Mercimek köftesi nasıl yapılır tarif alabilir miyim? Kırmızı mercimek çorbası nasıl yapılır arkadaşlar? Mercimek köftesi yemeye bayılıyorum ama annem yok ki yapsın? :'( Bana mercimek köftesi tarifi verebilecek olanlara minnettar kalırım, mercimek köftesi nasıl yapılıyor biliyor musunuz? Gözümde tütüyor resmen şu an...mercimek köftesi tarifi
1 su bardağı kırmızı mercimek 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur 1 baş kuru soğan 1 demet maydanoz 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 demet taze soğan 2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz) 3 su bardağı su (gerekirse yoğurma aşamasında biraz daha eklenebilir) Yeteri kadar tuz Kimyon Pul biber Karabiber Hazırlanışı
Mercimek köftesi yapmak için mercimekler yıkanır ve uygun bir tencereye alınarak üzerini 3 su bardağı su ilave edilir. İyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyunu çekince bulgur içine atılır ve yarım saat kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletilir. Ayrı bir tavada ince kıyılmış soğan sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavrulur, içine salça ilave 1-2 dakika daha kavrularak ocaktan alınır. Yarım saat dinlenen mercimeklere kavurduğumuz salçalı soğan eklenir ve el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde güzelce yoğurulur. İyice karışan köfte harcına tuz ve baharatlar ilave edilerek tekrar yağrulur. Son olarak ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış yeşil soğan ilave edilir. Malzemelerin güzelce karışması sağlanır Köfte harcı biraz soğuduktan sonra bütün malzemeler el ile yoğrularak yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Köftelere şekil verilerek marul veya roka yaprakları üzerine dizilir. (Tam tutan bir tarif)
Gerekli malzemeler; ▪1 su bardağı kırmızı mercimek ▪1,5 su bardağı ince bulgur ▪1 adet kuru soğan ▪1 tutam maydonoz ▪2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ▪ taze sogan ▪ 2 yemek kaşığı salça (arzuya göre biber ve domates karışık kullanılabilir.) ▪3 su bardağı su ▪Tuz ve arzu edilen baharatlar (karabiber, pulbiber, tozbiber)
Mercimek köftesi nasıl yapılır?
Verilen ölçülerde mercimek yıkanır süzülür ve 3 su bardağı su eklenerek tencere ocağa kaynamaya bırakılır. Suyunu çekene kadar pişen mercimeğe verilen ölçüde ince bulgur eklenir yarım saat ağzı kapalı olarak bekletilir. 1 adet kuru soğan 3 yemek kaşığı yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur ve mercimek ince bulgur karışımına eklenir. Devamında yeşillikler ince ince kıyılıp baharatlarda eklenerek yoğrulmaya başlanır şekil verilerek servis edilir.
Dilerseniz biraktiğım video tarifinden de yardım alabilirsiniz.
1/2 Su Bardağı İnce Bulgur 1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek 1/2 Demet Yeşil Soğan 1/2 Demet Maydanoz 2 Su Bardağı Su 1 Çay Kaşığı Tuz 1 Çay Kaşığı Pul Biber 2 Çay Kaşığı Salça 3 Çay Kaşığı Kimyon 2 Çorba Kaşığı Sıvı yağ 1 Kuru Soğan 1 Limon (üzerine sıkmak için)
Mercimek Köftesi Tarifi
Mercimek Köftesi Tarifi
Mercimeği düdüklüde üstüne suyunu koyup 10 dakika haşlayın. Kapağını açtıktan sonra bulguru ilave edip karıştırıp suyunu çekmesi için kapağını kapatıp kenara alalım.
Mercimek Köftesi Sosunu Hazırlamak İçin
Yağda soğanı kavuruyoruz, salçayı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Baharatlarını da ekleyip kapağını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
Mercimek Köftesi Yapılışı:
Mercimek Köftesi
Bulgurlu mercimek ve sosu birleştirip karıştıralım. Üzerine kıyılmış maydanoz ce taze soğanı da ekledikten sonra sebzeleri öldürmeden hafif bir daha karıştırıp şekil vermeye başlayalım
1 su bardağı ince bulgur 2 su bardağı mercimek ölçü olarak 1 tane kuru soğanı alıp küp küp doğra yarım su bardağı sıvı yağda kavurun daha sonra 1.5 yemek kaşığı salça koyun bir kenarda dursun.
2 su bardağı mercimeği 2 su bardak suda haşlıyoruz pişince üzerine 1 su bardağı ince bulguru ekleyip kapağını kapatıp şişmesini bekliyoruz.
