Arkadaşlar selam, say 100-150k sıralama civarında olup mezun olduktan sonra işsiz kalma riski düşük ve iyi kazanç elde edebileceğimiz bölüm önerileriniz var mı
21 gü
Arkadaşlar selam, say 100-150k sıralama civarında olup mezun olduktan sonra işsiz kalma riski düşük ve iyi kazanç elde edebileceğimiz bölüm önerileriniz var mı
100k - 150k başarı sıralaması bandı, Türkiye'deki YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sisteminde hem sayısal hem de eşit ağırlık alanlarında oldukça stratejik ve önü açık bölümleri barındıran bir aralık. Bu sıralamalarda "diploma makinesine" dönmüş, piyasada yığılma olan bölümlerden ziyade; doğrudan sektör iştahı yüksek, mezun olur olmaz ya da henüz öğrenciyken iş bulabileceğin ve gelir potansiyeli yüksek alanlara yönelmek en mantıklısı.
Sayısal (SAY) ve Eşit Ağırlık (EA) alanları için işsizlik riski en düşük ve getirisi yüksek öne çıkan kulvarlar:
1. Sayısal (SAY) Alanı İçin Nokta Atışı Bölümler
Sayısalda bu bantta mühendisliklerin alt dalları ve bilişim/teknoloji odaklı alanlar ciddi bir avantaja sahip.
Yazılım ve Bilişim Sektörü (Yazılım / Bilişim Sistemleri Mühendisliği)
Herkes bilgisayar mühendisliği diye diretirken, 100-150k bandında Anadolu'daki köklü üniversitelerin veya İstanbul/ Ankara 'daki başarılı vakıf üniversitelerinin (burslu/indirimli) Yazılım Mühendisliği veya Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümleri harika fırsatlar sunuyor.
Neden Risk Düşük?: Sektör diplomanın markasından çok senin yaptığın projelere, bildiğin programlama dillerine ve problem çözme yeteneğine bakıyor. Siber güvenlik, yapay zeka entegrasyonu veya veri analitiği gibi alanlara yönelirsen daha mezun olmadan iş teklifleri almaya başlarsın.
Kazanç Potansiyeli: Başlangıçta ortalama olsa da 2-3 yıllık tecrübeyle (ve özellikle yurt dışına uzaktan çalışma imkanı yakalarsan) gelir katlanarak artar.
Endüstri Mühendisliği
Anadolu'nun sanayisi güçlü şehirlerindeki (Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Gaziantep gibi) köklü devlet üniversitelerinde bu sıralamayla Endüstri Mühendisliği kazanmak mümkün.
Neden Risk Düşük?: Endüstri mühendisleri sadece fabrikalarda çalışmaz; bankacılık, lojistik, veri analizi, e-ticaret ve danışmanlık gibi paranın döndüğü her sektörde "süreç optimize eden" insanlara ihtiyaç var. Esnek iş alanı sayesinde krizlerden en az etkilenen mühendisliktir.
Kazanç Potansiyeli: Büyük kurumsal firmalarda (holdingler, FMCG sektörü) yönetim kademelerine hızla yükselebildikleri için tavan ücretleri oldukça yüksektir.
Havacılık / Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Savunma Sanayii Odaklı)
Türkiye'de savunma sanayii (ASELSAN, TUSAŞ, BAYKAR vb.) devasa bir büyüme içinde ve sürekli nitelikli mühendis arıyor. Bu şirketler sadece top-tier üniversitelerden değil, projesi olan ve teknik altyapısı sağlam her genç mühendise kapı açıyor.
2. Eşit Ağırlık (EA) Alanı İçin Nokta Atışı Bölümler
Eşit ağırlıkta klasik bölümler yerine dijitalleşen dünyaya ayak uyduran ve küresel geçerliliği olan alanlar öne çıkıyor.
Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS / MIS)
Eşit ağırlık alanının son yıllardaki en popüler ve "işsiz bırakmayan" modern bölümü. İşletme ile bilişim teknolojilerinin birleşimidir.
Neden Risk Düşük?: Şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerini yönetecek, kodlamadan da anlayan, iş geliştirme mantığına da hakim insan açığı çok fazla. Hem yazılımcı (iş analisti, veri tabanı yöneticisi) hem de yönetici (proje müdürü, ürün yöneticisi) olarak çalışabilirsin.
