Bir çok yemeğin yanında güzel bir ikili olmayı başaran beşamel sos yapımı kolay gibi görünse de zor olabiliyor. Hatta bir çoğumuz beceremiyoruz. Bende değerli kscanlara sorayım bakalım ne tür kolaylıklar ve taktikler verecekler diye beklemeye geçtim. Siz beşamel sosunuzu nasıl yapıyorsunuz?sosumu ye beni yeme :)
Merhabalar 🎈 Beşamel sos özellikle et yemeklerine, lazanya , fırın makarna, volavan gibi lezzetlere çok yakıştırıyorum. Dolgu olarak kullanıyorum genelde. Orjinal adı Sauce béchamel olan bu sos Fransız asıllı beyaz yemek sosu olarak geçer. Çokta lezzetlidir, yapımı aslında kolaydır, sadece kıvamı güzel tutturmak gerekir. Benim yaptığım tarifi sizinle paylaşmak isterim.2 yemek kaşığı un tepeleme olacak şekilde, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1,5 su bardağı süt kullanıyorum, kıvamını sıvı sevmediğim için fazla kullanmıyorum sütü. Biraz tuz, karabiber, muskat. Kısık ateşte tereyağını eritmeye başlıyorum , unu ilave edip kavuruyorum, un rengi değişmeye başlayınca kokmaya başlıyor, o sırada sütü çok yavaşça eklemeye başlıyorum , hızlı bir şekilde karıştırıp kalan sütü ekliyorum , karıştırmaya devam edip baharatları ekliyorum. Karıştırarak iyice pişirip ister sıcak ister soğuk nasıl kullanmak istiyorsam kullanıyorum. Bunları yaparken süt oda sıcaklığında olmalı ve yaparken ocağın altı çok yüksek ateşte olmamalı aksi halde güzel sonuçlar çıkmaz.
Her yerde böyle tarif var. Hep 2 bardak süt. Yemek fazla ise sütün miktarı da ona göre ayarlanmalı sanırım :) Kibar görüşün için teşekkürler. Oldukça kibar hem de.
Benim yaptığım bu tarif yapacağım yemeğe çok yetiyor. Ve bazısı sütü iki bardak kullanır sıvı severler ama ben yoğun sevdiğim için kullanmıyorum. Önemli olan o sütü unu çok yakmadan yavaşça iyice karıştırarak topaklanmadan pişirmek. Yoksa yemeklerime bu ölçü yetiyor. Hem rica ederim ne demek keyifti benim için🎈🙏
Beşamel sos Güzel yapılmadığı zaman ağızda un tadı birakan bir sıvıdan öteye geçemiyor malesef. Et yemeklerine, makarnalara uyumu güzel en önemli püf noktası ise bana göre muskat cevizi ve beyaz biber bu ikisi konulmazsa istenilen lezzet alınamıyor. Ben biraz sıvı sevdiğim için süt miktarını bir tık fazla koyuyorum fırında kalma süresi uzadıkça sos kıvamından çıkıp katı bir hâl alıyor o görüntü ve tadı sevmiyorum benim ölçüm3 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı un1.5 su bardağı (200 ml) sütTuzBiberMuskat ceviziTereyagini eritip içinde unu kokusu çikana kadar kavurup süt ekliyip muhallebi kıvamına gelene kadar pisirip baharatlarını ekleyip kapatıyorum
Öncelikle çok kolay bulunabilen ve çok az malzemeden oluşuyor.
Tereyağ
Un
Süt
Bunlar ana malzemeler. Ayrıca tabii ki tuz ve karabiber eklemezsek lezzeti eksik kalır. Ben bazen muskatta ekliyorum ki çok hoş bir aroma katıyor. Öncelikle bir yemek kaşığı tereyağı iyice eritiyorum ve 1 yemek kaşığı da un ekleyip altın rengine gelene kadar kavuruyorum. Sonrasında yavaş yavaş 1 su bardağı sütü eklerken çırpmaya devam ediyorum. İyice malzemeler özdeşleşince tuz ve karabiber ekliyorum. Hangi yemeğin yanına ne şekilde sunum yapacağıma göre de süt miktarını artırıp azaltarak yoğunluğunu ayarlıyorum. İşte bu kadarrr...🤤😄
Yapman gerekenler basit, yagi eritip biraz kızdırdıktan sonra unu ekle ve kavur biraz ün kokusu çıksın. Daha sonra azar azar sütü ekle o esnada karıştır yoksa toparlanması zor oluyor. Daha sonra tuz ve karabiber ekle isteğe göre sos tamamdır. :) yoğunluğu biraz daha akışkan yapmak istersen, 2 parmak fazla süt ekleyebilirsin.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Tereyağı ve sıvı yağı küçük bir tencereye alarak eritelim. Bu işlemi kısık ateşte yapalım ve yakmamaya dikkat edelim. Tereyağımız eridikten sonra unu ilave edelim ve sürekli karıştırarak kavuralım. Kokusu çıkan un kavrulmuş demektir. Aynı zamanda unu da kavururken ateşi yüksek açmamalıyız, aksi halde unumuz ve yağımız yanabilir. Üzerine sürekli karıştırarak 1,5 su bardağı sütü yavaş yavaş ilave edelim. Çırpıcı ile hızlıca çırpalım, topak kalmamasını sağlayalım. Sosumuz kaynayıp koyulaştıktan sonra tuz ve karabiberi de ekleyerek kaynayıncaya kadar karıştırararak pişirelim. 1-2 dakika kaynadıktan sonra sosumuzu ocaktan alalım.
Beşamel sos püf noktalarına gelirsek: Unu kokusu çıkana kadar kavurmalısınız. Hafif pembeleşince sütü ekleyebilirsiniz. Süt ilave edildikten sonra güzel bir şekilde çırparak topak topak olmasını engellemelisiniz. Muskat rendesi, karabiber gibi baharatlar beşamel sosa çok yakışır, dilerseniz çay kaşığının ucu ile ekleyebilirsiniz.