Dedim ya arkadaşlar organik beslenmeye taktım diye. Sabahtan evde peynir yapımını sormuştum, çok güzel cevaplar gelince cesaretlendim bu kez de kafayı elma sirkesine taktım. Evde elma sirkesi yapmak da çok kolaymış dediler, size sorayım dedim. Aranızda evde elma sirkesi yapan var mı, nasıl yapıyorsunuz, öğretir misiniz?Evde elma sirkesiElma sirkesi nasıl yapılır, elma sirkesi yapımını anlatır mısınız? Şimdiden teşekkürler...
Evde elma sirkesi yapanlar var mı, elma sirkesi tarifi verir misiniz?
Malzemeler2 kg. büyük boy kırmızı elma (organik elma)4,5 litreiçme suyu6 yemek kaşığıbalNasıl Yapılır? Elmalarınızı güzelce yıkayın. Yıkadığınız elmaların küçük küçük doğrayın. Çekirdekli kısımlarını çıkartın. Önceden temizlenmiş ve içi kuru büyük boy cam bir kavanoza elma dilimlerini yerleştirin. Elma dilimlerinin üzerine içme suyunu ekleyin. Üst kısmında bir parça boşluk kalmasına dikkat edin. Her kavanoza 2 yemek kaşığı kadar kıvamlı bir bal katıp tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin. Güneş görmeyen ve karanlık bir ortamda yaklaşık 1,5 ay kadar bekletin. İlk zamanlarda gün aşırı, daha sonraki günlerde haftada bir kez tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elmalar dibe çökene kadar karıştırma işlemine bu aralıklarla devam edin. Tüm bu belirtiler oluşup sirke fermente olmaya başladığında sirkeyi süzüp elma posalarını atın. Süzdüğünüz sirkeyi yeniden cam kavanoza alıp kalan bal ve tuzu ekledikten sonra karıştırın. Kapağı kapalı şekilde, serin bir yerde saklayın. Sirke kavanozu üzerinde sirke anası denilen beyaz şeffaf bir yuvarlak oluşmaya başlayıp keskin bir koku geldiği zaman sirkeniz kullanıma hazır demektir. Sirke anasını içerisinde metal değdirmeden çıkarıp sirkenizi süzdürüp kullanabilirsiniz. Afiyetler olsun,
Valla annem yapıyor ama kurtlu murtlu, ilaçsız, buzhaneye girmemiş elma olması lazım. Yani bu mevsimde elma sirkesi kuramazsın. Kursan da o tam randımanlı organik bir sirke olmaz. Sadece yıkıyorsun ve çekirdekleri çıkarıyorsun. Bidona doldurup uzerine çikmayacak kadar su koyuyorsun, maya olsun diye mümkünse ev yapımı başka bir sirkeden koyman lazım, yoğurt gibi düşün. Eğer ev yapımı bir sirke bulamazsan kaliteli bir paketli sirke kullan. Bidonun kapağını kapatmayacaksin açık kalacak, sadece tozdan falan korumak için ağzını bir mendil ya da tülbentle örtmelisin. Karanlık bir yerde bekletmelisin. Sirke sineklenir, sineklenmesi gerekir yani, pis pis kokar bunlar doğru yollar. Sonra üst tabakası kalın bir kaymak tutar, ona sirke anası derler, sirkenin orijinal mayasıdır yani. Ana yaptığında sirke olmuş demektir ama öyle 3 5 günde olmaz 😃 Birde onu turşu kurar gibi, nohutla balla falan kuruyorlar ama onu bilmem ben bizim sirke anamız var 😁😁
elma ve alıç sirkesi yaptım büyük cam kavonozlara yarısına yaklaşık organık elmayı dograyıp üzerine içme suyu,1avuç nohut ve organik 2.5 kaşık bal koydum.üzerini ince tülbent bezle lastikle kapattım. şişenin etrafına siyah poşet geçirdimki güneş ışık gelmesin. sonra serin bir yerde bekletmeye aldım. elmalar çökene kadar her gün karıştırdım, karıştırmazsan devamlı üzerinde olanlar sinekleniyor. sıcak ortamda da sineklenir. bu 22.23 gün falan sürüyor. sonra karıştırmadan 2 ay falan bekletip anasının oluşmasıı bekliyorsun. bu süre bitince süzme işlemine geçiyorsun. ilk anasını alıp cam kavonoza alip üzerine sirke koyup agzını kapatıp dolapda saklayıp onunla tekrar sirke kurabilirsin. sirkenin kalitesi anasından belli olur. süzme işlemi bittiginde içine yarım çay kaşığı kaya tuzu koyup agzını kapatıyorsun. içebilirsin de bekletebilirsin de. bekledikce tadı güzelleşir kolay gelsin
1 kg. elma 2 yemek kaşığı bal 3 litre su 1 çay bardağı nohut 1/2 çay bardağı bulgur
Evde elma sirkesi yapımı
Sağlıklı elmaları iyice yıkayıp, doğrayıp bir kavanoza koyun. Bal, bulgur, nohut ya da sirke anası varsa onu ekleyip, metal olmayan bir kaşıkla karıştırıp, üzerine hava alabileceği bir bez örtüp güneş görmeyen bir yere bırakın..
Evde elma sirkesi nasıl olur?
20 gün boyunca arada karıştırarak beklettiğiniz karışımı, bir 20 gün hiç karıştırmadan bekletin ve sonunda süzün. Ev yapımı sirkeniz hazır, afiyet olsun . Video izlemekten hoşlananlar buraya buyursun... .
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
8
Cevap
25
Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ben çekirdeksiz yapmıştım elmaları soyup dörde böldüm cam bir büyük kavanoza koydum biraz üstünü kapatacak şekilde su ilave ettim sonra bir cay bardağı kadar evde elma sirkesi buldum ekledim ağzını tülbent ile bağladım karanlık soğuk ortama bıraktım yaklaşık 40 gün bekletim ağzı küf bağladı sirkem oldu😇
elma ve limon kabuklarından yapmıştım. Limondaki sitrik asitle elma şekerinin fermantasyonu sonucu olabiliyor. önce 1 litrelik bir kapta 15 gün bekleterek deneyin. ölçüyü deneyerek siz keşfedin. bence en doğrusu bu.
elma sirkesi yapımında çok kolay , elmanın tuzlu su çerisinde mayalanması sonucu sirke oluşumu gerçekleşir. kelle paça ve işkembe çorbasında sirke ile tadı çok güzel olur
Biz yapıyoruz bahçedeki elma, erik, nar, vişne meyvelerinden, tabi daha çok elmadan. Biraz sabır isteyen bir olay. Detaylı yazmak için zaman gerek. Facebook'ta sirke grupları var onlara bak.