Şefim merhabalar, eğer ki bir şef olsaydım, imza yemeğim muhakkak içerisinde meyve olan, kuzu incik olan bir Osmanlı Mutfağı benzetmesi olurdu. Hakikaten meyve ve etin buluştuğu eşsiz bir geçmişimiz var mutfak kültürü anlamında.
Ayrıca size bir sorum var ; en iyi şekilde kırmızı et nasıl pişirilir?
Kırmızı et pişirirken ısıtılmış bir tavaya arkalı önlü 2'şer dakika mühürleme işlemini yaptıktan sonra etin ateşini orta hale alıp da ağır ağır çevirerek pişirmek etin suyunu içinde tutmamızı sağlıyor. Buraya kadar her şey mükemmel, bu aşamadan sonra eti '' çok pişmiş '' değil de, biraz daha yumuşak halde istiyorsam tavadan alıyorum. Dilimlediğimde mükemmel bir yumuşaklık ama sonrasında görüyorum ki et kırmızı suyunu salıyor, kanlı bir su bu. Bu sudan kurtulmak adına bir sonraki sefere mesela biraz daha fazla pişirebiliyorum, ama yine o kanlı su geliyor. Ta ki eti '' çok pişmiş '' halde pişirip de sertleştirene kadar.
Acaba bu aşamada nasıl bir yol izlenmelidir kanlı sudan muzdarip olmamak adına?
Selamlarr @YourName333 ☺️ Öncelikle bu sorunuz için teşekkür ederim. Eti kansız bir şekilde pişirmek tabii ki mümkün ama bunun için bazı teknikler uygulamamız gerekiyor. Deneyebileceğimiz bazı teknikler ev için daha uygunken bazı teknikler ise daha çok restaurant şartlarına göre. Ben hepsinden biraz biraz bahsedeyim, siz kendinize en uygun yöntemi belirleyin.👨🍳
Öncelikle, et piştikten sonra "kanlı su" olarak gördüğümüz şey aslında kan değil, myoglobindir. "Myoglobin nedir?" diye sorarsanız, oksijenin kaslara taşınmasını sağlayan bir protein çeşididir. Bu protein, oksijenle karşılaştığında kırmızı renk alır ve bize sanki kanmış gibi görünür.
Şimdi eti kansız yapabileceğiniz tekniklere geçelim.🤩
1- Et piştikten sonra dışındaki fazla suyu peçete ile kurulayarak dinlendirme teline alabilirsiniz. (Dinlendirme teli, herhangi bir süzgeç ya da fırın teli olabilir.) Burada yaklaşık 3-4 dakika kadar dinlendirmeniz yeterli olacaktır. 2- İkinci tekniğimiz ise eti pişirmeden brine’a yatırmak. (Marinasyon çeşitlerinden biri.) Daha iyi anlamanız için örnek bir brine tarifi vereyim hemen. Bu arada bu teknik daha sert ve pişmesi uzun süren etlerin kanını almak için kullanılır. - 1 lt su - 100 gr deniz tuzu (maldon) - 100 gr şeker - 4 diş sarımsak - Yarım çay kaşığı kereviz tohumu - 6-7 tane karabiber tohumu Etin sertlik durumuna göre bu marinenin içerisinde 1-2 gün bekletirseniz etiniz hem kansız hem de daha yumuşak olacaktır. 3- Eğer imkânınız varsa etinizi sous vide’de pişirmenizi öneririm. Etin içerisindeki myoglobinler etiniz pişirken oksijenle temas etmeyeceği için etiniz hem istediğiniz derecede pişecek hem de rengi pembe kalacaktır.
Afiyet olsun. Daha detaylı bilgi edinmek isterseniz beni etiketleyip sorunuzu paylaşmanız yeterli.🥳
Daha önce hiç düşünmedim imza tabağım ne olurdu diye ama farklı bir şey denemek isterdim. şu an düşündüğümde aklıma gelen tarif şöyle ; Bir sushi yapardım en iç kısmında Patates püresi , ince ince kıyılmış salatalık Turşusu , Bezelye ve havuç rendesi olurdu. Dışını lapa bir pilavla çevreleyip etrafını nori ile bambudan yapılan hasırla sararak dilimlerdim. Altına hardallı bir sos ile yatak yapardım bal , limon suyu ve hardaldan oluşan bir sos olurdu bu. Yanında da çıtır olsun isterdim bunun için de önce biraz suda noodle haşlayıp köri sosa bulardım ardından da toz haline getirdiğim doritoslara bulayarak fırına yuvarlak şeklinde düzerek kıtır elde ederdim. Patates roll olurdu ismi.
Spagetti makarnaları haşlayıp düdük makarnanın arasından geçirip ip gibi düğüm attıktan sonra fırına verirdim adını da Massâliretta koyardım. Sonra da makarna ile makarnaya düğüm atabilen tek insan olarak tarihe geçerdim djxjdm
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
25
Cevap
13
Cevap
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Ben başta mayhoş gelen sonradan tadı tatlıya dönen bir yemek yapmak isterdim. İsmi Lucifer olurdu. Bu ismi seçmemin nedeni ise şeytanın tasvirinin birçok kişi açısından başta tad kaçıran kötü bir karakter olarak algılanması lakin mitolojide tam hikayesini dinlediğimizde aslında baştaki yaratılan algının bir yanılsama olması. Yaptığım yemekte ise baştaki mayhoşluk bir yanılsama olarak anılacak taki esas tatlı tada ulaşana kadar. Bu arada belki mitolojisini merak eden olur anlatmıştım. Belki de O Haklı Olandır! Lucifer Hikâyesi
Lahmacunun arasına adana parçalarım, üstüne bir acı sos gezdiririm sonra yeşillik ekleyerek dürüm yaparım. İsminide Bayat Ekmekler koyarım. Bitti gitti, iki güne favori olur doğru mekanlarda. 🙂
Tavuklu saç kavurma yapılan tavaya (yıkamadan) kalan suyuyla birlikte buharda pişmiş pilavı ve ıspanağı atıyorsun. Bir güzelce pişiriyorsun iyice suyunu çekene kadar. Güzel bir tadı oluyor.
Güzel olabilir dışını neyle sarmayı düşünüyorsun (bence ince bir Krep yapılabilir. Krebin içine meyveyi ve karamel sosunu koyup sararsın açılmasın diyede kürdanla tutturursun üstünede çikolata çok güzel olur)
Ben Herares koyardım çünkü hera Roma döneminin güzel kadınlarından biri Ares Yunan mitolojisinde savaşçı demek birleşimi de uyum ne oldu için böyle koyardım
Şef değilim ama mutfakta çok iyiyimdir. Et yemekleri ağırlıklı olmak üzere birçok yemeği şahane yaparım. Çevrem de çok beğenir, özellikle yemeğe gelmek isterler. 🙏💪🏻
Her işte olduğu gibi yemek yapmak da bol pratik ve tekrar gerektiren bir iş. Herkes yumurta yapmanın kolay olduğunu düşünür ama yumurta bile yüzü aşkın pişirme tekniği gerektiren bir üründür. Asla modunu düşürme ve denemekten vazgeçme.👨🍳