İstemediğim bir şekilde uzadı. Büyük de bir saksıya almam gerekecekti. Kök tarafı dahil 6 parçaya ayırdım. Tarcinlayıp eve aldım. Güya her bir parçayı ayrı ayrı dikip bol bol yavru alacaktım. Evin havası duragan ve nemli geldiğinden yaralar küf yapmaya başladı. Tekrar kesip tarçınladim ve fırına verdim. Amacım iyice su kaybetmelerini sağlamak ve yaraları mühürlemek. Bildiğimden değil deneme yapıyorum. :) Az önce rüzgarlı balkona bıraktım. Dışarda dursunlar. Sen sen ol kesilecek kaktüs için acele etme. :)
Zaman için erken, ama nem olması düşündürücü. Havadar değil dimi? Gerçi dışarıda kar var, içeride de sıcak. Çok geçmiş olsun, fırınlama form kaybına neden olabilir abi. 5-7 derecelerde havadar yerde dursa yaralar kapanırdı sanki. Umarım kurtulurlar.
Bir tane scopia var, yana kaydı gidiyor, bildiğin yere değecek. Yapmadığım kalmadı, eğilen yerden 4 yerden kesip yaza dik şekilde ekeceğim, bazı türler yerlerde sürünmek adına elinden geleni yapıyor :)
Bunu çok seviyordum ama kestim artık. Arada açıp çıkardım fırından. Form kaybı önemli değil zaten uzamaz bunlar. Yaralarından ve diplerinden çıkacak yavruları büyüteceğim. Suda koklendirip küçük saksilara almayı ve çabuk yavrulamalarini sağlamayı düşünüyorum.
Fazla sudan kaybetmiştim 4 sene önce, acemiliğimize geldi :)))) erken su vermiştim, hassas bir tür. Çiçekleri şahane, çabuk boylanıyor yavru alırsan çok hızlı ilerlersin inşaAllah.
Yaz günü oda sıcaklığında 1.5-2 günde yara kapanıyor ama kışın farklı. Bir de eviniz öyleyse, maalesef tecrübe olmuş. Öyle bakalım :) Aynı tür olsa paslaşırdık ben de kaybettim bu türü :)))
Öncelikle ceviz hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alarak hamuru yoğuralım ve hazırlayalım. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Çok fazla un ilave ederek hamuru sertleştirmeyelim.
Son olarak cevizi ekleyelim ve tekrar yoğuralım.
Hazırladığımız hamurdan parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayarak şekil verip önceden ısıttığımız 170°C fırında 35-40 dakika kadar pişirelim. Yaklaşık olarak 1,5 tepsi yani 40-45 adet kurabiye çıkıyor.
Eğer kavrulmuş tadı isterseniz 5 dk daha pişirebilirsiniz ama hafif pembeleşmesi yeterli çok uzun süre tutmayınız.
Kurabiyeleri fırından aldıktan sonra ele alabileceğiniz sıcaklığa geldiğinde tarçın ve pudra şekeri karışımına bulayalım.
Soğuk olduğunda şeker ve tarçın kurabiyenize yapışmaz o nedenle sıcak olması önemli. Ağızda dağılan çok güzel bir kurabiye, beğeneceğinizi düşünüyorum. Afiyet olsun. Afiyet olsun.