Merhaba hanımlar, İşim gereği yardımınızı rica ediyorum. Evde salça nasıl yapılır, evde salça yapımı nasıl oluyor bilen arkadaşlar bana temel olarak anlatabilir mi rica etsem?Evde salça yapımı
Evde salça nasıl yapılır, evde salça yapımı hakkında bilgisi olanlar yardım edebilir mi?
Ben artık salça yerine domates suyu yapıyorum ama salçayı annemin ben çocukken evde hazırladığı günleri de çok iyi hatırlıyorum.
Evde salça yapımı
Özellikle erik domatesler alınırdı salça yapmak için... Bir de böyle etli güzel Çanakkale domateslerinin mevsimi beklenirdi. O zaman bu kadar çok sera olmadığından her meyve sebzeyi mevsiminde görür ve yerdik.
Evde salça nasıl yapılır?
Öncelikle domatesleri gelişigüzel doğra tuz domates tuz domates güzel bir kaba biriktir, kaptaki suları süze süze mümkün olduğunca koyu bir kıvam kalana kadar işlemi tekrarla. Buradan sonra dilersen domatesi kaynatarak, tahta kaşıkla kaynata kaynata koyulaştırabilirsin. Bu durumda üste çıkan kabuk ve köpükleri toplayarak atmak gerekir. İkinci yöntem de domatesleri kevgirden ova ova geçirip posayı atarak elde ettiğim mayiyi bez torbalarda süzdürerek koyulaştırmak ya da tepsilerde güneşte kurutarak koyulaştırmak. Seçim senin. Yapanlara şimdiden afiyet olsun, elinize sağlık. Bu kadar çok emekten sonra da bence bir alkışı hak ediyorsunuz. 👏👏👏👏 Sevgili @SaniyeAnne'de böyle yapıyor salçasını, onu da biz izleyin bence
Domates salçası için malzemeler: domates, su, tuz, sıvıyağ
Domatesleri yıkayıp kabukların soyun rondo ya da mutfak robotunun yardımıyla iyice doğrayarak püre haline getirin robottan aldığınız domateslerin tohumlarını eliniz ile püreyi ovuşturarak süzgeçten geçirin domatesleri bir geniş kaba alarak içine göz kararı tuz atın salçanızı balkon veya açık alanda 4 gün boyunca gün içinde sık sık karıştırarak kurutun akşamları da üzerini temiz bir bez ile örtün 4 günün sonunda yani 5. gün salçanın rengi koyulaşarak biraz daha kırmızı olacak ve kuruyacaktır cam kavanozların içine aldığınız salçanın üzerine küflenmemesi için sıvıyağ ekkeyin ve salçanızı serin bir yerde muhafaza edin 😊
biz yapıyoruz ama biraz uzun ugras gerektiriyor. önce dometesleri temizleyip büyük bidonlara koyuyoruz 4 5 gün eprimesi için bekletiyoruz ara ara karıstırıyoruz. sonra süzgeçten ya da salça süzme makinesinden suyunu süzdürüp torbalara döküyoruz. fazla suyu 1 gün sızdıktan sonra büyük bakır leğenlerde tandırın üzerinde kıvvam alana kadar kaynatıyoruz karıstırıyoruz tabi dibine tutmasın diye tuzunu atıyoruz. kaynadıktan sonra 1 gece bekliyor soğuyana kadar ertesi gün dolduruyoruz
domatsleri iri iri doğruyosun artık kaç kg yapacaksan tencerede kaynatıyosun sonra haşlanan domatesleri süzgeç mi deniyo delikli bir tapsi oluyo işte ordan geçiriyosun elde ettiğin ürünü bez bir torbada suyunu süzmeye bırakıyosun (takribi 10-15 gün) ve salça hazır. Bunun bir de kaynatmadan olanı var ama anneannem böyle yapardı genelde o yuzden bu aklımda kaldı.
Salçayı bayağı çok yaptığımızdan şöyle yapıyoruz yer ve gereçlerimiz elverişli olduğu için; yıkanmış kırmızı domatesleri su eklemeden ateş üzerindeki bakır leğene koyuyoruz (yapışmıyor çünkü), üzerine yetesi kadar tuz ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Zaten geçmeden suyunu salıyo ve börtünceye kadar bekletiyoruz. Börten domatesleri azar azar ilistire alıp eze eze sıkıyoruz altına koyduğumuz kap'a suyu çıkması için. Kalan posasını atıp, çıkan suyu tekrar leğene döküyoruz ve kıvam alıncaya kadar ver odunu. Dibine sarmaması için sürekli tahta güdel (evde tahta kaşık kullanılabilir) ile de bir yandan karıştırmaya devam tabi.
Arzuya göre belirlenen miktar domatesi sıcak suya atıp bekletin, kabuklarını bırakırlar daha sonra kabuklarından ayırıp rondoya atın ve püre haline gelince derin bir tencereye sıvıyağ, tuz ve bir miktar su ekleyerek iyice kaynatın. Kaynayan ve birbirine özdeşen salçayı kavonozlara koyup ters çevirin serin ve kuru yerde saklayın.
Domatesleri yıkayıp bicakla keseceksin kanki. Daha sonra 10 kilo domatese 2 yemek kasigi tuz ekliceksin. Biraz mınciklicaksin O bir gün bekleyecek. Ertesi günü süzeceksin. Dilersen güneste kurutursun.( ekşimsi tadi olur) dilersen de kaynata kaynata salca kivamina gelene kadar pisirirsin. Bu kadar
En İyi Cevaplar