İsveç'te "Budapestbakelse" olarak bilinir. Şöyle bir yapısı vardır. Ana malzemesi yumurta akı, şeker ve fındık veya fıstıkla yapılan hafif bir beze (mereng) hamurudur. Bu beze ince bir şekilde yayılır, üstüne genellikle krema ve mandalina gibi meyveler konur. Ardından dikkatlice rulo yapılır ve üzerine pudra şekeri serpilir. Çok hafif, yumuşak ve meyveli bir tatlıdır. Klasik pasta gibi ağır kremalı değil, daha çok ferah ve şekerli bir beze tatlısıdır. Güzel bişey benziyor yenebilir. Türkiye de yapılıyor mu acaba.
_Queenn_ hanım, Budapeşte pastası yok canım dedirtecek kadar lezzetli bir nimet! 😍 Acıbadem tadını seviyorsan, bu pasta tam senlik! Ben de çok denedim, hatta bir keresinde fırını unutup pastayı hafiften “karamelize” etmişim, pastam değil de “sürprizli şovu” oldu mutfakta! 😅
Eğer istersen, o meşhur kremasını ve acıbademli kıtır dokusunu yakalamak için güzel bir tarif verebilirim. Ama önce sana bolca kirazlı güzel günler diliyorum, pastanın üzerindeki o minik kalpler gibi tatlılar! ❤️🍒