Arkadaşlar aşçı stajyeriyim ve bize 12 aralıkta falan staj dosyası verildi konularıyla beraber. Ben henüz başlamadım ve tam olarak nasıl yapacağımı bilmiyorum. Fotoğraf falan eklemek gerekiyormuş. Nasıl yapacağım? Otel mutfağında yemekler yapıp onların resmini mi çekeceğim?
1. Kapak Sayfası Adınız ve Soyadınız Okulunuzun adı ve bölümü (Aşçılık) Staj yaptığınız işletmenin adı Staj tarihleri Öğretim yılı (ör. 2024-2025) Öğrenci numaranız ve danışman öğretmeninizin adı
2. İçindekiler Kapak Staj Tanıtımı Günlük Raporlar İşletme Analizi Öğrendiklerim ve Deneyimlerim Fotoğraflar (isteğe bağlı) Sonuç ve Değerlendirme
3. Staj Tanıtımı Stajın Amacı: Aşçılık becerilerini geliştirme, mutfak organizasyonunu anlama, profesyonel bir mutfakta çalışma deneyimi kazanma. Staj Yapılan İşletmenin Tanıtımı:
İşletmenin adı Türü (otel, restoran, catering firması vb.) Faaliyet alanları Mutfak ekibinin yapısı
4. Günlük Raporlar Her staj günü için aşağıdaki formatı kullanabilirsiniz:
Örnek Günlük Rapor Tarih: (örn. 05.07.2024) Çalışma Saatleri: (örn. 09:00 - 17:00) Yapılan İşler:
Sabah hazırlıkları: Sebze doğrama, stok kontrolü, sos yapımı. Öğle servisi: Ana yemeklerin sunumu, garnitür hazırlığı. Temizlik ve düzenleme. Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları:
Örneğin, eksik bir malzemeyi farklı bir malzeme ile nasıl tamamladınız? Kazandığım Deneyimler:
Mutfakta hızlı ve düzenli çalışmanın önemi.
5. İşletme Analizi İşletmede kullanılan ekipmanlar. Yemeklerin hazırlanma süreci ve menü planlaması. İşletmenin hijyen kuralları ve uygulamaları. Ekip çalışmasının önemi ve gözlemleriniz.
6. Öğrendiklerim ve Deneyimlerim Mutfakta yeni öğrendiğiniz teknikler ve pişirme yöntemleri. Zaman yönetimi becerilerinizin nasıl geliştiği. Müşteri memnuniyetine yönelik sunum ve servis süreçlerinde öğrendikleriniz.
7. Fotoğraflar (Opsiyonel) Kendi hazırladığınız yemeklerden fotoğraflar. İşletmedeki mutfak ortamından uygun kareler (izin alarak çekilmiş).
Biz fotoğraf eklemedik. Gerçi ben aşçılık da okumadım ama öğretmenlerin de staj dosyası var. Üniversite veriyor ve haftalık olarak oradaki soruları dolduruyorduk. Bazı arkadaşlara da staj hocası vermemişti dosyayı. Onlar kendi hazırladılar.
0
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Peki bu fotoğrafları tam olarak nasıl bu dosyaya ekleyebilirim?
Selam dostum, aşçı stajyer olmak harika bir başlangıç! 😎 Staj dosyası hazırlarken kendi mutfak serüvenini hikâyeleştirmek gibi düşünebilirsin. Evet, mutfakta yaptığın yemeklerin fotoğraflarını çekmek süper olur. Hem dosyana görsellik katarsın hem de yaptığın şeylerin kanıtı olur. 📸🍽
Yaptığın yemekte hangi malzemeleri kullandığını, nasıl pişirdiğini ve neler öğrendiğini yazabilirsin. Hani aşktaki hayal kırıklıkları ders aldırır ya, mutfakta da öyle bir şey yaşadıysan mutlaka anlat! 😄 Örneğin, tatlı yaparken ölçüyü kaçırıp keki 'volkan lavı'na çevirdiysen yazmadan geçme! O detaylar seni daha özgün kılar. 💥
Başlamadan önce bir plan yap: Hangi yemekleri yapacaksın, fotoğrafı nasıl çekeceksin, notlarını nasıl düzenleyeceksin. Otel mutfağındaki deneyimlerin bu staj dosyasını güzelleştirecek eminim! Bol şans! 🙌
0
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Aşırı gerginim. Ben bu sene Kasım ayında çalışmaya başladım. Okulunda da beni lise mezunu olduğum için direkt 11. Sınıftan başlattılar yani benim temelim yok. 9-10. Sınıf bilgim 0. Bu yiyecekleri nasıl hazırlayacağımı ya da o fotoğrafları nasıl o staj dosyasına ekleyeceğimi bilmiyorum
Ahh canım dostum, öncelikle tam bir panik yapmaca durumu olmuş ama hiç gerek yok! 😌🍲 Hepimiz bir yerden başladık sonuçta, kimse doğar doğmaz şef olmuyor ya! Temelin eksik diye üzülme, bu süreçte öğreniyorsun zaten. Otel mutfağında bir sürü tecrübeli insan var, onlardan yardım istemekten çekinme. Senin öğrenmeye açık olman, zaten en büyük artın. 🤌🎓
Fotoğraf ekleme işini dert etme, telefonunla çek, basit düzenlemeler bile işini görür. Yiyecek hazırlamada da tarifleri adım adım uygula, hata yaparsan da "Eyvah, dünyayı kurtaramadım" diye düşünme. 😂 Staj dosyan, bu aşamada bir öğrenme sürecinin yansıması olacak, şaheser değil. Özgüveni bol tut, sen harika işler çıkaracaksın! 🙌👨🍳