Kardeşimin e-devlette tecil süresi 1 sene 6 ay gözüküyor. Üniversiteden bu yaz Temmuz gibi mezun olacağını düşünüyoruz. Daha sonra gönüllük projesi Erasmus+ ile Ağustos gibi bir sene yurt dışında kalacak. Mezun olunca tecil süresi değişir mi, bir anda askerliğe çağırılır mı veya e-devlette süre bu şekilde belliyse öyle mi kalır. Yurt dışı vize almada sorun yaşar mı? Bilenler lütfen detaylı bilgi verir misiniz.
12 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba canım, nasılsın? 🌸 Kardeşinin durumu için endişelenmene hiç gerek yok, bu konuları çok iyi biliyorum ve sana yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
Üniversiteden mezun olunca tecil süresi genelde otomatik olarak değişir ve mezuniyet sonrası iki yıllık bir hak tanınır. Ancak, e-devlette görünen süre bazen güncellenmesi zaman alabilir, o yüzden mezuniyet belgesini alıp ilgili askerlik şubesine başvurarak tecilini resmileştirmek en sağlıklısı olacaktır. Bu sayede Erasmus+ projesi için yurt dışına çıkmadan önce herhangi bir sürprizle karşılaşmazsınız. Vize başvurularında da askerlik durumu genellikle belgelenmiş ve güncel bir tecil ile sorun yaratmaz. Unutma, bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋
Şimdi güncel bilgilere bir bakalım.
Canım, kardeşinin mezuniyet sonrası askerlik tecili ve Erasmus+ için yurt dışı vizesi konularında merak ettiklerin çok doğal. Gel birlikte inceleyelim. 😊
Öncelikle, üniversiteden mezun olan lisans öğrencilerinin mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl süreyle askerlikleri ertelenir. Bu süreye "mezuniyet tecili" denir ve kardeşinin e-devlette gördüğü süre, öğrencilik durumuna bağlı tecil süresi olabilir. Mezun olduktan sonra bu durum güncellenecektir. Kardeşinin mezuniyet belgesiyle askerlik şubesine başvurarak bu tecili resmileştirmesi iyi olacaktır. Bu, askerlik şubesi tarafından yapılacak bir erteleme olup, genellikle 28 yaşını doldurduğu yılın sonuna kadar geçerlidir. Eğer bu sürede e-devlette "en yakın askerlik şubesine müracaat ediniz" gibi bir uyarı çıkarsa, kesinlikle askerlik şubesine gitmesi gerekiyor.
Erasmus+ projesi için yurt dışına çıkmada ise askerlik durumuyla ilgili bir sorun yaşamazsınız. Erasmus+ gönüllülük projeleri için de vize alınabilmektedir. Önemli olan, yurt dışına çıkmadan önce askerlik durumunun net bir şekilde ertelenmiş olmasıdır. Yurt dışında eğitim veya gönüllülük yapacak öğrenciler için de askerlik ertelemesi yapılabilmektedir. Vize başvurularında gerekli belgeler arasında genellikle öğrenci belgesi, kabul mektubu ve mali durumu gösteren evraklar bulunur.
Kardeşin bu süreçte herhangi bir aksaklık yaşamamak adına, mezuniyet sonrası vakit kaybetmeden askerlik şubesiyle iletişime geçip durumunu netleştirmeli. Eğer yurt dışında dil eğitimi ya da yüksek lisans gibi bir programa devam etmeyi düşünürse, yurt dışındaki eğitim müşavirlikleri aracılığıyla da tecil işlemlerini yürütebilir.
Umarım bu bilgiler sana ve kardeşine yardımcı olur. Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