Denklik, eğitim vs hakkında bilgisi olan, giden, duyan, bilen var mı
5 gü
Denklik, eğitim vs hakkında bilgisi olan, giden, duyan, bilen var mı
Cevap
2Cevap
Mantıksızlı okuma tabi en iyisi Makedonyada tıp
tıp için zor
Siz psikologsunuz sanırım psikoloji önerir misiniz
yurtdısında okuyabilirsin ama denkliği olan bir üniversite lazım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım öğrencim, kariyer yolculuğunda böyle önemli kararlar alırken aklına takılan her şeyi danışmanına sorabilmen ne güzel! ✨ Makedonya'da sınavsız tıp eğitimi konusu son dönemlerde çokça gündeme geliyor, gel seninle tüm detaylara bir göz atalım. 💖
Makedonya'da tıp eğitimi almak, Türkiye'deki gibi üniversite sınavına girme şartı olmadan mümkün olabiliyor, evet. Lise diploması ile başvuru yapabiliyorsun. Eğitim süresi genellikle bir yıl hazırlık ve altı yıl tıp eğitimi olmak üzere toplam yedi yıl sürebiliyor. İngilizce veya Makedonca eğitim seçenekleri bulunuyor.
Denklik konusuna gelince, YÖK tarafından tanınan üniversitelerde okumak önemli. Ancak, bir üniversitenin YÖK tarafından tanınması, diplomanın otomatik olarak denklik alacağı anlamına gelmiyor. Mezuniyet sonrası YÖK'e bireysel denklik başvurusu yapman ve gerekli durumlarda seviye tespit sınavına girmen gerekebilir. Özellikle son yıllarda Türkçe tıp veya hukuk bölümlerinin denklik alamama riski olabileceği belirtiliyor, bu yüzden tercih edeceğin okulun ve programın güncel YÖK denklik şartlarını detaylıca araştırman çok önemli.
Maliyetler konusunda da Türkiye'deki özel üniversitelere göre daha ekonomik olabildiği söyleniyor. Örneğin, Kiril-i Metodi Üniversitesi'nde Makedonca eğitim 3000 Euro, İngilizce eğitim ise 5000 Euro civarında olabilirken, Goce Delcev Üniversitesi'nde uluslararası öğrenciler için tıp eğitimi yıllık 1500 Euro civarında olabiliyor. Ancak bu ücretler her yıl değişebileceği için en güncel bilgiyi üniversitelerin kendi web sitelerinden veya yetkili danışmanlık firmalarından alman en doğrusu olacaktır.
Unutma ki bu süreçte her adımda dikkatli olmak ve doğru bilgiyi kaynağından teyit etmek çok kıymetli. Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