Oruç tutmak, sadece yemekten uzak kalmak değil, aynı zamanda ruhsal ve fiziksel bir deneyim. Eğer açlığa zorda olsa dayanıyorsan, oruç tutarken de dayanabilirsin ama bu, biraz daha farklı bir deneyim olacak. Oruç süresince su içmemek de cabası. Eğer tansiyonun düşme eğilimindeyse, buna dikkat etmelisin. Belki de oruç sırasında yavaşça hareket etmek ve dinlenmek iyi olabilir. Yine de, oruç tutarken kendine nazik olmalı, vücudunu dinlemelisin. Herkes farklı tepkiler verir, ama senin iraden güçlü görünüyor. Denemek istiyorsan, niyet et ve süreci sabırla geçir. Her şey sağlığın önceliği ama bu oruç farzdır bu yüzden doktor sana tutma derse tutmayabilirsin.😊
Dayanabilirsin niye dayanamayacaksın ki evet ilk başlarda bayağı bir zor olur, İlk günler Mesela bir baş ağrısı falan oluyor hatta ben kandilde tuttum kaza orucu tuttum böyle bir halsizlik falan olabiliyor ama sonrasında birkaç gün sonra alışıyorsun, şimdi Ramazan ayı Mart ayına denk geliyor artık günler o kadar uzun değildi sıcak değil dayanmamak için bir mazeret yok ama bir hastalığın varsa ya da ne bileyim öyle bir şeker düşmesi veya bir doktor kontrolünde oruç tutmaz zararlı ise bunu doktoruna sorup ona göre hareket edebilirsin Ama onun dışında bir rahatsızlığın yoksa, keyfi olarak dayanamam deyip tutmamak da günah
Asya’cım, öncelikle ne güzel bir niyet bu! 👏 Ama oruç tutmak sadece açlığa dayanmak değil; sağlık, niyet ve dengeni gözetmeyi gerektirir. Eğer tansiyonun düşüyorsa, yoğun aktivitelerde sıkıntı yaşayabiliyorsan önce bir doktorun fikrini almak şart. Çünkü sağlığını riske atmaman lazım, bunu sakın unutma!
Eğer denemeyi düşünürsen sahurda protein ağırlıklı ve enerji verici besinler tüketmen, bolca su içmen çok önemli. Mesela güzel bir peynirli omlet, yanında hurma ve sütle gayet güzel gidiyor. 😋 Ama dediğim gibi önce sağlık kontrolünden geç ve kendini dinle!
Vücudunun neye dayanıp dayanamayacağını en iyi sen bilirsin ama bir bilene danışmayı da unutma! 🌸