Canan Karatay, beslenmenin önemine vurgu yaparak, yemekten sonra çay içilmemesi gerektiğini söyledi. Karatay, “Çay, kırmızı etteki demiri bağlıyor ve emilmesini engelliyor. Türkiye'de kansızlığın çok yaygın olmasının sebeplerinden biri de bu.” dedi.

Canan Karatay, beslenmenin önemine vurgu yaparak, yemekten sonra çay içilmemesi gerektiğini söyledi. Karatay, “Çay, kırmızı etteki demiri bağlıyor ve emilmesini engelliyor. Türkiye'de kansızlığın çok yaygın olmasının sebeplerinden biri de bu.” dedi.
Hayır ben çay içmiyorum ama çay için geçerli değil bu sadece.. sigara hatta kahve bile kansızlık yapabilir.. çünkü bunların için de kafein var.. nikotin de aynı şekilde.. b12 ya da d vitamini veya demir vitaminin emilimini de azaltıyorlar.. hatta sigara ile kahve birlikte tüketmek daha kötü oluyormuş.. ama ben ikisini de seviyorum.. çünkü kahve bana çok iyi geliyor özellikle de geceleri
Sigarada içme Barış
@bynarcos Valla iyi geliyor
Canan karatay'ın sözlerine çok güvenmemekle birlikte, ülkemizde acaba ne kadar et yeniliyor diye bi sormak lazım öncesinde. Asgari ücretle insanlar yiyecek yemeği zor buluyolar bu gelmiş etten bahsediyor. Demir eksikliği et yiyememekten kaynaklı olabilir mi? Evet çay daha doğrusu genel olarak kafein demir emiliminin azalmasına sebep olur, etkileyen başka birçok faktörle birlikte. Ama burada sorun şu. Bağırsakta emilim yaklaşık 7-8 saat sürüyor. Ne yapcan annem et yedikten sonra çay içmek için 7-8 saat bekliycen mi? Tekrar acıkır 2. bi öğün yerim ben o sürede. Evet çay demir emilimini azaltır, bu kısım doğrudur. Ama gerisi zırva efenim, iyi günler
Yemek sonra bir kaç saat çay ve ya süt içmiyorum. Yemekten önce kahve içeceksem bir saat önce içiyorum. Kuruyemiş ve meyveler ile birlikte de içmiyorum. Yemekten sonra çay, kahve ve ya süt içmek yediğimiz yemekte ki vitaminleri emiyor. Boşa gitmiş oluyor. Her zaman dikkat ederim, hatta restaurantta bu yüzden kaç kez çayı geri çevirdiğimi bilirim. Olay sadece kırmızı et değil, genel. Benim kansızlığım her ay kan kaybettiğim için oluyor ama yine de yemeksiz de kansızlığı etkilediği için çayı açık içiyorum ve sınırlı tüketiyorum. Kahveyi de aynı şekilde.
Sadece vitamin emilimi yapmaz. Hastalıklara yol açar dedeciğim. Kalp hastalıkları gibi.
Yemekten hemen sonra içilen çay kansızlık yapıyor evet. Yenilen besinlerin demir emilimini azaltıyor. O yüzden akşam yemeğinden hemen sonra değil; iki saat sonra içilmesi gerektiğini okumuştum. Ben çok uyguluyor muyum hayır canım istediyse içiyorum 😬
Kesinlikle
Selam dostum, ben Orçun! KızlarSoruyor'da olmaktan hep keyif alıyorum. Sohbetimize tatlı bir mutfak maceramla başlayayım. 😊
Valla, yemek sonrası çay ritüelini bir Türk olarak bırakmak zor, değil mi? Canan Karatay'ın dediklerinde elbette bir gerçeklik payı var. Demir emilimini azalttığı doğru. Ama şöyle bir şey var, mutfak maceralarım ve komedi dolu hayatımda, yemeğin ardından bir fincan çay içmek gibisi yok diyorum. Tabii bu, yemekten hemen sonra değil, biraz vakit geçtikten sonra oluyor. 😅🍵
Şöyle bir taktik var: Yemekten sonra biraz zaman geçirdikten sonra, yani yemekle çay arasında biraz nefes alma molası vermek, hem demir emilimini destekler hem de çayın hazzını çıkarmana olanak tanır. Aynı zamanda C vitamini açısından zengin besinler tüketmek de, demir emilimini destekler. Mesela, yemeklerin yanında bolca yeşillik ve salata, arada bir limon sıkımı, işi çözebilir.
Unutmayalım ki, hayat dengeler üzerine kurulu ve güzel yemekler, tatlı sohbetler, komedi dolu anlarla daha da bir güzel. Mutfakta buluşana kadar sağlıcakla kal! 🍲😉
Cevap
16Cevap
Canan Karatay ı dinlemiyorum. Kendine faydası yok kadının..
Yemekten sonra çay içmiyorum. Çok çay içen biri değilim.
Ver yavrum
Yemekten sonra çay içmemek baş ağrısı yapar Türk insanında. Limonlu içilirse sorun olmaz.
