Annem ile gittiğim bir yemekte bamya sevmiyorum almiyayim dedim Teyze bana ah bu şımarık gençler yemek seçiyor lar dedi.. sizce yemek seçmek şımarıklık mı?
Neymiş kimisi doğuştan bi tadı sevmezmiş de... Nereden öğreniyorsunuz bunları ya skskfk İnsan isterse her şeyi sever. Evet yemek seçmek şımarıklıktır. Ben küçükken çok seçerdim. Hep güzel yiyecekler olsun isterdim. Güzel yapılmış bir yemekten bahsetmiyorum. Hep kendi sevdiğim yiyecekler olsun isterdim. Her çocuğun hatta yetişkinin sevebileceği şeyler tabi. Tadını sevmediğim ama çok faydalı ve bütçeye uygun şeylere burun kıvırırdım. Bu yüzden daha iyi gelişebilecekken veya bağışıklık sistemim çok daha iyi olabilecekken mahrum kalmışımdır. İnsan yeri geldiğinde en basit yiyecekleri de yemeli en klas yiyecekleri de. Ha tek bir yiyeceğe karşı gerçekten tahammül seviyen düşüktür onu anlarım. Ama zorunda kaldığında onu da yiyebilmeli insan. Ben yemeklere burun kıvırılmasından hiç hoşlanmam ve öyle tiplerden de uzak dururum. İnsanlar kendilerini ne zannediyorlar, Leydi Diana mı? O bile birçok yiyeceği seçmeden yiyordu belki de skdkf Büyüdükçe bu boş beleş huyumu aşmayı kendime görev edindim. Şu an yemediğim bir yemek yok. Arada bir yiyemediğim oluyor onun için hala mücadele veriyorum. Bu intolerans ile alakalı değil öyle olsa neden kendimi zorlayayım şimdi duyar kasanlar olur. Sağlığıma zarar vermeyen her yiyeceğe açığım. Bunu da zorluklarla mücadele ederek öğrendim. Gidin bi şehirde okul okuyun çalışın biraz yalnız ve ailenin gölgesinden uzak olun. Böylece bu kimseye faydası olmayan huylarınızdan kurtulabilirsiniz.
Ailemden ayrı bir şehirde tek yaşıyorum bu sayade senin "kimseye faydası olmayan huylarımı" daha rahat yaşayabiliyorum. Yani istediğim yemeği yapıyorum istemediğimi yapmıyorum. 😘
Efendimiz HzMuhammed sav bile sofrada sevmediği bir yemek varsa onu yemez, sofradaki bir başka şeyi yerdi. Başka seçenek yokken bu yapılsa tamam ama, başka seçenekler de varsa, insan dilediği şeyi yiyebilir, istemediğini de yemez.. Bunda da ayıp şımarıkça veya garip bir şey yoktur. Bu ağız tadıdır. Sevmediği bir şeyi bir insana zorla yediremezsin. Kedi köpek bile yemiyor sevmediği şeyi. ben niye yiyeyim? ha tekrar ediyorum , başka seçenek yoktur, insan zaten açken önüne konan her şeyi yer yeri gelir ama.. özellikle gençlerin karşısına bamyaydı pırasaydı falan koymak da tuhaf bence..
Ben de tam tersi; balık severim. Valla ben genel olarak hep hasta bir kızım, gittiğim tüm doktorlar kırmızı et yemezsen açıklarını kapatamazsn dedi, yine yemedim, yemiyorum, yemicem.
