Merhabalar 🍫 Bazı tatlılar vardır dondurma ile lezzet arşa çıkar. Baklava, künefe yanında dondurma yiyenler görüyorum gerçi bana göre künefeye kaymak yakışıyor damak tadı tabi de. Dondurmanın yanına hangi tatlı yakışıyor sizce?
Çoğu yerde gördüğümüz bize brownie diye sattıkları kekten hallice üründen bahsetmiyorum. Brownie’nin o yoğun çikolatasının damakta bıraktığı tadın yanında, dondurmayla onu hafifleterek lezzetine lezzet katacağımız bir Brownie’den bahsediyorum.
İşte tam olarak bundan bahsediyorum. İçi yumuşak ve nemli , üzerinde incecik dantel gibi bir kabuğa ihtiyacımız var. Şimdi size bir tarif vereceğim, verdiğim teknik bilgileri doğru uygularsanız her şey istediğimiz gibi olur.
Malzemeler
300 gr bitter çikolata (ben tercihen 80 gr’ını sütlü çikolata kullanıyorum) 150 gr tereyağ 3 adet oda sıcaklığında yumurta 4 gr tuz 93 gr un 13 gr kakao 225 gr toz şeker
Yapılışı: 1. 20x20 kare bir kalıbın her yerini yağlı kağıt ile kaplayın 2. Fırınınızı 165 fansız olarak ayarlayın. 3. Tereyağını ocakta eritin, ocaktan alın, çikolataları içine ekleyin, karıştırıp pürüzsüz bir kıvama getirin, bir kenarda dursun. 4. Tereyağını ocağa koyduğunuz sırada yumurtaları hızlı devirde 30 saniye çırpın, ardından şekeri ekleyin ve 8-9 dakika hızlı devirde iyice kabarıp şekeri eriyene kadar çırpmaya devam edin. 5. Düşük devirdeyken, çikolatalı karışımı yumurtalı karışıma ekleyin, homojen kıvama getirin, ardından başka bir kapta birbirine harmanladığınız un, tuz ve kakaoyu ekleyin, sadece karışana kadar karıştırın. 6. Ben tercihen içerisine ceviz parçaları da koyup karıştırdım 7. Karışımı kabınıza dökün, hiç bekletmeden ısıtılmış fırınınıza atın,26-27 dakika sonra fırından alın, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. 8. Soğumadan kesmeye kalkarsanız, kesilmez, içi sıvı olacaktır, soğudukça kıvam alacak. 9. Soğuyunca dilimleyip servis edebilirsiniz ❤️Afiyet olsun
Püf noktalar:
Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
Şeker ile yumurtayı hızlı ayarda 8-9 dakika çırpmak önemli. Üzerindeki ince kabuk oluşumunu sağlayacak.
Çikolata ve tereyağ karışımı, yumurtaya eklenirken ne sıcak ne soğuk olmalı, ılık haldeyken yavaşça karıştırmaya devam ederek eklemelisiniz. Sadece karışana kadar.
Hazırladığınız kalıba döküp bekletmeden ısıtılmış 165 derece fansız fırınınıza atın 26-27 dakika pişirin ve çıkarın. Oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar en az 4-5 saat dokunmayın.
Fırınınızın en altın bir üstüne kalıbınızı koyun, yukarı yakın olmasın.
Soğuduktan sonra oda sıcaklığında bırakıp tüketebilirsiniz ya da buzdolabında tutup , yiyeceğiniz miktarı mikrodalgada 15-20 saniye ısıtıp tüketebilirsiniz.
Ekmek kadayıfı bence hazır demişken tarifinide veriyim
Malzemeler: 20 gr yaş maya eğer yaş maya 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı toz şeker 2 çay bardağı süt 2 yumurta 300 gr un 2 su bardak pekmez 3,5 su bardağı ılık su
Şerbet Malzemeleri: 5 su bardak toz şeker 5 su bardak su Yarım limonun iki damla limon suyuToz şekerin yarısını tencereye koyup kaynatın limon suyunu damlatıp istenilen kıvama gelince azar azar suyunu ve kalan toz şekerini de ilave edin sütü ılık olcak şekilde toz şekerini ve mayayı eritin ardından kalan malzemeleri de ekleyerek ekmek kadayıfı hamurunu yoğurmaya başlayın kıvama gelen hamuru fırın kabına göre oklavayla açın daha sonra yağlanan fırn kabına yerleştirip mayalanması ve kabarması için 1 1 buçuk saat bekleyiniz mayalanması olan ekmek kadayıf hamurunu altı ve üstü mükemmel bir şekilde nar gibi kızarana dek önceden ısıttığımız fırınımızda iyice pişiyoruz pişmiş kadayıf hamurumuzu iyice soğumasını bekliyoruz fakat bir gün bekletirseniz çok daha şaheser sonuç alacaksınız daha da lezzetli olcaktır sonraki gün kadayıf hamurumuzu daha geniş bir tepsiye alıp hamurumuzun üzerine önceden hazırladığımız şerbeti ilave ediyoruz kadayıf hamurumuzun şerbeti döktükten sonra kabarması için bir dakika bekleyiniz şerbeti güzel bir şekilde emmesi için geniş tepsiye almayı unutmayınız kadayıf hamuru şerbetini emdikten sonra üzerine kaymak krema veya dondurma koyarak ya da fındık fıstık ekleyebilirsiniz damak zevkinize kalmış üstünü de süsledikten sonra güzelce dilimleyip servis yapabilirsiniz
