Güveç neden küflenir, küflenen güveç nasıl temizlenir?

Böyle bir durumla karşılaşan var mı aranızda?

Güveçler üretildiği toprak ve kıl sayesinde yemeklere ekstra bir lezzet katar. Türk toplumunda oldukça sık kullanılır. Görsel olarak da sunumlara çok yakışacak pek çok farklı güveç kap çeşidi mevcuttur. Yemek yapmak kullanılan her araç ve gereçte olduğu gibi toprak güvecinde temizliğine oldukça dikkat edilmelidir.
Temizlemek için sabun veya deterjan kullanmayın, çünkü sabun kilin gözeneklerine nüfuz eder ve ardından bir sonraki kullanımınızda yemeğinize sızar. Bunun yerine, tencereyi temizlemek için kaynar sıcak su ve sert bir fırça kullanın. Kabartma tozu veya tuz, ovma süngeri ile temizleyici olarak kullanılabilir.

Güveç neden küflenir sorusuna gelecek olursak, iyice temizlenmeli iyice kurutulmalı ve güzel bir şekilde saklanmayan güveçler nemden etkilendiğinden olabilir. Güveçlerin iyi kurutulmaması değişik kokular barındırmasına ve küflenmesine yol açar.

Hepsi bu kadar.
Hayır kullanmadım. Alcak listelerimin arasında. Özellikle yoğurt yapmak için istiyorum. Ama henüz karar vermedim. Genelde yoğurt için emaye tencereleri kullanırım ya da döküm tencere. Döküm tencere tavsiye ederim ama yoğurt yapmak için çok lezzetli oluyor. Et tavuk yemekleri bile güzel oluyor
Sirkeli suyla kaynatmaniz lazim, nemli ıslak kaldığı için olmuş. Yikadiktan sonra kurumasina izin verin sonra yerine kaldirin.
Çok basit ablacim yakınında çanak çömlek satan varsa kimyasalı var özel
Yoksa eğer evde temiz bir sirkeli bezle temizle elma tavsiyem (bezi at bir daha kullanma ) olabildiğince sıcak suya hem içine hem dışına koyacak şekilde beklet
Bu işlemi bir kaç kez tekrarla , ardından ilik suya bir kaç damla camsir suyu damlat onunla sil
En son normal suyla durula içini zeytinyağı ile sıvazlayıp içine çeyrek miktarsa su koyup firina ver çıkınca tekrar durula eskisinden daha güzel oluyor
Çok teşekkür ederim fırının derecesi önemli olurmu
Ben yoğurt kim çömlek kullanıyorum birde balıklar için uzun kiremitler var sıkıntı yok gayet güzel kullanıyorum
Yiğit için olanın ici ona gore seramiklenmis kremit kısımda küflenme normal iyi yıkayınca sorun olmaz
Bende bunun 3 lt olanı var tavsiye ederim
www.hepsiburada.com/topraktan-comlek-i-ci-beyaz-sirli-buyuk-boy-toprak-yogurt-tenceresi-2-lt-pm-HB00000KDHU6
Cevap
25Cevap
Poşete koyduğun için nem yapmış gadası 😂
Öncelikle büyük ya da porsiyonluk küçük kaplar şeklinde olsun, toprak bir güveç aldıysanız ve ilk kez kullanacaksanız bolca yağı ve temiz bir bez, fırça ya da süngeri hazır edin deriz. Aldığınız güvecin hem içini, hem dışını hem de varsa kapak kısmını temiz, kuru bir bez ya da yumuşak uçlu kuru bir fırçayla güzelce temizleyin.
Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin.
Güvecinizi sünger veya kuru bir bez ile iyice silin.
Güvecin içine büyüklüğü ve derinliğine göre 100 gr. ile 200 gr. arasında yağ koyunuz ve hafif ısıtılmış fırına yerleştiriniz.
KULLANILMIŞ GÜVEÇ NASIL TEMİZLENMELİDİR?
Güvecinizi elinizde yıkamaya özen gösteriniz. Bulaşık makinasında yıkamaya kalkarsanız, hem güveç çatlayabilir hem de kimyasal maddeler güvecinize yapışabilir.
Güvecininiz temizlemeden önce soğumasına dikkat ediniz. Sıcakken temizlenmeye kalkan güveçler çatlar.
İçinde yemekten kalan bir artık var ise biraz sıcak su ilave ederek bir miktar bekleyiniz.
Güvecinizin içini temizlemek için yumuşak bir fırça veya sünger kullanınız. Asla bulaşık teli ve metal kullanmayınız.
İçerisinde yemek artığı kalmadığından emin olduktan sonra ılık suyla durulayınız ve ters çevirip suyun kurumasını bekleyiniz.