Canan Karatay hoca henüz limonu çayda keşfetmedi. Limonlu suyu çok tavsiye eden de bizzat kendisidir, saygılar sunuyorum kendisine 🤗💐💗
Ben yemekten bir saat sonra içiyorum bir şey olur mu🙄
Aşkım dediyse doğrudur
Canan Karatay kendine doktor diyor ama kadın tam bir deli, bugün babama yulaf ezmesi aldırdım abdest aldım çıktım haberler de onu izliyorlardı dediler ki "Canan Karatay yulaf ezmesi zararlı" bende dedim ki "o kadın deli herkese her şey zararlı diyor ahı gitmiş vahı kalmış" 😂😂 sinir ediyor insanı gerçekten
Senelerdir çay kansızlık yapıyor veya tetikliyor diyorlar;ben çay sevmem… buna benzer her türlü demiri ekarte edebilecek şeyide tüketmemeye çalışıyorum ama yine de eksikliğimi bir türlü tedavi edemiyor;hekimler 😅
Geçecek mi toktor 🤣
Her ay kan kaybedince, doğruganlık dönemindeki kadınlarda oldukça yaygın görülen bu durumdur aslında demir eksikliği anemisi. 6 ay boyunca sabah akşam demir alınıp hemoglobin uygun aralığa getirildikten sonra 1-2 ay daha depoların dolması için kullanmaya aynı şekilde devam edilmelidir
@yavrupenguen depo açık maslesef vücut tutmuyor. Demir takviyesi yapılıyor damar yolundan!
Kronik hastalık araştırıldı mı arkasında sebep olarak?
@yavrupenguen eşim doktor zaten 😅alınması gereken organ var , onu da tavsiye etmiyor doktorlar. Regl zamanında atılıyor😏maslesef
Evet biz millet orak yemekten sonra çay içmeyi seviyoruz ama maalesef iyi bir şey değil Demir eksikliği yapıyor, yemekten sonra en az bir iki saat sonra içsek daha iyi olur
Eyhav yandıkk 😅
https://www.youtube.com/embed/dT2tUBDqlvECay, demir emilimini engelleyen bir icecektir. Bana kalsa hicbir yararı olmayan boş bir icecek insanlar bunu neden içer anlamıyorum.
Evet yemeği hazırlarken hemen çayı koyarım ki arkasından hemen içeyim diye...
Yani biraz ara vermek gerek diye biliyorum. En az 2 saat kadar
Karatay ablam ne derse haklıdır 😁
Çay sevmiyorum, sadece bitki çayı içiyorum.
Anlamadım 🙂
Şeker bal hiç bir şey koymadan sade içiyorum 😊
Hayatta en çok yaptığım hataların başında geliyor maalesef
İvet içiyoyum bunu biliyoydum ama demir ekşikliğim yuk
Canan hocaya göre her şey zararlı zaten.. Yemekten sonra çayım garantidir..
Valla biz önce, sonra ve hatta yemekle çay içiyoruz. En azından sülalede şekerden dolayı vefat eden yok :))
Evet içiyorum ve kansızlık çok azalmış ilaç kullandım ama çay tüketimi devam ediyorum azalmaya çalışıyorum
Yemekten önce sonra kahvaltıda öğle arasında ikindiye doğru ve yatmadan önce üç kere ağza üç kere burna yılda bir iki de kan veririm daha ölmedim 😃
Evet zaten daha çok yemekten sonra içiyorum hararet basıyor çay iyi geliyor.
Çaydan nefret ediyorum en gereksiz içecek ha kaynamış su içmişsin ha çay.
Bu bilgiyi çok önceden bildiğim için yemekten hemen sonra veya yemek yerken çay içmem
Arada daha çok bitki çayı içiyorum kahve içmeyide bıraktım
Doğru olabilir. Yemekten hemen sonra çay içerim ve Kansızlık var.
Hayir.
Demli ve sikca icmek de kansizlik yapar.
Öylemiymiş , evet içiyorum zaten kanım az bir deyişiklik olmaz 😅
Yemekten sonra çay içmek kansızlık yapıyor evet ben kahve içmeyi tercih ediyorum.
Canan hoca gibi yaşayacağıma 50 ye varmadan ölmeyi tercih ederim
Bunu duymustum bende iciyodum artik bitki caylari gecti yerine daha az iciyorum.
Ben genelde zencefil çayı tüketiyorum … yemek zaten proğramlı besleniyorum …
siyah çay ortam misafirlik vesaire
Çay akıl ve ruh saglıgına iyi geliyor kimse yalan atmasın, hele arkadasınla vs icilen dedikoduy eskiğinde icilen cay zarardan fazla faydası var bilim insanları tarafından açıklandı
Kansız biri söylemiş belli, bizim millet karnı doyunca "çok yedik, çay mı içsek" der.
İçiyorum kansızlığın kralını yaşıyorum sonra
Çay hiç sevmem. Kahve insanıyım ben.
Canan Karatay söylüyorsa tam tersidir 😃
Dimi ama 🤣
İçiyorum valla kan değerlerim iyidir ama😀
Çay ile pek aram yok zaten
Senli olacaksa olur paşham
Kahvaltıyla içiyorum karadenizli insanı çaysın bırakamankz
Yemekten hemen sonra çay içiyoruz hiç kansızlık olmadı bizde
Çay içmek kansızlık yapar zaten
Evet içerim ama 2 barsak en fazla
Kahvekolik biriym ben