Şu arkadaşı almıştım yaz başında. Bembeyaz ayakkabı oldu sana sarımtırak :/ Fileli olduğu için bilemedim nasıl temizlenir yıkanır. Fileli spor ayakkabı nasıl temizlenir bilir misiniz arkadaşlar? Fileli ayakkabı temizlemek için ne yapmak lazım? Fileli ayakkabı nasıl temizlenir, ayakkabı filesi nasıl temizlenir?
Ne kadar güzel görünüyorlar :) Ancak bu tür ayakkabıların en büyük sorunu genelde temizlik olur. Ama üzülmek yok; sana fileli spor ayakkabının nasıl temizleneceği hakkında harika tavsiyelerim olacak. Eğer fileli ayakkabı temizleme yöntemlerini öğrenmek istiyorsan doğru yerdesin ;)
Fileli Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
İşte, fileli spor ayakkabı nasıl temizlenir diye merak edenler için gerekli temizleme adımlarını patlaşıyorum!
1. Adım: Temizleme solüsyonu hazırla
Bir kaseye ılık su koy ve içine sıvı bulaşık deterjanı ekle. Sonra biraz karıştır ki deterjan içinde dağılsın. Burada dikkat etmen gereken iki konu var;
Temizleyici karışımın kıvamının aşırı yapışkan veya köpük köpük olmasını istemiyoruz.
Asla ağartıcı ağır temizleyici ürünler kullanma, fileli spor ayakkabıları temizlerken bu ürünler zarar verebilir ve renk bozulmasına neden olabilirler.
2. Adım: Ayakkabının bağcıklarını çıkart ve içine havlu koy
Fileli spor ayakkabının bağcıklarını çıkart ve içlerine havlu, bez vb. bir kumaş koy. Bu bezler temizlik sırasında fazla suyu çekecek. BEz yoksa kağıt havlu da bu işi görecektir. Bağcıkları çıkartmışken ayrı bir kapta sıcak su ve bulaşık deterjanı karışımına batırıp ovalayarak temizleyebilirsin.
3. Adım: Fileli spor ayakkabıyı fırçala
Fileli ayakkabı nasıl temizlenir diye merak edenlerin bu maddede şaşırabileceğini söyleyebilirim. Çünkü fileli ayakkabıların fırçalanması, ipliklenmesine yol açar diye düşünülüyor. Şayet yumuşak bir ayakkabı fırçası ile yüzeyindeki tozu ve kiri hafifçe bastırarak fırçalarsan herhangi bir zarar gelmez. Eğer ayakkabı fırçan yoksa, yumuşak başlı temiz bir diş fırçası da aynı görevi harika şekilde yapacaktır. Dikkat etmen gereken deri ayakkabıda olduğu gibi fazla basınç uygulamaman.
4. Adım: Ayakkabıları yıkamaya başla
Yumuşak bir mifrofiber bezi 1. adımda hazırladığın karışıma batır ve iyice sık, nemli olmasını istiyoruz sırılsıklam değil. Ardından hafifçe bastırarak ve dairesel hareketlerle silmeye başla. Eğer inatçı kirler varsa 3. adımda kullandığın fırçayı temizleyici karışıma batırarak buraları onunla temizleyebilirsin. Bezi sık sık durulamayı unutma. Kir, bir noktadan diğerine taşınmasın.
5. Adım: Ayakkabıyı durula
Fileli ayakkabıyı temizlerken kullandığın bezi durula ve temizleme solüsyonuna daldırmadan bu sefer yüzeyi durulamak için kullan. Böylece sabun artığı kalmasını önlemiş olacağız. Ayrıca durulama işleminden sonra kuru bir fırça ile son defa fırçalamanı tavsiye ederim.
6. Adım: Ayakkabının kalanını temizle
Ayakkabılarının tabanını ve file olmayan kısımlarını daha güçlü ürünler ile temizleyebilirsin çünkü file kısmı kadar hassas değillerdir. Bir krem temizleyiciyi beze dökerek file kısmına dokunmadan temizleyebilirsin. Eğer evde varsa temizleme mendilleri de pratik bir çözümdür.
7. Adım: File spor ayakkabıyı kurut
Artık tertemiz olan file spor ayakkabılarını, kuru, nem olmayan ve hava sirkülasyonu olan bir alanda bir gün boyunca kurumaya bırakın. Kalorifer peteği üzerinde ya da elektrikli bir ısıtıcı varsa karşısında da kurutabilirsin. Ayakkabılar kuruduktan sonra bağcıkları yeniden takın.
Merhaba, Spor ayakkabı temizliği yapmak kumaş türlerine göre değişmekte de olsa ortak bir sürü nokta da var. Hadi şimdi spor ayakkabı temizliği, fileli ayakkabı nasıl temizlenir görelim.
