Sade kırmızı mercimek çorbası nasıl yapılır arkadaşlar? Düdüklüde kırmızı mercimek çorbası yapılıyormuş diye düdüklü de aldım. Bilen bir arkadaş tarif verebilir mi acaba? Kırmızı mercimek çorbası yapımı ile ilgili püf noktaları neler?Kırmızı mercimek çorbası
Kırmızı mercimek çorbası tarifi istiyorum, kırmızı mercimek çorbası nasıl yapılır?
Bayılırım en sevdiğim çorbadır. Kırmızı mercimek çorbası tarifi benim için çok kolay, çünkü haftada 3-4 gün falan yiyorum resmen.
Kırmızı mercimek çorbası malzemeler
¼ fincan sızma zeytinyağı 1 orta boy sarı veya beyaz soğan, doğranmış 2 havuç, soyulmuş ve doğranmış 4 diş sarımsak, preslenmiş veya kıyılmış 2 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı köri tozu Yarım çay kaşığı kurutulmuş kekik 1 büyük doğranmış domates, hafifçe süzülmüş 1 su bardağı mercimek 4 su bardağı sebze suyu 2 su bardağı su 1 çay kaşığı tuz Bir tutam kırmızı pul biber Tatlandırmak için taze öğütülmüş karabiber 1 su bardağı kıyılmış maydanoz 2 yemek kaşığı limon suyu
Kırmızı mercimek çorbası yapılışı
1- Zeytinyağını büyük bir tencerede orta ateşte ısıtın. Dört fincan zeytinyağı çok görünebilir, ama bu besleyici çorbaya hoş bir zenginlik katıyor. 2- Yağ kızdığında, doğranmış soğanı ekleyin, havuç ekleyin ve sık sık karıştırarak, soğan yumuşayıncaya ve yaklaşık 5 dakika yarı saydam hale gelinceye kadar karıştırın. 3- Sarımsak, kimyon, köri tozu ve kekik ekleyin. Sürekli olarak karıştırırken, yaklaşık 30 saniye, kokulu olana kadar pişirin. Süzülmüş doğranmış domatesleri dökün ve lezzetini arttırmak için sık sık karıştırarak birkaç dakika daha pişirin. 4- Mercimekleri ve suyu dökün. 1 çay kaşığı tuz ve bir tutam kırmızı pul biber ekleyin. Taze çekilmiş karabiber ile cömertçe baharatlayın. Isıyı yükseltin ve karışımı bir kaynama noktasına getirin, ardından kapağı kısmen örtün ve hafif bir kaynama sağlamak için ısıyı azaltın. 25 ila 30 dakika veya mercimek yumuşayana kadar pişirin. 5- Çorbanın 2 su bardağını bir miksere aktarın. Kapağı sıkıca tutturun, elinizi kapağın üzerine yerleştirilmiş bir çay havluyla buhardan koruyun ve çorbayı pürüzsüz hale getirin. Püresi çorbayı tekrar tencereye dökün. (Veya çorbanın bir kısmını karıştırmak için bir daldırma blender kullanın.) 6- Kıyılmış yeşillikleri ekleyin ve 5 dakika daha veya yeşillikler istediğiniz gibi yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve 1 çorba kaşığı limon suyuna karıştırın. Tatlanıncaya kadar daha fazla tuz, karabiber ve / veya limon suyu ile baharatlayın. Çörek otu ve kırmızı pul biber ekleyin. 7- Sıcakken servis yapın.
