Merhabalar, Bir yazıda okudum. Su, kahveden önce içilirmiş ki kahvenin tadını iyi bir şekilde almak için. Kahveden sonra içmek ise görgüsüzlük sayılırmış. Bu durumda ben görgüsüzüm agdhdhk sonra içiyordum ya ben haha😃 pehhh..
Osmanlı döneminde kahve ile beraber su gelirmiş, misafir önce su içerse ev sahibi misafirin karnının aç olduğunu anlar sonrasında sofra kurdururmuş. Suyu kahveden sonra içerse veya içmezde sofra kurmaya gerek görülmezmiş. Ben de bunu okuyalı epey oldu aslında adabı muaşeret gibi bir şey.
Gelenek görenekler, alışkanlıklar, yaşanılan yerlerin kendine has uygulamaları derken herkes farklı şekilde tüketiyor kahveyi ve yanındakileri...
Ne yersek, ne içersek içelim öncesinde biraz su içmek mideye hem '' birazdan besin geliyor '' sinyalini verecektir, hem de damağımızı temizleyerek '' net '' lezzet almamızı sağlayacaktır.
Önce de aslında 1-2 yudum alınabilir.. Kahvenin zaten yoğun bir tadı ve aroması var. Dolayısıyla o tadı hissetmemenin imkanı yok.. Ben hep sonra içerim.
Osmanlı zamanında atalarımız o kadar nezaket sahibi imiş ki bir misafire kahve yaptığında şu ile götürülmüş nezaket gereği aç mısın tık musun diye sormamış yani eğer ki misafir suyu icerse açtır demekmiş ve hemen yemeği hazırlanmış kahveyi içerse adam tokuş sorun yok ve bu adette bize oradan kalmaymış
Eğer misafir suyu kahveden önce içerse, karnının aç olduğu anlaşılırmış. Bunun üzerine ev sahibi hemen sofrayı hazırlarmış. Ancak su kahveden sonra içiliyorsa, bu misafirin tok olduğunun ve sadece muhabbet için geldiğinin göstergesiymiş.
Eskinin insanı her konuda ince düşünceli arkadaş ^^
Normalde Önce İçilmesi Gerekiyor Fakat Bence Yudum Yudum Alınabilir Kahvenin Tadını Daha İyi Almak İçin Rakı Gibi Düşün Önce Rakı İçilir Sonra Bir Yudum Su İçilir Hem Ağızı Temizlesin Diye Hem de Acı Tat Gitsin Diye Böylece Daha İyi Tat Alınır :D Saçma Bir Örnek Oldu lsndfkjlns
Kahve Manyağı olan biri olarak söylüyorum. İlk önçe bir yudum Su alacaksın. Sonra arkasından hemen Kahve Ve bu işlemi yaptığında şunu fark edeceksin Damak Zevkin değişecek ve her Seferinde bir yudum Su arkasından Kahve. Kahven bitene kadar yap farkı hissetmezsen gwl Suratıma Tükür 😃
Kahvenin o yoğun tadını daha güzel alabilmek için önce su içilir. Ama suyu da fazla abartmamak lazım 2 3 yudum en fazla sonra yavaş yavaş kahveni içersin eğer yanında lokum vb şeyler varsa su lokum kahve sıralaması güzel gibi ama pek takılmamak lazım bu şeylere senin canın ne istiyorsa öyle iç bence
kimi der önce içilmeli ağızdaki mayhoş tat gitsin ki kahvenin tadını alabilsin, kimi der ki sonra içilmeli kahvenin ağızda bıraktığı telveyi temizleyip götürsün diye. bana göre telveyi dilden boğazdan temizlemek daha iyi
yanlış okumuşun eskiden gelen bir adettir o gelen misafire kahveyle birlikde 1 bardakta su ikram edilirmiş ki eyer kahveden önce suyu içerse aç oldugu anlaşılıp misafir için sofra kurulurmuş ikramda bulunulurmuş olay bu
Ağzımda kahve kalmasın diye sonradan içiyorum. Bir hareketle görgüsüzlük denmesi saçma bir ön yargı bence. İnsanları tek bir şekle koyup onlara uyumasını uymayanı da dışlamaları kötü bence. Herkes aynı olmak zorunda değil.
Derler ki önce su içen açtır ve ev sahibi bunu farkederek misafirine yemek hazırlar. Geçmişte bu bir taktik olarak uygulanırmış. Eğer önce eli kahveye uzanıyorsa tok olduğu anlaşılır.
Eskiden söyle koyarlarmış misafir gelince kahve ve şu koyarlarmış eğer misafir kahveyi önce içerse yok olduğu anlamına gelirmiş eğer suyu önce içerse ac olduğu anlamına gelirmiş yani yani eskiden suyun önce ya da sonra içildiği bunun içinmiş bence fark etmiyor sonra içmek daha mantıklı şu sonucta tadı yok bisey yok kahvenin tadını nasıl etkilesin
Canı sıkılan yeni adet çıkarıyor. İkisi de mideye gidiyor tadını bozmuyorsa iç gitsin canın nasıl istiyorsa özentilikten uzak durun. Kahveci bir insan olarak kınıyorum böyle insanları.
Önce içilmesi hususu doğrudur fakat sonradan içmek görgüsüzlük değildir. Ki ben de sonradan içiyorum. Canım nasıl yemek içmek isterse öyle içerim. Siz de öyle yapın. :)
Sonra içilmesi gerekiyor çünkü kahve içtiğimiz zaman kanda ki su miktarını eksiltiyor haliyle içilen kahve kadar yerine su koymak gerekiyor. Aynı şey çay içinde geçerli..
Ben de başka bir şey okumuştum ne kadar doğru bilemem. Misafirliğe gidince kahveden önce su içilirse aç olduğunu belirtmekmişmiş. Saçma geldi ama bilemedim. Ben bir süre sur içemem
Bu osmanlı zamanında ki gelenekti demi sahi suyu önce içerlerse aç olduklarına işaretti yanlış hatırlamıyorsam kahve içerlerse tok öyle bişeyler olması lazım ^^
Evet doğru olan şey zaten sorduğun soruda kahvenin tadını alabilmek için önce şu içilir daha sonrasında kahve içilir ki kahvenin telvesi ağızda kalarak güzel bir tat alırsın ama neden se bizde hep tersi yapılıyor
Su Kahveden Önce içiliyorsa gelen misafirin aç olduğu anlamına geliyor diye biliyorum.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bana göre kahveden sonra içmek daha mantıklı. Çünkü telvesi ve acı hissi ağızda kalıyor ağzının tadı değişiyor. Onu gidermek için sonradan içmek daha mantıklı geliyor.
Bence bir bir doğruyu oluşturup onu gelenek haline getiren şey birinin makalesi yerine o toplumu oluşturan insanların çoğunluğunun o şeyi nasıl yaptığıdır. Bizler suyu kahveden sonra içen bir toplumuz.
Selamm ✌🏼
https://www.dailymotion.com/video/x87cztvSelamlar Ahmet Bey,
Görüşünüz için teşekkür ederim. 😊