Güzel kabarması için bekletmek sanırım işin püf noktası..
Peki..
Mayalı poğaça hamuru kaç saat bekletilir?

Güzel kabarması için bekletmek sanırım işin püf noktası..
Peki..
Mayalı poğaça hamuru kaç saat bekletilir?
1 saat sıcak yerde bekleterek mayalamak kafi gelir. Ben güneşten faydalanıyorum bu konuda kabımı sofra bezine sarıp güneşin altına bırakıyorum.
En önemli olan şekil verdikten sonra tepside dinlendirmek. O zaman pufidik poğaçalara sahip olabilirsin. Canım çekti yarın yapayım.
Bir de püf nokta vereyim mayayı ılık (biraz sıcağa yakın) su, süt ve şekerle karıştırdıktan sonra 15 dk üzerini kapatıp bekletmek daha iyi mayalanmasını sağlıyor.
El alışkanlığı aslında. Önce hamurunu mayalandırın ve tepsiye alın. Üzerini temiz bir bez ile örtüp , yumurtasını sürmeden biraz daha mayalanmasını (kabarmasını) bekleyin. Kaba taslak yarım saat diyebiliriz.
Ortam sıcak ise çabucak olur bu işlem.
Saati yok, hamur ısıya bağlı olarak kabarır zaten öyle saatlere gerek yok.
Kullanılan maya ve malzemeler önemli kabarması konusunda.
Eve geçince bir tarif var onu paylaşıyım seninle. Yine yapamazsan büyük ayıp etmiş olursun. 😎
Aa biri eksilemiş. 🤔 Aklımdan çıkmış müsait zamanda yorumda paylaşırım.
Kalabilir sorun değil.
Hatırlatsaydın keşke, kusura bakma unuttum ben tamamen. 🤷🏻
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1-5 tatlı kaşığı tuz
1 kg un
İçi için beyaz peynir maydanoz
Üzerine
1 yumurta sarısı
Yapılışı kısaca hamur malzemelerini yumuşacık bir hamur elde edin 1 saat mayalandırın hamur 2 katına çıkınca
Yumurta büyüklüğünde bezeler alın elinizle açın içine peynir maydanoz karışımını koyup kapatın iyice tepsiye ters bir şekilde aralıklı yağlı kağıt üzerine yerleştirin 15.20 dakika tepside üzerini kapatın bekletin üzerine yumurta sarısı sürüp 190 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin pişen poğaçaların üzerini nemlı bir bezle 10 dakika kapatın
Rica ederim Mahall. 🙋🏻
Püf noktaları vardır bunun eminim. Ama ben çok anlamıyor olsam da hamur işinden yaptığım zaman en fazla yarım saat beklerim sonra form verip fırına sürerim. 😅 Her işim acele benim.
Çok teşekkür ederim.
E tabi ki siz çok daha bilgi ve tecrübe sahibisinizdir bu konularda. ☺
Yaparken her yoğuruş ve malzeme ilave ederken Besmele de çekmiştim oysa..
Ne yapalım nasipten öte yol yok ☺
Biraz kabarmasını beklemek gerekiyormuş sanırım.
E ne yapalım böyle böyle tecrübe ediniyorum 🙈😀
Cevap
3Cevap
Ben genelde birkaç saat sıcak yerde bekletiyorum gadası.
1 saat sanırım
Mayalı hamurda zaman değilde ısı önemlidir. Sıcakta kabarır hamur.
Saat tutmuyorum maya kabin dışina taşıyorsa yeterli. Üstelik bu sıcak havalarda daha çabuk şişer.
Belirli bir saat söylenemez, hamur kabarınca işlem yapıyorum ben. Sanırım 1 saat falan yeterli ve poğaçada en önemli nokta tepsi mayası.
Ortam sicakligi ile alakali bu aslinda. Mayalama suresi sicakliga bagli. Ama goz karari anlaya bikirsin. Hamurun 2 kati oldugunda. Mayalama tamamdir
ben 1 saat bekletiyorum sonra sonuç muhteşem ;)
3 2 1 yapiyorum ben mayalı şeyleri beceremiyorum
Belirli saat olmaz. Isıya göre aslında tamamen
1 saat
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?