Tören yemekleri sünnet, düğün, doğum, ölüm, bayram gibi özel durumlarda yapılan yöreye ait olan yemeklerdir. Türk mutfağı ise bu sembolik yemekler konusunda bence çok bereketli.
Yörenize, ailenize ait tören ve özel gün yemekleri nelerdir?

Annemin memleketi Dağküplü köyünde, düğünlerde, mevlitlerde ve cenazelerde genellikle çorba, etli nohut, şehriyeli pirinç pilavı, salata, komposto, helva ikram edilir. Cenazeye katılanlar, mezarlık çıkışında lokum alırlar.
Babamın memleketi Yarımca köyünde anneminkiyle benzerlik taşısa da, tek farkı haşhaşlı gözleme ayırıyor.
Toplu yağmur duasına türbenin 1 km aşağısındaki düzlükte bütün köylüler (12 köy on bine yakın kişi) sabah köylerin belirlediği konumlarda toplanıyorlar. Yağmur duasından 1 saat önce "Tomata" denen karışık kahvaltı benzeri ikram yapılır. Sonra yağmur duası ve öğle namazı kılınır (Katılanların %98'i erkek, %2'si kadın). Sonra yine öğle yemeği için ikinci kez toplanırlar. Yemeklerde cacık, et yemeği, bulgur pilavı, çorba ikramı veriliyor. Yemekten sonra dağılıyorlar. Annein ve babamın memleketleri toplu yağmur duası mekanı ortak. Çok yağışlı havalarda köyler kendi aralarında yaparlar.

Düğünler de ve ya sünnetlerde bunlar yapılır hazırlıklar 1 hafta önceden falan başlar herkes toplanır mantı yapılır sarma sarılır sütlaç yerine bazen fıstık helvası kullanılır yöreye özgü güzel Bi tatlı, tüm yemekler bahçedeki fırınlarda odun ateşinde pişer harika tatları olur bizde böyle yani :)
Annemin zeytinyağlı dolması olmazsa olmazıdır meşhurdur ve gelenek haline gelmiştir her bayram mutlaka yapar sanırım tatlı bir anı olarak tadı damağımızda kalacak bundan sonra
Bizde diğerlerinden farklı olarak keşkek var. Yapması zahmetli olduğu için ve bir yapmaya çok yapıldığı için bereketli derler 😊 üzerine tereyağ eritilip servis edilir.
afyonlu musun
Samsun 😊 @Butterflysz
Anladım.. genelde Ege tarafında yapılır demek Karadeniz’de de var mış 🙋♀️😊
Egedeki arkadaşlarım hiç sevmiyor keşkek 🙁
Ben bayılıyorum😋
Bizde içine et katıp beraber döverler
Belki et sevmiyorlardır
Tavuk eti atılır genelde bizde 😇
😊😊
Etli mi? Tavuklu mu?
Tavuktur o tavuk 👻 @Bay_Nutella
@fukaninhatunu🐔🐔🐔
Cevap
10Cevap
Yemekli düğün yapanlar var ama çok nadir. Ölümlerde pide dağıtılır istenirse
Bir çorbadan daha fazlası: Karalahana çorbasıSarmaların şahı: Karalahana SarmasıTürkiye'nin en lezzetlisi: Kuru fasulye. Parmak ısırtan lezzet: Karadeniz Pidesi. Uzayıp giden lezzet: Kuymak. Ekmeğin en sarısı: Mısır Ekmeği. Otun Karadenizlisi: Hoşkıran Otu KavurmasıSanırım anlaşıldığı gibi Doğu Karadeniz’liyim
Ama samimi bir itirafta bulunacağım, rahmetli annem kuymak diye bize yıllar yılı yumurtalı ispanağı yedirmiş, bir gün bir dostum beni yemeğe davet etti Anadolu yakasında Trabzonlular derneğine gittik yöresel yemeklerden azar azar istedik, bir şey geldi bu ne dedim? kuymak demezmi ben hayatımın şokunu yaşadım, gerçeklerle yüzyüze gelmek bu olsa gerek, Nur içinde yat anacığım
Ah bir ilave daha bütün pişirme alet edavatlarımızın hepsini bakıra çevirdik, inanın apayrı lezzet lakin dikkatli olmak gerek kalayı çıkınca tamamen zehir
Bayramlar da sarma ve baklava biliyorum. düğünler de düğün çorbası. günümüz de ki cenazeler de ise ayran pide dağıtımı yapıyorlar. İzmir de ölen kişi için lokma dağıtılıyor. bir kez yemiştim. Allah rahmet eylesin.
Bizim yörenin olmazsa olmazı da keşkektir. @fukaninhatunu görselini koymuş ve tarifini yapmış. Aynısının tıpkısı :)
Ölen olunca eskiden pilav üstü et yanında yufka külahda şeker verirlerdi şimdi hep pide 🥺o yüzden gitmiyorum artık gerek kalmadı.
bayramlarda yuvalama yenir:))
her ramazan bayramında bayram yemeğimiz yuvalama antep yöresine ait:)
Çok yerde yaşadım bu nedenle çok var:
Enginar pilavı
Kebaplar
Baklava
Kete falan filan kısaca iç anadolu güneydoğu anadolu ve ege
Düğün çorbası, etli nohut yemeği, yaprak sarması, tereyağlı pilav, üzüm hoşafı, baklava.
2008’de babaannem ölmüştü yozgata gitmiştim ilk kez pilav üstü et ve helva dağıtıyorlardı
Bizim orda düğün, nişan, asker eğlencesi, kına gibi zamanlarda yemekler aşçı tutulup yemekler verilir. Düğün çorbası, etli kuru fasulye, kabine pilavı, helva vb yemekler yapılıyor.
*Kabune pilavı
Patlıcan/pırasa böreği, sura, kapama, avuşka 😋😋😋
Arnavutmusun 🇦🇱
Yogurt corbasi vardi bir ara
Bayramlarda börek baklava adettendir
her zamanki gibi goşt😂(et)
Net bir yemek yok bildiğim
İçli köfte bayramlarda olmazsa olmazdır bizde
pilav, dolma gece gece😂😂
Kebab
Şalgam en basit ödenekleri
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?