Selam, Google'da dolaşırken bir sözle karşılaştım; "Yemek yapmak sanattır" diye sonra bu sözü araştırdım bir çok kaynaktan evet böyle bir söz varmış. Genelde karışma çıkan cümle "Yemek yapmak sadece bir iş değil sanattır." sonra bu söz üzerine düşündüm ve evet bu sanat eseri diyebilcegim yemekler çıktı karşıma. Ama emin olamadım tam olarak size danışmak istedim. Sizce yemek yapmak bir sanat mıdır? Ben kararsızım.
Yemek yapmak bir sanat mıdır, sunumda nelere dikkat edilmeli?
Var olan bir tarifle yemek yapmak sanat değildir bana göre. İçine yaratıcılığını koyarak kendi tarifinle yaptığın veya geliştirdiğin bir yemek ise sanat olabilir.
Sanattır. Hatta sanattan da fazladır. Ben yemekte ne olduğundan çok nasıl önüme geldiğine önem veririm. Mesela çok sevdiğim bir yemek öylece önüme gelse çok az yerim. Ama süslü püslü gelse iştahım daha çok açılır. Yemeyin tadı kadar görselliği de önemli. Sonuç olarak ilk önce gözüm doymalı daha sonra karnım. :)
Valla bence yemek yapmak tamamen bir sanattır. Çünkü tek başına bir anlam ifade etmeyecek birçok malzeme bir araya getiriliyor ve ortaya bambaşka bir şey çıkıyor.
Kesinlikle sanat. Çevremde gastronomi mezunu olan arkadaşlarım var. Ham maddelerden yenilebilir ürünler çıkarmak, onları tarlandırıp, değişik şekillerde pişirip sunum yapmak koöay değil. Ve evet yemek yapmak kesinlikle bir sanat.