Türk mutfağı vegan beslenmek için çok ama çok fazla alternatif sunan bir mutfak aslında. Özellikle birbirinden lezzetli bakliyat yemekleri ( kuru fasülye, nohut, barbunya, yeşil mercimek vs) ve sebze yemekleriyle bir çok alternatif barındırıyor. Özellikle batı mutfağı bu konuda zeytin yağlıları ile çok daha fazla alternatif sunuyor.
Veganlık dendiğinde maalesef bir çok kişinin aklında yiyecek hiçbir şey bulamama fikri yatıyor ancak durum kesinlikle bu şekilde değil. Bir çok tarifin içersinde yapılacak çok küçük değişiklikler ile o tarifi vegan hale getirmek çok kolay. Örneğin içerisinde süt barındıran bir tarifi bitkisel bir sütle yapmak son derece kolay. Ya da yumurta alternatifi olarak keten yumurtası ya da chia yumurtasından faydalanarak yine bir çok tarifi bitkisel hale getirmek çok kolay. Hatta soya kıyması ile içerisinde et barındıran bir çok tarifi dahil bitkisel hale getirmek ve ortaya inanılmaz lezzetli tarifler çıkartmak mümkün.
Soruya dönecek olursak; Türk mutfağında vegan bir lezzet dendiğinde benim aklıma ilk gelen seçenek kuru fasülye ve pilav. Ama dediğim gibi alternatifler saymakla bitmeyecek kadar zengin bir mutfağa sahibiz.
Sebzeli Güveç Tarifi İçin Malzemeler 1 adet soğan 2 adet patlıcan 2 adet patates 1 adet kabak 3 adet orta boy domates 5 diş sarımsak 1 yemek kaşığı domates salçası 1 çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz 2,5 çay bardağı su Sebzeli Güveç Tarifinin Püf Noktası İçerisine bolca domates koyun ki sebzeler domatesin suyuyla birlikte daha lezzetli bir şekilde pişsin. Domatesleriniz mevsiminde değilse ya da çok sulu değilse normal su miktarını arttırarak da deneyebilirsiniz.
Sebzeli Güveç Tarifi Nasıl Yapılır? Patlıcanları alacalı bir şekilde soyun ve tuzlu suyun içerisinde acısı çıkana kadar 15 dakika kadar bekletin. Ardından suyunu süzdürün.
Patates, soğan, domates ve kabağı da küp küp doğrayın. Patlıcanın suyunu süzüp yıkayın. Tüm sebzeleri bir kabın içerisine aktarın.
sebzeliguvec1 Bir kaseye suyu, zeytinyağını, baharatları ekleyin ve üstlerine de sarımsakları rendeleyip güzelce karıştırın.
sebzeliguvec2 Hazırladığınız bu karışımı sebzelerin üstüne gezdirin ve elinizle güzelce harmanlayın.
sebzeliguvec3 Hazırladığınız sebzeleri bir güveç tenceresine alın ve kapağını da kapadıktan sonra, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakın.
sebzeliguvec4 Pişme süresinin sonunda fırından alın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyetler olsun!
Vegan Burger;
3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet büyük boy kuru soğan 4 diş sarımsak 2 adet havuç 1 adet kabak 1,5 su bardağı konserve meksika fasulyesi 1,5 yemek kaşığı kimyon 1,5 yemek kaşığı kişniş 3 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi 1/2 çay bardağı ay çekirdeği içi 1/4 demet taze kişniş 1 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı karabiber Servisi için:8 adet hamburger ekmeği 2 adet domates 1 adet küçük boy kıvırcık marul
Püf Noktası
Hazırladığınız harcı buzdolabında 15 dakika kadar bekletirseniz köftelere kalıp ya da su ile ıslattığınız elinizde kolaylıkla şekil verebilirsiniz.
Pişirme Önerisi
Hamburger ekmeklerini fırında ya da temiz bir tavada ısıttıktan sonra kullanabilirsiniz. Meksika fasulyesi yerine haşlanmış kuru fasulye tercih edebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Kabuğunu soyduğunuz kabak ve havuçları rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Kuru soğanı arzuya göre piyazlık ya da küçük küpler halinde doğrayın. Sarımsakları rendeleyin. Taze kişnişi incecik kıyın.
Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Doğradığınız soğanları renk alana kadar soteleyin. Rendelenmiş sarımsak ve sebzeleri de ekledikten sonra soteleme işlemini sürdürün.
Ocaktan aldığınız harcı ılınması için bir kenarda bekletin. Vegan burgerin kıvam almasını sağlayacak konserve Meksika fasulyesini suyunu süzdükten sonra çok fazla ezmeden püre haline getirin.
Ilınan sote sebzeleri ve iri taneli fasulye püresini karıştırma kabına alın. İnce kıyılmış taze kişniş, ay çekirdeği içi, kimyon, kişniş, yer fıstığı ezmesi, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın.
Yuvarlak çelik kalıplar kullanarak mide dostu hamburger köftesi harcına, bir yağlı kağıt üzerinde şekil verin. Kızgın tavada arkalı, önlü renk alana kadar kızartın.
Domatesleri halka halka dilimleyin. Kıvırcık marul yapraklarını bol suda yıkadıktan sonra kurulayın. Orta kısımlarını açtığınız hamburger ekmeklerinin tabanına marul yapraklarını yerleştirin. Domates dilimlerini ekleyin.
Minik burger ekmeklerini kapatacak kadar büyük ve kalın bir şekilde hazırladığınız vegan köfteleri de ekledikten sonra ekmekleri kapatın. Bekletmeden servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Karabuğday unu ya da kepek unundan evde hazırladığınız hamburger ekmeklerini kullanarak tarifin lif ve posa miktarını dahada arttırabilirsiniz. Hamburger ekmeklerinin her iki tarafına da arzuya göre hazırladığınız domates sosu ya da fıstık ezmesi sürebilirsiniz.
Vegan yiyecek dediğimiz şey aslında içerisinde hayvansal ürün barındırmayan yiyecekler. Bence vegan diye adlandırabileceğimiz birçok Türk yemeği var. Özellikle ülkemizin güney kıyı bölgelerinde zeytinyağlı yemeklerimizin hepsi vegan. Kuzey kıyılarda yani Karadeniz'de sebzelerin içine bile tereyağı koyup öyle pişiriyorlar. Ama Ege'de ve Akdeniz'de böyle değil. Vegan deyince aklınıza öyle illa havalı yemekler gelmesin. Bizim nefis yemeklerimiz de vegan aslında. - Zeytinyağlı barbunya - Zeytinyağlı dolma çeşitleri - Salata çeşitleri - Zeytinyağlı deniz börülcesi - Zeytinyağlı fava - Zeytinyağlı enginar - Zeytinyağlı taze fasulye - Zeytinyağlı pırasa - Zeytinyağlı kereviz Bunlar ilk anda aklıma gelenler. Yoksa daha bir sürü var.
Aslında Türk yemekleri vegan beslenme için oldukça zengin hele de zeytinyağlılar. Aklıma ilk barbunya pilaki, z. yağlı taze fasulye geldi mesela. İmam bayıldı, z. yağlı etsiz biber dolması, yaprak sarma bunların hepsi tüketilebilir. Sıcak yemek olarak da tereyağ yerine ayçiçek yağı kullanılarak yapılabilir bir çok bakliyat var.
Veganlık bize uygun bir şey değil ama etten önce ya da et yoksa et duygusunda bastırmak için bazen bizim için vazgeçilmez olan bir hayat tarzı yemekten çok öte olmazsa olmazımız karalahana çorbası
Pek bir şey aklıma gelmiyor ama genellikle otla besleniyorlar. Sadece otla beslenmek sindirim sistemimizi olumsuz etkiler, tuvaletimizi bile etkiler. Et yememek vücudun direncini düşürdüğü kanaatindeyim ama vegan olanlara da saygı sonsuz. Vegan diyince aklıma genellikle salata tarzı şeyler geliyor. Benim de çok sevdiğim Kereviz Salatası'nı paylaşmak istedim.
Sebzeleri biber domates soğan mesela, yüksek ısılı ocakta bi iki tur çevirip yarı çiğ çekilde baharatlayıp çayla tüketebilirsin. Binlerce zeytinyağlı seçenek var aslında. Yeşillik ve tahıl grubunu istediğin kadar tüketebilirsin.