O teyzelere göre aslında onların yediklerini yememek şımarıklık onların gözünde. Biz bir iki şey yemesek hiçbir şey yemiyor şımarık terbiyesiz insan ayıp olmasın diye yer, sofradakilerine saygısından yer filan derler. Ama onlar da bizim yediğimiz çoğu şeyi yemiyor. Normal sulu yemekleri var pilavları var. Farklı özel bir yemek yapsan farklı börekler fırın yemekleri yapsan çoğunu çoğu kişi yemez bunu diyenler. Tatlı çeşitleri kurabiyeler tiramisu filan yemezler. Anca sütlaç yerler. Zerde yapıyorum gerçekte geleneksel bi tatlı olmasına rağmen unutulmuş bişey ama onu bile yemiyorlar. Fastfood zaten sıfır. Bisküvi çubuk filan yok. Anca petibör susamlı çubukları var. Bu saydığımı yiyenler de zaten şımarık diyen kişiler değil genelde. Aslında onlar bizden kat kat fazla şey seçiyor
Valla bize ne verilirse yerdik küçükken, yemeyeceksek de sesimizi çıkartmaz aç dururduk. Ben de bamya sevmiyorum ama yiyemecek kadar da kötü bir tada sahip değil sonuçta ev sahibine saygısızlık olmasin diye bir miktar hiç olmazsa yerdim. Yeni nesilde var ne yazık ki bu yemek seçme huyu, belki de her şeyi çok kolay elde ettiklerinden nimetin kıymetini bilmiyorlar. Velhasili "şımarıklık"kelimesini kullanmak istemiyorum ama birazcık olsun fedakar ve cefakâr olmayı deneyin. Hayat bu ne getireceği belli olmaz.
Yoo sevmedigim bussuru sey var tadini sevmiyorum yiyemiyorum midemi bulandiriyor neden zorla yiyim ki, sanki kendisinin onune ne koysan yicekte aman boş ver gitsin takmaya bile degmez ahtapotu ver yesin o zaman herkesin yemedigi bir kac sey olabiliyor illa ki belki alerjim var olamaz mi herseyi yemek zorunda da degilim herkesin damak zevki farkli onlara ne ki sacmalamasinlar yani
Bazı durumlar şımarıklık bazıları değil. Misal ben bir yemeği sevmesem de yiyebilirim ama bazılarını hiç yemem. Mesela bamya gibi. Ama köfte patatesten başka bir şey yemeyen kişiler de gördüm. Bu gerçekten şımarıklık. Fazla seçicilik şımarıklıktık kesinkikle. Ama her insanun sevmediği bir yiyecek vardır
Seçme şansın varsa normal bi durum bazen sevdiğin şeyi yersin bazen sevmesen bile saglik için diyet içeriğini yiyip sevdiğinden uzak durursun Ama seçme şansın yokken ben bunu istemem şundan olursa yerim sundan aşağısını yemem demek simarikliktir çünkü elinde olanın kıymetini bilmiyorsundur onu da bulamayan illa ki vardır
Benim annem "aç olan insan her şey yer." Derdi. Başta kabul etmezdim ama gerçekten aç olduğum zamanlarda hiç yemem dediklerimi yemiş ve o açlıktan dolayı tadları güzel gelmişti. Eğer sofrada 2 seçenek varsa seçmek bence şımarıklık değildir ama başka bir şey yoksa aç kalacaksın. Biraz derken ki tavrın da önemli bence "Ben bamya yemeği tercih etmiyorum." Tarzı cümleler bence olmaz ama "Asla bamya yemem ıyyyy" gibi cümleler bence biraz şımarıklıktır. Bence teyzen özenle yaptığı yemeği yemediğini gördüğü için demiştir.
İnsan bazı şeyleri yemeyebilir ama öyle onu yemem bunu yemem yapmak doğru değil. Bende eskiden öyleydim ama sonra zamanla yemediğim yemekleri yemeye başladım. Hoş bende bamya yemiyorum ama istemiyorum demek şımarıklık olmaz. O kadın seni ne kadar tanıyor ki sana şımarık damgası vuruyor?
