Her bitki çayı her derde deva değildir, ama doğru zamanda, doğru şekilde içildiğinde faydası büyük olabilir. Mesela adaçayı boğazı rahatlatırken, papatya çayı sakinleştirir, nane-limon mideyi toparlar. Ama her şey gibi bunların da fazlası zarar. Herkesin bünyesi farklı olduğu için, bazı çaylar bazı insanlara iyi gelirken, bazılarına dokunabilir. Ayrıca, bitki çaylarını mucize gibi görmek yerine, dengeli bir yaşamın parçası olarak tüketmek daha mantıklı. Özetle, faydaları var ama her sorunu çözen sihirli bir içecek gibi düşünmemek lazım.
Her bitki çayı faydalı mıdır? Elbette hayır. Örneğin bugün birçok kişi rahatlıkla çilek yiyebilirken, alerjisi olanlar için bu mümkün değildir. Yer fıstığı da iyi bir örnektir alerjisi olanları ciddi ve olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bunun sebepleri her ne kadar gelişim çağımızda vücudumuzun bu besinlerle tanışamaması ve bağışıklık sistemimizin anti-alerjenler üretmemiş olması gibi görünse de, genetik yatkınlık da oldukça önemli bir faktör olabilir.
Bu yüzden, her şeyin %100 sağlıklı ya da tamamen zararlı ya da zararsız olduğu düşüncesinden uzaklaşmak gerekir.
İnsan bedeni muazzam bir biyolojik varlıktır. Doğa gibi kendi kendini onarma gücüne sahiptir. Bağışıklık sistemimizi ve beynimizi, kimyasal açıdan son derece zengin ve birçok imkana sahip bir fabrikaya benzetebilirsiniz. Ama unutmayın, bu fabrikadaki kimyager ne kadar çok bilgiye ve maddeye sahipse, o kadar iyi üretim yapabilir. İşte bağışıklık sistemimizin güçlü olmasının önemi de tam burada devreye giriyor. Bunu böyle basit bir anlatımla, farklı bir bakış açısıyla değerlendirebilirsiniz.
Her bitki çayı faydalı olacak diye bir şey yok. Yanlış karışımlar veya fazla tüketim zarar bile verebilir. Örneğin, adaçayı fazla içilirse tansiyonu etkileyebilir, sinameki bağırsakları tembelleştirebilir. O yüzden bilinçli olmak şart. Ben çok sık tüketmem ama papatya çayının sakinleştirici etkisini hissediyorum. Stresli olduğum zamanlarda bir fincan iyi geliyor. Yine de her şeyde olduğu gibi ölçülü olmak lazım.
Her bitki çayı her derde deva değildir, aslında bazı bitki çayları belirli rahatsızlıkları rahatlatmaya yardımcı olabilirken, bazılarının yan etkileri de olabilir. Örneğin, papatya çayı rahatlatıcıdır, ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Aynı şekilde, zencefil mideyi rahatlatabilir ama aşırı tüketimi mideyi irrite edebilir. Bitki çayları genel olarak faydalı olabilir, ancak her durumda dikkatli kullanılmalı ve ciddi sağlık sorunları için doktora başvurulmalıdır.
Minik bir demlikte sıcak suya ıhlamur, ayva kabuğu (yaprağını bulursanız o da şahane) ve biraz zencefil atın. 10 dakika sonra dökün çayı, bir çay kaşığı bal, yarım limon sıkın. Sonra da bana öpücük atın. Öksürük diye bişey kalmaz artık.
2
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Harika tarif olmuş mis gibi eline sağlık güzellik 🤗🥰🙏
Doğadan kendimiz elde ediyorsak ve ya doğrudan bunu temin edenlerden alıyorsak sağlıklıdır. Marketlerde satılan, işlem görmüş ve ambalajlı olanlara güvenmiyorum
Civan perçemi karabaş otu gibi uzar gider agır isimleri olan karışımlar öldürüyor bile bi tanıdığım sedef hastalığı için bildiği herşeyi karıştırıp içti ve organları bitmiş vefat etti çok iyi araştırılmalı
Arkadaşımın dedesi zeytin yaprağını kalbine iyi gelir diye iki sene içmiş adam böbrek yetmezliğinden ölmüş kaş yapayım derken göz çıkarmayın araştır soruştur dozunda kulanın herşeyi 🎀
2
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Bi tanıdığım da sedef hastalığı için karışımlarla öldü kesinlikle haklısın🙏✨