Aşure nasıl yapılır püf noktaları nelerdir? Aşure sever misiniz? Aşure sadece özel günlerde mi yapılır? İçinde ne olmalı ya da olmamalı sizin için? Hadi herkes tarif versin canım çekti😅görüş için teşekkürler soruyuda beğenebilir misiniz?🌺🌺
1 su bardağı kuru fasulye • 1/2 su bardağı nohut1 çay bardağı kuru üzüm
• 10 adet kuru kayısı
• 10 adet kuru incir
• 1 paket vanilya
• 1/2 su bardağı fındık
1 adet orta boy elma
• 4 adet karanfil
• 1,5 su bardağı toz şeker
• 5 su bardağı sıcak su
• 1 su bardağı süt
• 1 adet nar
• 1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
• 1 yemek kaşığı tarçın
Akşamdan buğdayı ovalayarak suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara sıcak su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın, suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.
İç malzemelerini koymadan önce de sütünü ilave edin. Sonra sırasıyla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşureye ilave edin. Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın. Şekerini de yavaşça ilave ettikten sonra kuru kayısıları, elmayı, tuzu ve vanilyayı da ekleyin.
Aynı zamanda incirleri küp şeklinde doğrayın ve ayrı bir kapta suda haşlayıp süzdükten sonra aşureye ilave edin. Aşureyi iyice karıştırıp ve son 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak olarak kaselere paylaştırın. Ilındıktan sonra üstlerini süsleyip ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz. Aşureyi Sevmem
Merhaba, O lezzete kim hayır diyebilir ki. İcinde her türlü ne çerezin, yemişin oldugu efsane tatlı. Evet ben aşureyi çok severim. Elbette sadece Muharrem ayında yapılmaz ben canım ne zaman çekerse yapıyorum hatta muharrem ayında malzemeleri biraz fazlaca yapıp buzluğa atıyorum. Aşure yaparken püf noktalarım ise;
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletiyorum Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştırıyor
Nohut ve fasulyeyi de bir gece önceden suda bekletiyorun Böylece bakliyatların gazını almış oluyorum
İnciri son aşamada ekliyorum çünkü incir aşurenin rengini bir miktar koyulaştırıyor
Aşurenin içini koyduğum malzemeler ise;Aşurelikbuğday, Nohut, Kuru fasulye, Kuru üzüm kuru kayısı, İncir, Karanfil, Şeker, Tarçın, fındık, Fıstık, Ceviz, Nar, Kuş üzümü, Portakal
2 su bardağı aşurelik buğday 2 yemek kaşığı pirinç 2 su bardağı haşlanmış nohut 2 su bardağı haşlanmış fasulye 150 gram kuru kayısı 150 gram kuru incir 150 gram kuru üzüm 1 su bardağından biraz az fındık 2 litre su (buğdayları pişirmek için) 4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için) 1 tatlı kaşığı karanfil 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için) 1,5 su bardağı sıcak süt 3 su bardağı toz şeker 1 fiske tuz 1 fiske karabiber İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım. Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Çıkan sarı suyu süzelim. Aynı işlemi bir kez daha yapalım ve suyunu süzelim. Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dk kaynatmak yeterli olacaktır.). Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım. Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim. Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarımıza biraz daha sıcak su ekleyelim. Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım. Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım. Bu sırada suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim. Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım. Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürelim. Biz bu ölçüler ile 15 kase aşure elde ettik. Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Hırma koyarsan, diğerleri piştikten ve altını örttükten sonra doğra ve karıştır. Kaynarken koyarsan aşurenin rengi kararır hurmalar da erir. Nar tanelerini de jaynstms sonradan karıştır.
Şeker , nohut , buğday , incir , kuş üzümü , fasülye , gül suyu, nar bir kaç şey daha var sanırım e tabi bazıları ı geceden suda bekletiyorsun , evet çok severim