Göz kararı maydonoz yeşil soğan doğruyoruz Son olarak mercimek yaptığım soğan kavurmasını ve yeşilliği karıştırıyoruz en son baharatları (kimyon pul biber ve tuz) da atıp limon sıkıp yoğuruyoruz :)
Oyyy bende bayılırım hemen vereyim. 1bardak kırmızı mercimek 1bardak köftelik veya kısırlık bulgur 2baş sogan Maydanoz taze soğan azbiraz dereatu Domates salçası biber salçası Tuz kimyon karabiber pul biber mercimeği haşla üstü basalak suda pişmesine yakın bulguru ekle altını kapat parada soğanı kavur bikadik salça bikasik biber salçası ilave et altını kapat mercimek ılıyınca içine kavurdugun soğanı ekle baharatları ekle yeşillikleri ekle birazda nar ekşisi at ve elinde şekil ver avucunda sıkarak sonra bu 20 dakika dinlendir ve afiyet olsun...
2 bardak kırmızı mercimek 1 bardak ince bulgur, 1 kuru soğan Sevdiğin yeşillikler baharat tuz salça
Bir kapta ince bulguru 2 bardak sıcak su ile ıslat ağzını kapa kırmızı mercimeği haşla süz tavada yağ soğan salça kavur ince bulgura mercimeği kavrulmuş soğanı ekle yoğur kıvam alsın soğumaya bırakırken yeşillikleri ince ince doğra soğuyan mercimeğe ekle istersen sumak nar ekşisi limon ekle tekrar yoğur şekil ver marul ile servis yap kendine afiyet olsun
Ölçüsünü hatırlamıyorum ama kırmızı mercimekleri tencereye koy üstüne su koy altını ac o ara soğanı Küçük küçük kes yağ koyduğum tavada kavur mercimekler kaynayınca altını kapa bulgur koy üstüne kapağını kapat onlar şişe dursun salça koy soğanın üzerine onu bide öyle kavur yeşillikleri kes bulgur śisince hepsini karıştır bir kapta ha bide not tuz koymayi benim gibi unutma
Benim de annem yok canım ben kendim güzel yapıyorum mercimegi tencere koyuyorum kaynıyor köftelik bulguru ıslıyorum sonra beraber kaynatıyorum ayrı tavada soğan kavuruyorum salca baharat sonra tepsiye döküyorum maydonozda doğruyorum ilk zamanlar ben çok cıvık yapıyordum suyunu çok koyuyordum olmuyordu yapa yapa öğrendim tam elde sıkmalık oluyor artık
zor bişey değil ki mercimeği patlat sonra içine köftelik burgur koy suyuna sonra bulgur kabarıp soluklanınca içine taze soğan maydonoz marul doğra salça yağ tuz at çiğ köfte gibi bas afıyet olsun
2 su bardağı kırmızı mercimek1 su bardağı ince bulgur3 adet orta boy kuru soğan1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı1 yemek kaşığı biber salçası1 yemek kaşığı domates salçası5-6 sap yeşil soğan1/2 (yarım) demet maydanoz1 adet limonun suyuKarabiber, kırmızı pul biber, kimyon, nane, reyhan, tuz. Mercimekli Köfte Tarifi'nin YapılışıÖncelikle orta boy tenceremizi alıyoruz. 4-5 su bardağı suda 2 su bardağı mercimeğimizi haşlıyoruz. Mercimekler iyice haşlandıktan sonra içine 1 su bardağı ince bulgurumuzu koyuyoruz. İçine kimyonumuzu ve tuzumuzu koyup 15 dk kapağı kapalı bir şekilde bekletiyoruz. Diğer tarafta kuru soğanlarımızı küçük küpler halinde doğruyoruz. Zeytinyağında kavuruyoruz. Soğanlarımız kavrulduktan sonra salçamızı katıp kavurmaya devam ediyoruz. Baharatlarımızı da koyup ateşten alıyoruz. Bir taraftan maydanozumuzu ve yeşil soğanımızı yıkayıp temizleyip doğruyoruz. Derin bir kaba mercimeğimizi ve soğanlarımızı koyup yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğurduktan sonra yeşilliklerimizi ve limon suyumuzu koyup eksikse baharatımızı ve tuzumuzu ayarlayıp, yoğurmaya devam ediyoruz. Daha sonra şekillendirip servis tabağımıza diziyoruz. Afiyet olsun.
Ayy kıyamam.. Çok severim, Çok da güzel yaptığımı söylerler... Ama tarif hiç beceremediğim birşey çünkü yapa yapa göz kararı oldu... Youtube da izlesen?
En İyi Cevaplar