⭐Tam kıvamında haşlanmış kayısı yumurtaya gezdirip üzerine de tuz, kekik ve acı pul biber serpelim, yanında da zeytin ve kıtır ekmek, zeytinyağından imzalı lezzet!! ⭐😃
Soğuk sıkım zeytinyağı kullanıyoruz ne kızartmalar ağır kokuyor ne yağ yanıyor. Yüksek ısılara dayanabilmesinden dolayı aslında zeytinyağı kızartmalarda kullanılır sadece ekonomik sıkıntılardan dolayı kolay kolay tercih edilmiyor
Abicim soğuk sıkım ile sızma rivera, rafineri, filtresizin ne olduğunu biliyormusunuz? Bu konuda çok ciddi araştırmalarım var ege de bir çok üretim yerine gittim gördüm. Kesin kati bir dil kullanmışsın ama senin kullandığın soğuk sıkım 0.5 - 0.3 dizem asit ise asla kızartmalarda kullanılmaz. Kızartmalarda sadece filtresiz rafineri veya riviera kullanılabilir.. (Sızma ya göre daha kalın yağdır kolay yanmaz asit oranı da yüksektir)
Yok yahu neden susacaksın ki konuşuyoruz işte... Bak şimdi.. Soğuk sıkım (Taş baskı) sadece zeytinden yağı çıkarma methodudur. Hatta ilk hasat konusuna falan girersek işin içinden çıkamayız 😀 Bir de fabrikasyon işlem ile ezilir.. Bu daha seri üretimdir.
Büyük bir kazan düşün.. En üste en ince yağ çıkar.. 0.3 - 0.5 dizem asit.. O alınır ve onun adı "Sızma"dır. Yani en ince yağdır.. Kolay yanar ve sadece çiğ tüketilir..
Ondan sonra riviera gelir.. Asit oranı ve kalınlığı daha yüksektir (0.8 - 1.2 dizem) Kısmen kızartmalarda kullanılsa da daha çok yemeklik yağdır..
Ondan sonra ki katman Rafineri (1.5 asit ve üzeri).. Bu tam kızartmalık yağdır.. Ama asit yüksektir çiğ yenmez mideyi rahatsız eder. Ağırdır. Sadece Kızartma ve sabun yapımında kullanılır..
En son kat yani kazanın dibindeki tortulu yağ ise filtresiz yağdır.. Namı değer sabunluk yağ.. Kızartmada da kullanılır ama oldukça ağırdır...
Dahası... Pirinç yağı var.. Onu da zeytinin çekirdeğinden çıkarırlar. Yenmez.. Sabun yapılır ama kalitesizdir.. Ucuz sabun da kullanılır..
Çünkü o kadar bilgili değilim siz baya bi araştırmışsın konunun uzmanına şimdi kulaktan duyma üç dört cümleyi satacak değilim shsjs. Ben bir gün bunu detaylıca araştırıcam ve bu tezimi size sunucam😌 elbette ki yağın ağır ya da hafif gelmesi günün sonunda kişinin damak tadına kalır
Estağfurullah. Bu konu da sadece tezim ve yerinde ciddi araştırmalarım var hepsi bu ☺ Ağırlık damak tadı değil yağın kendi tat ağırlığı, baskınlığı aynı zamanda da hacim olarak daha düşük halimden daha fazla kg.. Daha koyu düşünebilirsin.. Tavsiye ederim araştır mükemmel bir konu 😊
Hiç düşünmeden taze fasulye derim. böyle kavruk, yağına kalmış, bol sarımsaklı, domatesli, şekerli ve tabii ki bol yağlı..
ev yapımı domates salçası üzerine güzel bir zeytinyağı bolca gezdirilir. üzerine varsa turunç veya limon sıkılır. top kekik, normal kekik, nane veya biberiye ne istenirse eklenir. kızarmış ekşi mayayla bandırake tekniği ile sevdanın son vuruşu yapılır. of of 😋😄