Ekmek kadayıfı bence hazır demişken tarifinide veriyim
Malzemeler: 20 gr yaş maya eğer yaş maya 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı toz şeker 2 çay bardağı süt 2 yumurta 300 gr un 2 su bardak pekmez 3,5 su bardağı ılık su
Şerbet Malzemeleri: 5 su bardak toz şeker 5 su bardak su Yarım limonun iki damla limon suyu
Toz şekerin yarısını tencereye koyup kaynatın limon suyunu damlatıp istenilen kıvama gelince azar azar suyunu ve kalan toz şekerini de ilave edin sütü ılık olcak şekilde toz şekerini ve mayayı eritin ardından kalan malzemeleri de ekleyerek ekmek kadayıfı hamurunu yoğurmaya başlayın kıvama gelen hamuru fırın kabına göre oklavayla açın daha sonra yağlanan fırn kabına yerleştirip mayalanması ve kabarması için 1 1 buçuk saat bekleyiniz mayalanması olan ekmek kadayıf hamurunu altı ve üstü mükemmel bir şekilde nar gibi kızarana dek önceden ısıttığımız fırınımızda iyice pişiyoruz pişmiş kadayıf hamurumuzu iyice soğumasını bekliyoruz fakat bir gün bekletirseniz çok daha şaheser sonuç alacaksınız daha da lezzetli olcaktır sonraki gün kadayıf hamurumuzu daha geniş bir tepsiye alıp hamurumuzun üzerine önceden hazırladığımız şerbeti ilave ediyoruz kadayıf hamurumuzun şerbeti döktükten sonra kabarması için bir dakika bekleyiniz şerbeti güzel bir şekilde emmesi için geniş tepsiye almayı unutmayınız kadayıf hamuru şerbetini emdikten sonra üzerine kaymak krema veya dondurma koyarak ya da fındık fıstık ekleyebilirsiniz damak zevkinize kalmış üstünü de süsledikten sonra güzelce dilimleyip servis yapabilirsiniz
Kesinlikle waffle. Çünkü waffle kendi başına ağır bir tatlı. Ayrıca ister istemez çikolatadan dolayı sıcak bir tat oluşturuyor. Dondurma hem hafifletip hem serinletme açısından en çok waffle in yanına yakışıyor.
Hot chocolate souffle geldi direkt aklıma. Sık sık yaptığım, dondurmasız tüketemediğim efsane bir akışkan tatlı. İkinci ihtimal ise çikolatalı brownie.
Gülüm ben Kahramanmaraşlıyım ve bizde burada her yer Maraş dondurması ve yanında baklava verir bu bir gelenek görenek adettir işte bu yüzden de ayrı bir şey hiç düşünmedim ben çok da güzel oluyor 😊
‼️🍫Bence Brownie♥️Neden?
Çoğu yerde gördüğümüz bize brownie diye sattıkları kekten hallice üründen bahsetmiyorum. Brownie’nin o yoğun çikolatasının damakta bıraktığı tadın yanında, dondurmayla onu hafifleterek lezzetine lezzet katacağımız bir Brownie’den bahsediyorum.
İşte tam olarak bundan bahsediyorum. İçi yumuşak ve nemli , üzerinde incecik dantel gibi bir kabuğa ihtiyacımız var.
Şimdi size bir tarif vereceğim, verdiğim teknik bilgileri doğru uygularsanız her şey istediğimiz gibi olur.
Malzemeler
300 gr bitter çikolata (ben tercihen 80 gr’ını sütlü çikolata kullanıyorum)
150 gr tereyağ
3 adet oda sıcaklığında yumurta
4 gr tuz
93 gr un
13 gr kakao
225 gr toz şeker
Yapılışı:
1. 20x20 kare bir kalıbın her yerini yağlı kağıt ile kaplayın
2. Fırınınızı 165 fansız olarak ayarlayın.
3. Tereyağını ocakta eritin, ocaktan alın, çikolataları içine ekleyin, karıştırıp pürüzsüz bir kıvama getirin, bir kenarda dursun.
4. Tereyağını ocağa koyduğunuz sırada yumurtaları hızlı devirde 30 saniye çırpın, ardından şekeri ekleyin ve 8-9 dakika hızlı devirde iyice kabarıp şekeri eriyene kadar çırpmaya devam edin.
5. Düşük devirdeyken, çikolatalı karışımı yumurtalı karışıma ekleyin, homojen kıvama getirin, ardından başka bir kapta birbirine harmanladığınız un, tuz ve kakaoyu ekleyin, sadece karışana kadar karıştırın.
6. Ben tercihen içerisine ceviz parçaları da koyup karıştırdım
7. Karışımı kabınıza dökün, hiç bekletmeden ısıtılmış fırınınıza atın,26-27 dakika sonra fırından alın, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
8. Soğumadan kesmeye kalkarsanız, kesilmez, içi sıvı olacaktır, soğudukça kıvam alacak.
9. Soğuyunca dilimleyip servis edebilirsiniz ❤️Afiyet olsun
Püf noktalar:
Not: Tarif Cafe Fernando kitabına aittir.