Turfanda erik fiyatları tamamen piyasa şartları içinde ki Arz talep dengesinin sonuçları. Bunu kimse şu an için değiştiremez. Hali hazırda Gebe ve canı Deli gibi erik çeken hanımın yoksa sorun etmeye gerek yok. Daha ucuz yemek için tabi ki biraz sabır daha bahar yeni başlıyor. Yalnız diğer ürünler fiyatı sandığımız gibi yaz bollaşınca ucuzlamayacak. Mazot navlun gübre fiyatları hangi oranda düşmüş ki ucuzlasın. Hepimiz şapkayı çıkarıp önümüze koyup düşünelim Kimdi bu sorumlu. Tarım politikalarında neler oldu da böyle oldu? Çiftçilere ne yaptık biz?
:D 1 Ay önce 8000TL idi ucuzlamış.. :D Can erikte bu fiyat gelenekselleşmiş ve baharın gelişine bir bahşiş anlamına gelir. Yani amaç halkı dolandırmak kazıklamak değil, yeni mevsimin ilk taze ürününü satışa çıkaran çiftçiye hediye vermek olarak düşünmelisin. 1 Ay sonra 10 TL ye düşer. Bakış açını değiştir.
Bence bu fırsatçılığa müdahale edilmeli. Evet mevsimi değil ama bu kadar yüksek fiyata satacak kadar maliyeti yok. Hamile olanlara satılıyor genelde ama böyle bir fiyat politikası ile karaktersizlik yapılmamalı.
Bir Ziraat Mühendisi olarak yazıyorum. Şu an arza sunulan erik turfanda yani erkenci erik. Örtü altı üretim yapılıyor yani sera ürünü. Bu fiyat olması normal. Daha fazla ürün hasat edilip piyasaya sunuldukca fiyat düşecek. Erik de şu anki mevcut durumdan nasibini aldı ki bu fiyata. Şimdilik yemeyiverelim :)
@Be_smart çekilen raf market rafı nere olduğu da önemli mesela l. Avm mi normal semtte bir market mi ya da luks bir mevki mi bunlar hep önemli. Ben geçen yıl Nisan ayının sonunda kilosunu 20 liradan aldım üreticiden. 30 liraya rusyaya ihracatını yaptım. burada ben büyük haksızlık üreticiye ve tüketiciye yapılıyor. Aradaki fırsatçılar kanser olsun tek dilegim
@_RamSes_ eğer bu konu ilginizi çekiyorsa Cem Seymen'in Para Dedektifi adlı programında Adrasan bölümü var onu izlemenizi tavsiye ederim. Kooperatiflesme örneğinin en güzeli bence. Sizin bahsettiğiniz şey onlar tarafından yıllar önce gerçekleştirildi keşke örnek olsa
Bu ülkede yerli tohuma ceza verildi, çiftçinin traktörü haciz edildi öte yandan aynı banka birilerine karşılıksız para verdi, dolayısı ile örnek alınamaz artık.. Kimsenin yatırım yapacak gücü kalmadı
Manisa Salihli de Yaşıyorum. Egemizin şirin ilçesin de Erik yetişriciliği fazladır mevsimi geldiğin de bol bol yiyoruz zaten Özellikle Üzüm yetiştirici çiftçilerin her Bağında erik ağacı vardır zamanı geldiğinde bol bol gönderirim :)
690 lira olmasinin marketin bulunduğu mahalle ile alakalı olmasi bile fırsatçılik.. erik ülkemizde nadir bulunan bir yiyecek değil, bunu nisanin spnunda daha bol bulacak iken Nisan basinda böyle bir fiyat ile satışta olmasının hesaplamasini kim satiyorsa matematiksel olarak yapmalı... hukumetin yaptığı yanlışlar ile birlikte birileri de açgözlülük yapiyorsa bunu da sorgulamak gerekli... her yüksek fiyatin satıcısının mazeretini bastan kabullenmek te sacmalik..
