Kahve her gün içtiğimiz bir içecek. Kahve hem keyif verici hem de zihinsel aktiviteyi güçlendirdiği için enerjimizi yüksek tutmamıza yardımcı oluyor. Gelin hep birlikte en çok bilinen kahve çeşitlerine bir göz atalım.
Espresso KahveEspresso kahve, İtalyanca’da çabuk, hızlı anlamına geliyor ve klasik bir İtalyan kahvesine verilen isim. Hem hazırlanması hem de tüketilmesi hızlı. Espresso makinelerde ince çekilmiş çekirdeklerden elde edilmiş kahve, belirli bir oranda basınç ve yüksek ısıda 25-30 ml suyla hazırlanıyor.
Americano Kahve Americano kahve, bir veya iki shot espressonun üzerine kaynar su eklenmesiyle hazırlanıyor ve espresso ile filtre kahve arası bir tat sunuyor. Espressodan daha yumuşak ama filtre kahveden daha sert bir aroma elde ediliyor. Filtre kahveye alışmış Amerikan askerleri, II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da espresso kahveyle tanışmışlar.
Filtre Kahve Filtre kahve, orta çekilmiş kahvenin bir filtreden süzülen su yardımıyla demlenmesiyle elde edilen bir kahve çeşidi. Benim en sevdiğim kahve türü aynı zamanda. Espressodan farklı olarak kahve bir filtre kağıdına veya metal filtreye konuyor ve su yavaş bir şekilde damlatılarak bu kahvenin içirişinden geçirtiliyor.
Türk Kahvesi Türk Kahvesi, kahve üretmediği halde bir ürünü kendine özgü bir pişirim tekniğiyle hazırlayıp kendi kültürü ile özdeşleştirmiş bir kahve çeşidi. Kendisine has kahve öğütme yöntemiyle ince çekilerek hazırlanıyor.
Cafe Latte Latte, İtalyanca ‘süt’ anlamına geliyor. Bu yüzden sipariş verirken latte değil de Cafe Latte demek mantıklı. Cafe Latte, fincanınızın büyüklüğüne göre 1 ya da 2 shot espresso üzerine ısıtılmış süt eklenmesiyle hazırlanıyor. Üzerine isteğe bağlı biraz süt köpüğü ilave ediliyor.
Mocha Mocha kahve, adını Yemen’deki Mocha şehrinden alan bu kahve çeşidi. 2 shot espresso, 2 shot çikolata şurubu ve süt köpüğü ile hazırlanıyor. Acı kahve tadından hoşlanmayanların tercihi.
Macchiato Macchiato, İtalyanca ‘benekli, alacalı’ anlamına gelen bir kelime. Macchiato Kahve, bir veya iki shot espressonun üzerine bir çay kaşığı yoğunlaştırılmış süt köpüğü ekleyerek, yani kahvede bir benek oluşturularak hazırlanıyor. Genellikle üzerine kakao eklenerek servis ediliyor.
Cappuccino
Cappuccino kahve, İtalya’da kahvaltıda tüketiliyor. Hatta öğlenden itibaren bulması zor, siparişine bile garip bakılan bir kahve türü. Cappuccino, espresso shot üzerine sıcak süt ve süt köpüğü eklenerek hazırlanıyor.
Türk kahvesi... Türk halkının fakirliğinden doğmuş bir şey... normalde 14-15 gr kahve kullanmak yerine 4-7 gr arası bir gramaj kullanılır genelde. Tabi imamın dişlik suyu gibi olmasın diye en ince öğütüm yapmışlar ki daha fazla, renk tat versin sıcak suya... Makina yapıcak kadar sosyo ekonomik düzey olmadığından su ısıtılan kaselerin küçüklerinde pişirilmiş... tamamen ekonomik yoksunluktan çıkan bir şey ve üstelik hiç güzel değil... iyi filitre ve espresso kahve içmiş biri için zaruri durumlarda yoksunlukta gider bir şekilde ama tercih edilicekse en sona türk kahvesi gelir net!
Filitre kahve, Americano, Mocha sevdiğim kahveler. Mocha'nın çikolata aromasına bayılıyorum fakat genellikle çok şekerli bulduğum için yalnızca yarı bardak kadar içebiliyorum. Güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş, tebrikler.
Hepsinide severim. Ama türk kahvesi son zamanlarda vazgeçilmezim.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
ben her zaman filtre kahveciyim. yazın buz atıp içiyorum hatta termosla da yanımda taşırım. dışarda kahve almak zaten çok pahalı, ben demlediğim kahvemi bile indirimden almaya çalışıyorum. şimdi carrefoursa 2 al 1 öde yapmış mesela 2 paket kendime 2 paket de erkek arkadaşıma aldım hemen