Sıvı deterjan kullanarak, yıkayıcıyı soğuk ve hassas bir döngüde çalıştırın.
Yıkayıcınıza bağlı olarak, yıkama süresi 30 ila 40 dakika arasında değişir.
Spor ayakkabılarını yıkayıcıdan çıkarın ve kurumaya bırakın. Isı onları bükebileceğinden veya onları bir arada tutan yapıştırıcıya zarar verebileceğinden ASLA kurutucuya ayakkabı koymayın.
Fileli spor ayakkabı nasıl temizlenir?
Hafif deterjan veya giysiye uygun sabun
Yumuşak bir sert fırça veya diş fırçası
Bir sünger
Kağıt havlu
Bir kova ılık su
Ayakkabı Temizlemek İçin Neler Gerekir?
Karbonat: Eee bildiğiniz gibi karbonat mutfak dışında da baya ün salmış, maharetli bir şey. Özellikle ayakkabı temizliği için çok kullanılır. Ehh beyazları sarımsı görüntüden kurtarıyor ve iç hijyeni sağlıyor. Öncelikle spor ayakkabınızın rengi ve türü ne olursa olsun bağcıklarını çıkarın ve çamaşır makinesinde yıkayın ya da deterjan yardımıyla elinizde yıkayın. Sonra kalıp sabun, karbonat ve sudan oluşan bir karışım hazırlayın. Sonra ayakkanınızın iç ve dış kısmını bir diş fırçası yardımıyla iyice ovun ama fileli spor ayakkabı ise o kısma dokunmayın ve orayı bez ile halledin. İyice durulayın ve direkt güneşe maruz kalmayacak şekilde kurumaya bırakın.
Beyaz sirke: Gönüllerin şahı olur. Ev temizliği, makina temizliği, spor ayakkabı temizliği derken her alanda var. Özellikle ayakkabıların tabana yakın olan ve sararan lastik kısımlarını birkaç damla sirke yardımıyla temizleyebilirsiniz. Spor ayakkabının fileli kısmını da temiz bir bezi beyaz sirkeye batırarak halledebilirsiniz.
Çamaşır Deterjanı: Fileli spor ayakkabı temizliği için ayakkabı torbasına konulup makinada çamaşır deterjanı ile yıkanabileceği gibi elde deterjanlı suda bekletip bir bez yardımı ile de iyice ve dikkatli bir şekilde spor ayakkabı temizliği sağlanır.
Fileli ayakkabı temizlemek için hangi çamaşır deterjanını kullanmalıyım?
Rinso Deniz Mineralleri
Peki bunu yapmak için en önemli unsurlardan biri olan çamaşır deterjanı hangisi olmalı? İstisnasız bir şekilde size tek tavsiyem @Rinso ailesidir. Spor ayakkabının yıkaması hassas olduğundan , fileli spor ayakkabı ise ayrı bir özen istediğinden beyaz spor ayakkabıya ilk günkü gibi ışıl ışıl rengini Rinso Deniz Mineralleri, siyah spor ayakkabıya asil rengini daha uzun süre koruma şansını Rinso Kömür Siyahlığı ve rengârenk fileli spor ayakkabıların rengarenk kalması için de Rinso Aloe Vera gereklidir.
Sağlığa ve bütçeye dost Rinso ile hem ayakkabılar pırıl pırıl olacak hem yıpranmayacak hem de renklerini koruyacak.
Eğer ki 100 TL nin üzerinde bir paraya aldıysan yani değerliyse ayakkabın : "Woly Blink Super Cleaner Bakim Spreyi Renksiz Bakım Malzemeleri" gibi ürünlerle temizlemelisin. Yüksek teknoloji ile üretildiği için çamaşır mak. si zarar verebilir, tavsiye de etmem. Woly ayakkabı temizleme aksesuarları satan noktalar var. Oralardan da fikir alabilirsin. Özellikle AVM lerin alt katlarında olur.
Sırf bu iş için kullandığım bir yöntem var seninle paylaşayım. Herhangi bir diş fırçası ve macunu ile birlikte, çok abartıya kaçmadan, fırçaya macunu sıkıp, o şekilde sararan kısımlara sürerek beyazlatabilmen mümkün. Ben o şekilde ayakkabılarımın beyaz kısımlarını temizlerim sürekli, bembeyaz olurlar ilk günkü gibi. Denemeni tavsiye ediyorum.
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
28
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Islak bezle hafifçe silebilirsin. Çok da çetrefilli uzun uzadıya yazmanın hükmü yok. Ne kullanırsan kullan, diğer tüm kimyasallar zarar verir. Daha çok zarara uğratır.