Ya bu medya algının icinden geciyor ya. birader daha erik cikmasina 1 ay var. turfanda oldugundan bu fiyat. merak etme erik yiyeceksin zamani gelince. ingiltere prensesi triplerine girmeyin hemen. cok seviyorsaniz tukettiginiz seyleri biraz da uretmeyi deneyin. gunluk kazancinizi 3 tane erige vermek istiyorsaniz siz bilirsiniz
hepimizin köylere yerleşmesi lazım. bizi sömür sömür sömüren bu sistemi alt etmenin başka yolu yok. kıtlık mıtlık diyorlar yalan. tüm dünyada şu an sadece sistemin sıkışmasının bedelini biz çoğunluk ödüyoruz. toprak da var üretim yapacka insan da.
O eriğin nerde olduğunun hiç bir önemi olmaksızın ve tamamen denetimsiz serbestliğin verdiği cesarete dayanarak yapılan bu aşşaığılık iğrenç fiyat dayatmasına karşılık olarak onu yapan herkesin o erik ağaçları kanka gitsin dalıyla budağıyla hemde Bu işi kooperatifleşme sistemi çözmez dayak çözer hatta aynen şöyle seni anasını avradını sktmin oğlu sen ne tür bir mahluksun lan diyerek dayağa başlamak lazım
Finans yüksek lisans biri olarak bu soruyu komik buldum ortada somut bir mal var ve bi ücret ödeyip alıyorsan bunun neresi dolandırıcılık arz talep eğrisi denen bir şey var misal eşi olmayan bir resim tablosu milyar dolar edebilior neden çünkü arzı sadeve bir adet yani sınırlı
Her sene olandır :( Henüz Nisan ayındayız. Erik her sene bu dönemlerde çok pahalı oluyor ve garip bir şekilde her sene bu fiyatlar gündem oluyor. Yaz gelince düşer fiyatları. 3-5 lira olmaz tabii artık ama 10-15'e falan düşer :(
Sende öyle bir foto koymuşsun ki.. günah değil mi hamile olan vardır alamayan vardır
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Erik sevmem ve yiyemem ama bu aşırı. Milleti kıtlıkla kırmak istiyorlar. Allah aşkına normal marul pazarda 15-18 tl arası. Asgari ücretin artması kesinlikle çözüm değil.
geliyor gönlümün efendisi 😌 kaça olursa olsun zaten bizim evin bahçesinde 3 tane erik ağacı var 😂
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
690 liralıkeriğin maliyetini biri açıklasın.. erken diye kafana göre fiyat koyabiliyorsan 1690 olsun 5 bin olsun, niye 190 değil? niye 90 değil de 690? bu bildiğin canı çeken biri varsa canını al mantığ ile etiket koymak... eriği mevisiminde 25 litaya satarlarsa yer mi insanımız doya doya? benzin mi yüklüyorlar dolar mı basıyorlar içine? erik ağacı yahu bu
Sera ürünleri şu an yani hormonlu. Salatalık da mevsimi olmadığı için hormonlu ve pahalıydı kış boyunca. Yaz gelince düşer bence fiyatı. Yani umarım. 😓
Niye hayal olsun ki her sene bu zamanlar hep ayni fiyatlarda olur birkaç ay sonra erikler çıkar sonra 5 10 liraya duser kilogram fiyati abartmaya çokta gerek yok bence
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Kardeş bu ayda erik yemek istersen zaten elin yanar biraz sabır 1 aya kadar fiyatı normal seviyelere gelir. Her sene yapılan erik muhabbeti bıktırdı artık gerçekten cahillik değil bu başka bir şey bence
Ya her sene bu erik borsası neden gereksiz haber oluyo sürekli.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Mevsimi değil ilk çıktığında hep böyle oluyor. Gerçi her şeyde olduğu gibi bunun fiyatı da önceki senelere göre daha yüksek olacaktır tabi ama bu kadar olmaz
Ya salın siz eriği domates 30 tl salata 20 tl marul olmuş 15 tl
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
her sene bu aylarda böyle haberler çıkıyor. seradan ilk hasat ve piyasada az olması sebebi ile bu fiyatta. daha çoğu erik ağacı yeni çiçek açıyor bir kaç hafta sonra normal fiyatlarına gelir.