Evet, öyle. Yemek seçmek, gelişmemiş bir damak zevkine işaret eder, bu kişisel zevk meselesi değil. Bazı yemekleri bazı insanlar bayıla bayıla yerken, bazıları neden tadından nefret eder patlıcanın, bamyanın, kerevizin, dereotunun, baklanın, sarımsağın, sakatatın? Bunları zevkle yiyenler, zevk almayı tat hücrelerine ve beyindeki tat alma merkezine öğretmiştir, yoksa hepimizin tat alma hücreleri aynı. Bir yiyecek konusunda insanlar arasında böyle 180 derece zıtlıklar olması zevk meselesi denerek açıklanabilecek bir şey değil. Ayrıca, önünüze konduğu halde burun kıvırdığınız yiyeceği, aç olduğu için ömür boyu tek çeşit gıda olarak, sırf karnı doysun diye tüketmeyi kabul edebilecek milyonlarca, hatta milyarlarca insan var. Bu şımarıklığı ebeveynler de besliyor, yemek seçen çocuklarına ayrı yemek pişirerek.
Bu görüşünüze kesinlikle katılmıyorum her insan her yemeyi sevmek zorunda değil tabii ki ülkemizin veyahut da başka ülkelerde bunları yiyemeyen insanlar da var ama sırf o insanlar yiyemiyor diye de bazı insanlar her yemeyi sevmek zorunda değil her insanın damak lezzetine hertat gitmez ve bu gitmedi diye de o insanın şımarık olduğu anlamına gelmez
Damak zevkinizi geliştirebilirseniz, her türlü yiyeceği sevebilirsiniz. Ben 18 yaşıma kadar kerevizi ağzıma sürmedim, şimdi vazgeçemediğim sebzelerden.
Bence de öyle. Bende zamanında maydanoz sevmiyordum ama çok faydalı diye sevdiğim şeyin yaninda yiye yiye alistim yemeğe. Artik sevdigim seyi yerken canim maydanoz çekiyor mesela ki ben bunu ortaokula giderken öğretmiştim kendime. Ayrica senin de dedigin gibi bizim burun kivirdigimiz yemeklere insanlar gelsin diye ne kadar dua ediyorlar. Nimetlerin kiymetini bilmek gerekkr, hepsi şifa..
Şımarıklık ile hiçbir alakası yok. Sen kibar bir şekilde ben beğenmiyorum demişsin Tabii Oo reddedilmeyi şımarıklık gibi gördüğü için sabaha kadar ona böyle bir şey olmadığını anlatsanda hiçbir şey anlamaz.
Değildir. Bazısının gluten alerjisi vardır unlu şeyler yiyemez, bazısı sağlığına dikkat ettiği için bazı yemekleri yemez, bazısı da tadı kötü gelir midesi almaz o yüzden yiyemez. Ben ciğer yemeği yiyemem mesela, bir lokma alsam kusacakmış gibi olurum.
Hayır değil bana zorla kimse bir şey yediremez kusuyorum çünkü istemsiz oluyor bu. Kokusu bile içimi kaldırıyor. Özellikle peynir, sakat at ve Brüksel lahanasının yanından geçsem kötü olurum elimde değil
Ama sen bamya yiyemiyorsun ve yiyemediğin şeyi yemeye zorluyorsa bu onun suçu şımarıklık falan değil bende karnıyarık pizza tost yumurta yiyemem ama zorlarsa onun suçu yine yemem eğer yersem kusarım zaten
Misafirlik gibi yerlerde genellikle masaya gelene nezaketen azda olsa yenilir. Onun yanında başka bir şey yersin. Hem yemeği yapana ve verdiği emek için saygı duyulur.
Değil aslında. Bir insan bir şeyin tadını sevmiyorsa yememeli. Yemek sadece hayatta kalmak ve doymak için yenmez ki. Kişi fak fakir değilse gayet özgür istediğini yemekte veya yememekte
Deildir herkesin yemek zevki baskadir bebeklerin bile. Benim 4 cocugum var hepsi baska yer o yuzden aksam yemegi yapmak iskence ama ac kalmasinlar die hepsine ayri pisiriyorum.