Eğer içeresinde hala kalıntı olduğunu düşünüyorsanız, biraz cep sodası ve biraz ılık suyu karıştırarak macun kıvamına getiriniz. Macun kıvamına gelen karışımımızı güvecin iç duvarlarına uygulayınız, 15-20 dakika bekleyiniz.
Bez, sünger veya yumuşak fırça ile macunu sürdüğünüz yerleri yavaş yavaş temizleyiniz.
Ilık suyla durulayıp, ters çevirip kurumasını bekleyiniz. Kuruduktan sonra güvecinizi yerine kaldırabilirsiniz.
İlk önce peçete ya da daha sonra kullanmayacağım bezle kufunu al sonra içine sıcak su koyup ocakta kaynak içindeki bakteriler gitsin sonra suyu boşaltıp yine pecet ya da bez yardımı ile dibini sudan arindir ama tamammen su bitene kadar havalandir sonra yeniden ılık su ile yeniden temizle ve kurumasını bekle ayrıca toprak güveç ya da tencere sünger ya da yumuşak bir fırça yardımıyla güveci silerek temizleyebilirsin asla bulaşık teli ya da başka metal bir şeyle temizlememelisiniz
yanlış yapmıssın hemde ıkı kere.. ben kullanırım kuruyuda onda yaprım cogunlukla:)
ılk aldıgında ıyıce yaglamalıydın daha sonrada yarısından fazlasına su koyup ıyıce kaynatmalıydın.. olan olmuş sımdıkı ıse yıkadıgın tencvereden farksız.. ama bu sefer oyle agzını kapatma hele ıslakken hıc kpatma:)
Önce güzelce deterjansız yıkayın ve güneşe indirin. Ardundan kırmızı toprak ile iyice sıvayın. Kurduktan sonra tekrar yıkayın ve içinde su kaynatın. Ardından kurutun ve güneşe koyun. Tencereniz kuruyup elinize alınca yenilenmiş olacak. Poşet vs nem yapacak şeylerden uzak tutun.
Toprak güveç tenceresi diyorsan ilk önce içini düzgünce yıkayıp temizleyip kurutun. Sonra içini ve kapağını güzelce yağlayıp 180 derecelik fırında en az 1 saat bekletin biz öyle yaptık ilk olarak ama henüz kullanmadık
Neden poşete koyuyorsun? Poşet içine koyduğun için olmuş. Koy mutfak dolabına dursun hava alsın
Tozlanmasın diye😏
Tağğmm😀
Sirke döktüm
Ama bu tencere kaynatmaya elverişli değil sadece ılık sütü koyabiliyorsun içine
Tamam öyle yaptım
Tağğaammm😂😂
Yaşlandık be napalım😂😂
öyle görünmüyo ama🤔
Öğrendik senide açık verdin😀
Top secret🤐
Bu normal bir daha olmasın diyorsan kuruladıktan sonra 2 dk mikrodalga fırınına at.
Nasıl temizlemeli bunu
Sadece yoğurtta kullanıyorsan sıcak su yeterli.
Ananem peçete ile silsin önce sonra çamaşır suyu koysun çok az sıcak suyla bekletsin geçer diyor geçmezse 3 5 defa aynı işlemi yapsın dedi sildiği bir bezse aynı bezle 2 kere silmesin dedi 😂
tam kurumamış olabilir poşet içine koudupunda. Ben hiç karşılaşmadım. acaba kaldırdıpın yer nemli miydi?
Bırakın bu toprak işlerini temizlenmesi zor, nemli ortamda bakteri yuvasına döner köydeki insanlar bile artık kullanıyor.
Annem birkere almış leş gibi kokuyordu yiyemedik sakın alma dedi bende almadım
Ben toprak tencerenin içine zeytinyağını pamuğa döküp tencerenin yağlanmasını tavsiye etmişlerdi.. fakat küflenme için mi bilmiyorum..
sıcak suyla yıkanmaz aslı kil olduğu için iyi olmaz ama iyi pişirmemişler anlaşılan
Posete niye koydun ki tozlanmasin diye mi dsbzxbnxb
Islakken mi koydun poşete.
Kurumuştu aslında anlamadımki
Cok az nemliymistir o zaman.
kapalı kalınca kuf yaparlar toprak nemli kaldığı için
Kullanırım güvec pişirmek için ama hic küflenmedi
Güveçten mi bahsediyorsun?
İyi yikamadin heralde
Poşete ne koyarsan kuflenir ama
hayır hiç kullanmadım
Toprak pek tercih etmem granit tercihim.
Posete koyduğun icin olmuş
Mantar falan oluştuysa daha iyi mayalanır bence
Toprak tencere ne topragım güveç mı
Evet
Nasl temizlicez bunu maya mantar kalırmı içindr sıcak su ve sirke döktüm içine
Kuru ve yoğurt mayalamak için birebir
Selammm :))) nasilsinn @Grandiflora :))
Kullanıyorum
Bişey olmaz
kaliteizdir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?