Daha başlamadım keşke virüs olmasa da memlekete gidip hem tatil yapıp hem biber kurutsam Maraşlı olduğum için oranın kuru dolma biberi çok güzel oluyor yufkayla enfestir. Gelelim konumuza şu an bir hazırlık yok ama yakında başlarız menemen, fasülye, turşu gibi bu sıralar nedense fasülye dilmeye meraklıyım 😅
Çok öncesinde ya 14 ya da 17 çuval Elma ve Armut karışıktı. Bunları tek başıma yıkayıp sonra İki kazanda kaynatmıştım. Kaynayan meyvelerin suyu sıkılır sonra da büyük bakır tavalarda bu su kaynatılarak, koyu kıvama gelmesi için devamlı karıştırılırdı. Bizim Kastamonu çevresin de EKŞİ derler. Yoğurt kıvamına gelir sonra bu. Kışlık içindir. Bir sürahinin içine bir kaç kaşık Ekşi koyulur ve Su ilave edilerek çoğaltılır. Doğal tatlı bir içecektir. Kızılcık ya da Kiren' den de yapılır.
Yıkıldık ama ayakta değiliz çok yorucuydu ama bizimde bitti çok şükür Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin, komşuya yardıma gittiğimde domatesin kabuklarını soymuyorum hiç demişti anneme öyle yapalım dedim yok içim rahat etmez dedi durdu, siz kabukları soyuyor musunuz😑
Biz bunların bir kısmını domates sos yaptık kaynatık blenderdan bızzt yaptık. Salça için ise yine soymadik onu ince süzgeçten gecirdik. Haftaya menemen yapacagiz onun kabuklarini soyuyoruz kaynar suya atip cikarinca kendimi birakiyor zaten.
Evet biber salçası, domates salçası filan kendimiz yaparız. Ve bizzat ben yardım ederim anneme Sadece o değil; menemen, tarhana, elma kurusu, kayısı kurusu filanda yaparız.
bizim valide eylülde başlıyor bu şeylere ama gecen gün tarhana yapayım bari diyordu ben ona tarhanada falan salçada ya da yardım etmiyorum kız kardeşim ediyor ama geçen sene turşu yapıyordu yardım etmiştim çok zevkliydi sebzeleri doğramak falan
Yaprak yaptık sadece, bu sene fazla bişey yapmayı düşünmüyoruz bi domates yapacağız Geçen sene öyle bi yapmışız ki sanki kıtlık var bitmedi yapılanlar 😹
Bu yaz vişne, ahududu, çilek ve börtleğen reçeli yaptım domates suyunu her yıl yapıyorum ama geçen sene 10 kavanoz kapak attı hevesim kaçtı domateslere küstüm 🤪