Merhabaa 🌸
"Pişmiş aşa su katılmaz." diye bir söz vardır. Çorba piştikten bir müddet sonra koyulaşır, tekrar içilmek istediğinde ise bir miktar sıcak su katılması gerekir.
Sizce sonradan su katmak çorbanın/yemeğin lezzetini azaltır mı?

Merhabaa 🌸
"Pişmiş aşa su katılmaz." diye bir söz vardır. Çorba piştikten bir müddet sonra koyulaşır, tekrar içilmek istediğinde ise bir miktar sıcak su katılması gerekir.
Sizce sonradan su katmak çorbanın/yemeğin lezzetini azaltır mı?

Çorba piştikten 1 gün sonra tekrar ısıtılırken katılaştığı için bir miktar su katılıp o kıvamı açmak için yapılabilir En azından benim bildiğim bu ne kadar doğru ya da yanlış bilemiyorum
Evet ama tadı bir nebze kaçıyor sanki.
Az miktarda katılabilir. Ne yapalım, çöpe mi gitsin? Pişmiş aşa su katılmaz sözü zaten mecazdır, yemekler için söylenmemiştir. Pişirme işlemi bittikten hemen sonra su katılmaz, pişirirken suyu azaldıkça azar azar eklenir.
Çöpe gitsin demiyorum ama o söylediğim sözün anlamı zaten yemeklerle ilgili. Pişmiş yemeğe su katmak adı üzerinde tadını kaçırdığına dair yapılmaması gerektiğine dair bir mesaj var.
Dolapta soğuduğu için koyulaşan çorba için değil, pişirme işlemi tamamlanmış yemek için "pişmiş aşa SOĞUK su katılmaz" şeklinde söylenmiştir.
Sebze ve bakliyat yemeklerini pişirirken suyu azaldıkça azar azar eklemek için hazırda ılık veya sıcak su bulundurulur.
Soru sadece çorbaya özel değil diğer yemekleri de hesaba katarak sordum neden hemen çöpe mi gitsin diye duyar kasıyorsun ki.
Pirinç eklenerek yapılan kabak, ıspanak gibi bazı sebze yemekleri de soğuyunca koyulaşır, onları da ısıtırken az miktarda su eklenebilir.
Tamam bende diyorum ki evet su eklenebilir ama tadı kaçar ilk hali gibi lezzetli olmaz demek istediğim şey bu.
Isıtırken eklediğin su ile pek de tadı kaçmaz. Belki biraz tuz ilavesi gerekebilir. Soğuk su eklendiğinde tadı kaçacak olan yeni pişmiş sıcak yemektir.
Pişmiş aşa su katılmaz ✌️
Hayır koyu olursa tabiki de katılabilir tadı bozulmaz bence tuz vs ilave edersin tekrar
Ama yinede lezzeti kaçıyor.
Cevap
10Cevap
Katılınca tadı bozuluyor
Ya ben bunu pirinç pilavı yaparken çok yaşıyorum bir türlü beynim tatmin olmuyor az daha koy yakıcan diye eklettiriyor lapa yapıyorum 😓
Pilavın ölçüsü var örneğin bir su bardağı pirinç kattıysan suyu iki su bardağı koymalısın, iki su bardağı pirinç kattıysan da üç su bardağı su katılır.
Birader sana tam tutan ölçü vereyim. BİM'de turuncu pakette (mavi değil) satılan Efsane marka pirinç var. 3 defa tam el yakma sınırında sıcak su ile pirinçleri kırmadan hafif ovalayarak yıka, nişastası beyaz beyaz aksın. Yıkama suyunu süzüp biraz sıvı yağda orta ateşte 5 dk. kadar karıştırarak kavur. 1 ölçü pirinç için 1,5 ölçü kaynar su, ilaveten aynı ölçü kabı ile 1 parmak kalınlığında kaynar suyu, tuzunu ekle, en kısık ateşte kapağı kapalı 17-18 dk pişir. 1,5 ölçü su az geliyor, 2 ölçü su fazla geliyor. Şehriyeli yapıyorsan şehriye için ayrıca 1'e 2 ölçü kaynar su koymalısın, yoksa su yine az geliyor. Afiyet olsun.
pişmiş aşa su katılmaz :D :D
ama çorba tuzlu olmuştur tuzunu azaltmak için sonradan su katılabilir
Pişmiş aşa şu katılmaz denir, Pişmiş yemeğe kaynar su ilave edilir.
Bana göre su katılmaz. Katıldığı zaman ise lezzeti kaçar.
Hep yapıyoruz bişey olmuyo
Et suyu katınca gayet güzel oluyor
ben yapiyom sorun olmuyo 😂
Pişmiş aşa su katılmazzz
Çorbaya olabilir
Bazen yapiorum
Hyr katılmaz.
Katılmaz
Ben katarim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?