Sarma lezzeti tartışmasız en güzel yemeklerimizdendir ama sarma yöreye göre değişir. Etlisi de yapılır etsizi de. Tamamen tercih meselesi bazı yörelerde pirinç yoğunlukta yapıldığı gibi bazı yörelerde bulgur ağırlıkta olur.
Bazı yörelerde ise karışık yanı bulgur ve pirinç ile yapılır bu durumda içine kıyma ya da parça et konularakta yapılan sarma gerçekten muhteşem bir lezzette olur. Yanına yoğurt oh mis...
Mesela bizim Tokat'ın yaprak sarması meşhurdur bizim yörede bile 4-5 çeşidi yapılır örneğin kırık baklalı yaprak sarma. Yeşil mercimekli yaprak sarma, etli yaprak sarma uzayıp gider.
Toparlayacak olursak; sarma soğuk zeytin yağlı yapılacaksa etsiz, sıcak yenilecekse etli veya etsiz olarak tercih edilebilir.Sarmalara bol yeşillik ve taze baharat keyifli bir lezzet katar. Dere otu, taze nane maydonoz gibi yaparken ince doğrayıp içine katarsanız keyifli olacaktır.
Afiyet olsun.
4|3
0|0
En İyi Kız Görüşü
minikhırçınkedi | Yeme & İçme konusunda 1,3b görüş paylaştı.
Master
1 ay
Zeytinyağlı sarma etsiz ve bol limonnlu🍋 olur.. Bencede kalem gibii sarmışsınız maşallah🧿 elinize saglık 🌸
etsiz sarma (yaprak sarması, beyaz lahana sarması, pezik sarması, mor lahana sarması, karalahana sarması, asma yaprağı sarması...) etli değilse, fıstıksız sarma tatlıya benzer. ki yok öyle bir şey...
kirazla dut yaprağı sarması etsiz ama yoğurtlu olur.
Şimdi şunu belirtmek isterim sarma var sarma var yani etli sütlü değil önemli olan aslında sarma yaparken o lezzeti veren marifetli ellerdir bilmem anlata bildim mi
İki türlüde olur, ancak ben sarmayı zeytinyağlı severim, güzel sarmışsın eline sağlık, ben bundan biraz daha ince sarıyorum, ama seninkiler de güzel. öğrenirsin böyle yapa yapa dert etme devam.
Etli ağır geliyor bana. Sade ve zeytinyağlı, hafif ekşi, yanında da yoğurt süper gider. :) Bu arada bazıları kalın görünüyor, onları kastederek söylemiş olabilirler. Eline sağlık. :)
1|0
0|0
mervems91 | Yeme & İçme konusunda 292 görüş paylaştı.
Guru
1 ay
Zeytinyağlı sarma da et olmaz ya dolmalık üzüm ve fıstık yakışıyor ama salçalı soslu olana et çok yakışıyor hatta etten önce azıcık kuyruk yağı kavuruyorum ikram ettiğim herkes çok beğeniyor:)
Valla canım nasıl istiyorsa öyle yap her ikisi türünü de yiyebilirim sorun değil yani ama , gayet güzel şarmissin yenilmesi ve hazmı kolay olur daha çok yenir 😂 ellerine sağlık
1|0
0|0
Damlakatre | Yeme & İçme konusunda 1b görüş paylaştı.
Master
1 ay
etli de olur zeytinyağlı da olur.. İkisini de çok severim ama zeytinyağlı bir tık daha fazla sverim...
1|0
0|0
TakkeliKedi | Yeme & İçme konusunda 247 görüş paylaştı.
Yoda
1 ay
Keyfin nasıl isterse öyle olur. Et tabi umamiyi arttırır ve daha lezzetli yapabilir ama Ege'de örneğin pek etli yapmayız limon da yeterli olabiliyor.
kalem gibi olmuş ellerine sağlık ama biraz fazla uzun bence neyse sorunun cevabı kesssinnnlliikkleeeee etsiz. zeytinyağlı yaprak sarması olduğu gibi kalsın arkadaş her şeye et koyma sevdası nereden gelmiş milletimize hiç bilmiyorum
2|0
0|0
Desuyonee | Yeme & İçme konusunda 1,4b görüş paylaştı.
Master
1 ay
etsiz severim çünkü etsiz olunca soğuk soğuk bol limonlu daha güzel yeniyor geçen yaz çok yaprak sarma yaptım efsane oldu hepside
Etli olurs sıcak yemek olur. Etsiz olur ise soğuk meze ya da zeytinyağlı diyebiliriz. Ayrıca bilinenin tam aksine sarma lokmalik kalın olur, ağıza tek atımlik.
1|0
0|0
Gizli Üye
1 ay
Ah be kızım gel evlenelim şu sarmalara bak tek tek parmaklarına sağlık
Bazı yörelerde ise karışık yanı bulgur ve pirinç ile yapılır bu durumda içine kıyma ya da parça et konularakta yapılan sarma gerçekten muhteşem bir lezzette olur. Yanına yoğurt oh mis...
Mesela bizim Tokat'ın yaprak sarması meşhurdur bizim yörede bile 4-5 çeşidi yapılır örneğin kırık baklalı yaprak sarma. Yeşil mercimekli yaprak sarma, etli yaprak sarma uzayıp gider.
Toparlayacak olursak; sarma soğuk zeytin yağlı yapılacaksa etsiz, sıcak yenilecekse etli veya etsiz olarak tercih edilebilir. Sarmalara bol yeşillik ve taze baharat keyifli bir lezzet katar. Dere otu, taze nane maydonoz gibi yaparken ince doğrayıp içine katarsanız keyifli olacaktır.
Afiyet olsun.