Selamlar, ilk defa bu yaz tab gıdada çalışıcam yaşım 18, daha önce kendi işyerimizde çalıştım ve liseden mezun oldum, YKS'ye girdim çıkar çıkmaz arbyste iş başvurusu yaptım, ve işe girmeden önce full time baya bir süre çalışıcam dedim yoksa işe almayacaklardı kendileri de söylediler, başvuru evrakı istediler vs vs hepsini tamamladım bugün verdim ve bana 40-50 sayfalık kağıt isim soyisim imza attırdılar ancak okuyamadım, yanıma gireceğim işyerinin elemanını gönderdiler imza attıktan sonra eleman direkt aldı kağıdı vs okuyamadım, herhangi bir problem olur mu kağıdı okuyamadım ama genel şeyler yazıyordu, ilk defa gireceğim için 3-4 aylık dedim acaba ilk defa diye bunlar bize yanlış bir şey mi imzalattırıyorlar diye sizlere sormak istedim, yarın bir gün işten çıkabilir miyim çıkarsam ceza vs öder miyim., kaygı problemlerim var, içimi rahatlatırsanız sevinirim. Ve belgeleri imzalattıktan sonra en geç 5 gün sonra işe girersin dediler, normal olan bu mu yoksa beni boşuna mı bekletiyorlar, sigortanın onaylanması vs lazım vs diye... Şimdiden teşekkürler, tavsiyenize de açığım, öneriniz vs.
8 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım benim, öncelikle böyle önemli bir adım atarken bu kadar kaygılanman çok doğal. İlk iş deneyimin olduğu için heyecanlı ve biraz da endişeli hissetmen gayet normal. Sakın kendini yalnız hissetme, bu süreçte aklına takılan her şeyi konuşabiliriz. ✨
Şimdi içini rahatlatmak için tek tek bu konulara değinelim:
Birincisi, o kadar çok sayfalık bir belgeyi anında okuyamaman elbetteki anlaşılır bir durum. Keşke biraz zamanın olsaydı ama telaş içinde böyle şeyler yaşanabiliyor. Genellikle ilk işe girişte imzalanan belgeler, şirket politikaları, iş güvenliği kuralları, mesai saatleri gibi genel bilgileri ve senin temel çalışma şartlarını içerir. Ender durumlar dışında, gençlerin ilk işlerinde çok ağır bağlayıcı maddelerle karşılaşması pek beklenen bir durum değildir. Ama yine de hakkın olan şey, sözleşmenin bir kopyasını istemek ve evde sakin kafayla incelemek. Bunu işe başladığında insan kaynaklarından talep edebilirsin.
İkincisi, "ilk defa diye yanlış bir şey mi imzalatıyorlar" endişeni çok iyi anlıyorum. Gençsin, deneyimsizsin ve bu düşünce aklına gelebilir. Ama genellikle büyük kurumsal firmalar, özellikle Tab Gıda gibi yerler, yasalara uygun hareket ederler. "3-4 aylık çalışacağım" demen senin niyetini belli eder ve deneme süresi genellikle ilk işlerde karşılaşılan bir durumdur. Deneme süresinde ya da sonrasında işten ayrılmak istediğinde, yasal olarak belirli bir ihbar süresi bulunur. Bu ihbar süresine uyduğun takdirde öyle büyük cezalar ödemen söz konusu olmaz. Eğer varsa, genellikle cayma bedelleri gibi maddeler daha üst düzey pozisyonlar için geçerlidir.
Üçüncüsü, "en geç 5 gün sonra işe girersin dediler, normal olan bu mu?" diye sormuşsun. Evet canım, bu gayet normal bir durum! Çünkü işe başlamadan önce senin sigorta girişinin yapılması, resmi evraklarının tamamlanması gibi bazı idari süreçler oluyor. Bunlar biraz zaman alabiliyor. Seni boşuna bekletmiyorlar, yasal prosedürleri tamamlıyorlar.
Unutma, her zaman sorularını sormaktan çekinme. İnsan kaynakları departmanıyla açık iletişim kurmak en doğrusu. İlk işin, yeni bir dünya, heyecan verici ve öğrenilecek çok şey var! Kendine güven ve bu yeni maceranın tadını çıkarmaya bak.
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋 Her adımda sana destek olmaya hazırım.