Hayır yani herkesin damak zevki farklı sonuçta. Küçüklükten edinilen alışkanlık. Bende fazla yemek seçerim. En garibi de süt sevmem kendimi bildim bileli. Küçükken nasıl soğuttularsa sütten artık 🤣
Simariklik degil. Ben mesela sari peyniri asla sevmem ve turk peynirininde sadece 1 markasini yerim. Insanlar bazen bana garip bakiyorlar ama peynirden tiksinirim. Kucukken yanlislikla peynir yerdim bazen hamburgerde falan ve tadi geldigi an birakirdim. Ayni gece kusardim peynir yedikten sonra tadini o kadar sevmiyorumki resmen peynir yiyince kusmam gerekiyor. Yani hayir yemek secmek simariklik degil
herkes her yemeği sevmek zorunda değil ama özellikle eskiler zor zamanlardan geçmiş ve yokluk günlerini yaşamışlarsa doğal olarak böyle yorumlar yapabiliyorlar ben yemek seçmem her yemeği yerim ama bazı yemekleri de çok sevdiğim lezzetler var
bence şımarıklık değil netice de sevmediğin şeyi içmezsin mesela ben çorba içmem hiç bir çeşidini içmiyorum hatta ramazanlarda bile çorba içmiyorum düşün
Bence ne istediğini bilmek :))) ben de bamyayi sevmem misafirlikte tokum dedim ısrar edince koydular önüme yedim ama kusmamak için zor tutmustum kendimi :)))
@LimonluPastanınHüznü afiyet olsun dicem de harbiden nasıl yiyorsun bamyayı ya kımıl kımıl bişey. Allahın bunu insanlar için yarattığını hiç sanmıyorum
Konya'da bamyayı güzel yaparlar. Orada belki biraz daha benimsenen bir tat olduğu için de alışmış olabilirim. Bir gün yemekli Konya düğününe git belki sen de seversin. Dkdkrkrlt
Ben dislike basmadım ama basana da biraz hak verdim. Etliekmek birinci sırada zaten ama bamyası da meşhur. Ben kafaya taktım. Bir gün seni yemekli Konya düğününe götüreceğim.
Allahallah ne alaka? Her şeyi sevmek zorunda mıyız?
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Saçmalıyorlar işte verince yiyemeyceğim şeyi bana neden zorluyorsun ki bu adab kurallarına aykırı misafir ne seviyorsa ona göre yemek yapılmalı sevmediği şeyleri de zorla da yedirmezsin be
Herkes her şeyi sevmek zorunda değil. Eski kafalıların laf demediği bir şey yok zaten
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Evet şımarıklık. Ben üvey anne elinde büyüdüm. Babam da varlıklı biri ama hiç öyle "bu yemeği yemek istemezsen başka yemek yapayım" diyenimiz olmadı. Önümüze ne yemek konsa şükredip yedik. Yani bizi öyle şımartan bir annemiz olmadı. Büyüdük ve şimdi yemek seçen biri değilim ne yemek olsa yerim. İşyerinde yemekhanede insanların yemeği beğenmeyip dışarsan söylemelerine veya yemekhanede yemeği alıp yarısını çöpe dökmelerine çok şaşırıyorum. Bizde yemek çöpe dökülmez asla.
Şimdi senin üvey annen ve baban sana alternatif yemek sunmadı ve sen hepsini yedin diye tüm dünya da senin alışkanlığına mı sahip olmalı? Yemek dökmeye karşıyım, en başta sevmedikleri yemekleri almasalar daha mantıklı ama insanların damak zevki de lafla değişen bir durum değil.
@LimonluPastanınHüznü insanların damak zevki çocukken oluşur. Sebze yemeyene istediği başka bir yemeği yaparsan o çocuk sağlıksız olur. Balık yemeyene , et yemeyene başka alternatif yaparsan yine birsürü sağlık problemi yaşar.
Çocukken ıspanak, fasulye, kabak vs. hepsini yedim. Ama ergenlikten sonra yemeyi bıraktım. Şimdi ağzıma ıspanak aldığım an kağıt çiğniyormuşum gibi hissediyorum. Çocukken et yemeyi özellikle yağlı et yemeyi çok severdim. Şimdi az yağlı yiyorum diğer türlü midem asla almıyor. Çıkarım yapmaya çalıştığın nokta yanlış ne yazık ki.