Veganım, lakto-ovaya dönüş yaptım yaklaşık 6-7 yıl önce. 48 saatlik diyet demişsin ama en azından vejetaryenliği denemeni isterdim.
Size saygım gerçekten çok büyük ama küçükken hali hazırda çoğu hayvansal gıdayı tüketmeyi reddettiğim için şu anda kalsiyum ve B12 depolarım bomboş.
Zaten doğaya saygılı olmaya çalışıyorum ve haftada 1 veya en fazla 2 defa et ürünü tüketiyorum. Onun dışında yılda bir kaç defa hayvansal ürün detoxu yapıyorum veya yurt dışına çıkarsam zaten vegan ürünlerden başka bir şey yiyemiyorum...
Düzenli ve programlı beslenmemiş olabilir misin? Bu denli vitamin kaybı yaşamış olman normal değil. 25+ yıldır hiç et ve ürünlerini tüketmiyorum. Hiç o duruma gelmedim. Yağlı tohumlar ve koyu yeşil renkli sebzelerle aranı iyi tut. Açıklarını kapatman daha kısa sürecek. Tr de çok zengin yemek çeşitlerimiz var ve hepsine ulaşmak çok kolay bu konuda şansızlıyız. Ancak vegan ürün diye satılan ürünlerin %70i tamamen faydasız bomboş posa ürünler. O sebeple mümkün olduğunca ev yemeği, tencere yemeğine sadık kalmak gerekiyor.
Çok yemek seçen ve uyuz bir çocuktum 🙈 Süt içmeye üniversitede başladım. Çünkü kalsiyum depolarının 23-24 yaşına kadar dolması gerektiğini öğrendim. Kilo almak için diyetisyene götürülen ender çocuklardandım. Annem benimle çok zorlanmış 🙈
Mercimek köftesi, kısır, zeytinyağlı dolma, fasulye, pilav, patates yemeği, salatalar, hindistan cevizi sütü (evde 10 dakikada yapabilirsin). Hindistan cevizi sütüyle normal sütün muadili şeklinde her tarif yapılır.
Evet hayatim yemek yapmakla geçiyor ve vegan diye batı mutfağa nı takip edip Türk mutfağını unutmam entel bir şekilde siz vegan mutfağına devam edin bir zamanlar tereyağ zararlı deyip yurt dışından ithal edilip satılan margarin yağ temsili
Ve emin bir seferde 50 kişilik yemek hazırlama kapasitem var herşeyi kendim yapmak bazı sevdiğim misafire el yapımı baklava açarım buda benim hobim yapacak bir şey yok
Beni kopardığın tek yer hayatında hiç yemek yaptın mı sorusu 🤣🤣 oldu ondan seni ciddiye almadım diğer yaptım yorumlar ise yapabildiğim şeyler dir nokta...
Merhabalar,
Türk mutfağı vegan beslenmek için çok ama çok fazla alternatif sunan bir mutfak aslında. Özellikle birbirinden lezzetli bakliyat yemekleri ( kuru fasülye, nohut, barbunya, yeşil mercimek vs) ve sebze yemekleriyle bir çok alternatif barındırıyor. Özellikle batı mutfağı bu konuda zeytin yağlıları ile çok daha fazla alternatif sunuyor.
Veganlık dendiğinde maalesef bir çok kişinin aklında yiyecek hiçbir şey bulamama fikri yatıyor ancak durum kesinlikle bu şekilde değil. Bir çok tarifin içersinde yapılacak çok küçük değişiklikler ile o tarifi vegan hale getirmek çok kolay. Örneğin içerisinde süt barındıran bir tarifi bitkisel bir sütle yapmak son derece kolay. Ya da yumurta alternatifi olarak keten yumurtası ya da chia yumurtasından faydalanarak yine bir çok tarifi bitkisel hale getirmek çok kolay. Hatta soya kıyması ile içerisinde et barındıran bir çok tarifi dahil bitkisel hale getirmek ve ortaya inanılmaz lezzetli tarifler çıkartmak mümkün.
Soruya dönecek olursak; Türk mutfağında vegan bir lezzet dendiğinde benim aklıma ilk gelen seçenek kuru fasülye ve pilav. Ama dediğim gibi alternatifler saymakla bitmeyecek kadar zengin bir mutfağa sahibiz.
Sevgiler.