Bu da başka bir mercimek çorbası tarifi, isterseniz:
Ben şu şekilde yapıyorum bu bir anne tarifidir 😊 çok lezzetli oluyor Bir bardak mercimeği yıkayıp süzüp 2kaşık tereyağ ile kavuruyoruz (tereyağını kazdırmadan mercimeklerle aynı anda koyuyoruz) 10 dakika sonra mercimeklerin rengi açılmaya başlıyor tuz ve karabiber ekleyip kavuruyoruz tamamdır varsa bir su bardağı et suyu 3 bardakta normal su ekleyip Pişmeye bırakıyoruz sonra blender kıvamı koyu gelirse bir bardak daha su eklenebilir. Afiyet olsun 😋 çok güzel oluyo bu şekilde bende Saliha Özdemir Kaya dan almıştım tarifi defalarca yaptım çok güzel oldu
Bu tarifte pek ölçü veremem :) Önce suyumuzu kaynatıyoruz Daha sonra tencerede biraz tereyağı biraz sıvıyağ koyup 1 adet kuru soğanı küp küp doğruyoruz güzelce kavuruyoruz. Pembeleştikten sonra içine 1.5 su bardağı yıkanmış kırmızı mercimekleri ekliyoruz 5 dk kadar kavuruyoruz daha sonra kaynamış suyumuzu ekliyoruz. Tuz pul biber birazda nane atıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. Kıvam aldıktan sonra mikserle güzelce pürüzsüz hale getiriyoruz bu kadar. (İsteğe göre havuçta konuluyor ben tercih etmiyorum)
Patates ve havuçları soyup yıka. Onları küp küp doğra. Soğanı ve sarımsakları mercimeğe ekle. Üstünü geçecek kadar su ilave edip ve hepsini birlikte pişir. Arada kontrol et. Hepsi piştikten sonra bir güzel blenderden geçir. Tavaya sıvı yağı al içine salçaları koyup kızart. Kızaran salçanın üzerine naneyi ekle. Salçayı mercimekle buluştur . Eğer suyu az olursa üzerine kaynar su ekle. İçine tuzu koyup kısık ateşte tekrar bir kaç dakika kaynat. İçinde salçanın erimesi lazım.
ben kavurmadan direk 2 su bardagı kadar mercimek sıvı yağ biraz biber ve domates salçası baharat küçük bir soğan ve 2 diş sarımsak atıyorum 2 sb mercimeğe 1,5 litre su gidiyor piştikten sonra kıvamına bakıp tekrar kaynamıs su ekleyebilirsin. kaynayana kadar altını orta ateşte açıp kaynamaya baslayınca kısıp 10 15 dakika arası kaynatıyorum. blenderdan istersen geçir ama ben geçirmiyorum içine attıgım bütün soğanı alıyorum çırpma teliyle hafif karıstıyorum püreli oluyor
Valla ben göz kararı yaparım hep lezzetli olur soğanı at tencereye kavur pembeleşsin tuzunu salçasını koy mercimeği yıla tencereye koy suyu ekle mercimekler parçalanana kadar pişir parçalanınca blenderdan geçir biraz daha su ekle tercihe göre et suyu koyarsan daha leziz olur ( çorban koyu olursa ) biraz daha pişir mis gibi olur
Mercimeği at düdüklüye yıka içine 3 diş sarımsak soğan doğra biraz üzerini geçecek kadar su koy, kapa ağzını 15 dk pıslasın indir bledrdan geçir ve yağını koy tavaya biraz salça kuru nane karabiber ekle kavrulunca kapat altını doğru düdüklüye dök, yerkende isteğe bağlı limon eklenebilir afiyet olsun.
Sıvıyağ tencereye alınır, yıkanmış mercimek de eklenip 3-4 dakika kavrulduktan sonra diğer malzemeler eklenir. Piştikten sonra içindeki limon alınıp blendardan geçirilip isteğe göre baharat eklenir.
1 su bardağı kırmızı mercimek, 1 soğan, 1 havuç , 1 patates hepsini yıka koy ufak ufak doğrayıp 5 su bardağı suya at. Yumuşayana kadar kaynat. Blendırdan çek. Tuz ve 1 çay kaşığı kimyon at ben böyle yapıyorum enfess
Çok lezzetli olması için ince işler var anlatmaya üşeniyorum ama az bahsedeyim. Normal reçetesine bak mümkünse tavuk suyu ekle suyuna, un kavur tereyağı ile. Ben kırmızı değil sarı seviyorum yani salçası az olacak neredeyse yok gibi
Mercimeği güzelce yıka yağda kavur salça kat biraz onunla da kavur suyunu ekle bir tane tam soğan at tuz baharat herseyinu ekle düdüklede pisir 10 dakika da hazır
Mercimeği üzerini geçecek kadar su da haşla. Tamamen haşlandığında blendırdan geçirç ince ince soğan doğra ve salça pul biber unla kavur. Bu sosu çorbanın içine dök ve bir hışım daha karıştır.
Sarı mercimek daha güzel bence onu sorsaydın tarif verebilirdim :D kırmızı mercimekte basit baharat at kavur biraz sonra su tuz ekle düdüklüyü kapat :)
En İyi Cevaplar