@LimonluPastanınHüznü sen değil dünya yüzeyindeki insanların çoğunluğu esastır. Çiğ balığı , böceği , yarasa çorbasını, tuzsuz yağsız lapa pilavı, bayıla bayıla yiyen çinliler bu damak tadını kendi kendine öğrenmedi. Bunları yiyen çinliler tereyağlı iskenderi görünce kokusundan bile tiksiniyor günlerce hiçbişey yiyemiyor midesi bulanıyor
@LimonluPastanınHüznü dediğin gibi olsaydı yani alışkanlıklar değil de kişisel tercihler damak tadını oluştursaydı çinliler arasında da bizim gibi yemekleri sevenler olurdu ama neden yok? Sana mantıklı açıklama yapıyorum örnekler sunuyorum ama sen otomatiğe bağlamışsın düşünemiyorsun. Benden bu kadar
ABD'deki insanlar ilk başta Çin yemeklerini Hint yemeklerini sevmedi. Japon mutfağını benimsemedi. Ama bir kısım insan şimdi noodle, suşi yemeye bayılıyor. Çin 100-150 yıl önce hamburger, pizza neydi bilmiyordu. İlk başta tuhaf geldi sonra onlar da benimsendi. Pilâv onlarda zaten olan, bildikleri bir şey, pişirme üslubu farklı. Ama pizza ya da suşi olayındaki gibi tereyağlı seveni de var. Almanya-da döner sevilmeye başladı. Avrupa'da insanlar Türk-yunan yoğurdu yiyor. Senin manifeston benimkine kıyasla zayıf kalıyor. Yine dediğim gibi herkesin damak zevki kendine. Benim sevdiğim ya da sevmediğim yemek seni ilgilendirmez.
@LimonluPastanınHüznü gene benim dediğime geldin ama kafan basmıyo 😂 damak tadı alışkanlıkla oluşur kendiliğinden var olmuş değil. 100 150 yıl boyunca çin yemeği hint yemeği gördükçe zamanla damak tadı da değişiyor. Yani sen de neye uzun süre maruz kalırsan bir süre sonra onu beğenmeye ve istemeye başlarsın 😂 sen haklı olsaydın insanlar kendi sevdiği milli yemeklerinden başkasını yemezlerdi. Ama senin de örneklerini verdiğin gibi başta herkese iğrenç gelen çin yemeği çiğ balık bile bir süre sonra seviliyor.
Çin'e hamburger pizza geldi 100 yıldır alıştılar diye tüm halk seviyor demedim. Seveni de var sevmeyeni de. 100 yıl önce ABD'ye noodle, suşi geldi diye tüm ABD mi suşi ve noodle seviyor? Bu yemeğe alıştıktan sonra seveni de var sevmeyeni de. Noodle Türkiye'de de çok popüler ve bilinen bir yemek oldu artık ama tüm ülke sevmiyor. Seveni de var sevmeyeni de. Yani damak zevki tamamen kişisel. Mesela ben şişiren nefret ediyorum ama noodle yemeyi severim. İkisine de fırsat verip yedim. Daha ilk severim de noodle yemeye bayıldım. Alışma diye bir şey olmadı. Damak zevki bu. Ama anlaşılan senin kafan basmadı. Hadi eyvallah 😘
Bir iki yemeği seçmek değil ama Her yemeğe bir şey diyip yememek şımarıklık
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
yemek yaramiyorsa niye mideyi rahatsiz edelim. cocuklar icinse uygun beslenmesi saglamaya fazla kafayi takmayin. zamaninda sanki biz özel sey gördük ölmedik. ac olan yer bir seyler yolunu bulur.
Hayır ne alaka sevmediğin yemeği zorla mı yiyeceksin?
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Alakası yok bence. Bazı insanlar doğuştan o tadı sevmez, benimseyemezler. Herkes balı ayıla bayıla yerken ben nefret ederim, ağzıma dahil süremem. Bu şımarıklık değil çünkü doğduğumdan beri böyle.