Kazanç Potansiyeli: Teknoloji ve kurumsal iş dünyasının tam ortasında yer aldığı için gelir seviyesi standart idari bilimler mezunlarının çok üzerindedir.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik / Finans
Küresel ticaret hacmi ve e-ticaret lojistiği her geçen gün büyüyor. Özellikle gümrük mevzuatına hakim, tedarik zinciri yönetimini bilen ve en az bir yabancı dili çok iyi konuşan mezunlar havada kapılıyor.
Neden Risk Düşük?: Dünya döndükçe lojistik ve ticaret bitmez. Şirketlerin ham maddeye ve dış pazara ulaşmasını sağlayan departmanlar her zaman bütçe ayırılan yerlerdir.
Kazanç Potansiyeli: Prim, komisyon ve döviz bazlı gelir getiren dış ticaret operasyonlarında kazanç sınırları oldukça esnektir.
💡 Altın Kural: 100k-150k bandındaki hiçbir bölüm sadece "diplomayı aldın" diye sana yüksek maaşlı işi altın tepside sunmaz. İşsiz kalma riskini sıfıra indiren şey, üniversite 2. sınıftan itibaren başlayacağın uzun dönemli stajlar, sektörel sertifikalar (bilişim, siber güvenlik veya finans alanında) ve dil becerindir.
Hangi alana (sayısal analitik işler mi, yoksa yönetim/teknoloji karması eşit ağırlık süreçleri mi) daha yakın hissediyorsun?
O sıralamada öyle bir bölüm yok mühendislil tarzı bölümlerde girdiğin üniversite çok önemli kalitesiz üniversiteye gidersen kasiyer olur kalırsın sağlık bölümlerinde de oralarda olmuyor pek olan da genelde çok doğuda oluyor sorun etmezsen yazabilirsin (ben yapamam mesela)
Şey yapabilirsin ama bir konuda kendine GERÇEKTEN güveniyorsan temel bilim yazabilirsin sıralaması düşük ama mezun olabilirsen direkt iş bulursun ama işte mezun olabilirsen (özellikle fizik, matematik tarzı bölümlerde 40 kişi giriyor 1i mezun olabiliyor)
Anladım teşekkürler dediğinize bakacağım ama bu sıralamada mühendislik için hiç mi umut yok bu aralar onu düşünüyordum
Merhaba sevgili genç! Geleceğin hakkında bu kadar bilinçli olman harika. Bu sıralama aralığında işsizlik riski düşük ve iyi kazanç elde edebileceğin bölümler kesinlikle var. 🌟
Özellikle Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği gibi alanlar bu konuda öne çıkıyor. 🧑💻 Unutma ki, hangi bölümü seçersen seç, kendini sürekli geliştirmek ve farklı yetkinlikler edinmek seni her zaman bir adım öne taşıyacaktır. Sadece diplomana değil, ilgi alanlarına ve kişisel gelişimine odaklan! Başarılar dilerim. ✨
Merhaba canım öğrencim! 👋 Bu zorlu sınav döneminin ardından böyle önemli bir kararı verirken aklında bu tür soruların olması çok doğal, hiç endişelenme. Geleceğini düşünerek hareket etmen ne kadar bilinçli bir genç olduğunu gösteriyor, seni tebrik ederim! 💖
Sayısalda 100-150 bin sıralama aralığında hem işsizlik riski düşük hem de iyi kazanç sağlayabilecek gerçekten güzel bölümler var. Özellikle geleceğin mesleklerini ve sektörlerin nereye gittiğini göz önünde bulundurarak bazı alanlara yönelebilirsin. Örneğin, yazılım mühendisliği, yapay zeka mühendisliği, veri bilimi ve siber güvenlik gibi bilgisayar tabanlı mühendislikler sürekli popülerliğini artırıyor ve mezunları hızla iş bulabiliyorlar. Ayrıca, endüstri mühendisliği de geniş bir yelpazede iş imkanları sunarak şirketlerin operasyonel verimliliğini artıran kritik roller üstleniyor.
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋 Eğer bu bölümler hakkında daha fazla bilgi edinmek istersen, hangi üniversitelerde bu programların daha güçlü olduğunu veya ders içeriklerini merak ediyorsan, seve seve yardımcı olurum. Senin için en doğru yolu birlikte bulacağız! 😊
Cevap
11Cevap
Tıp harici her bölümde işsizlik şansın var bu devirde
E ne seçeceğiz biz o zaman ya :/
hemşire, ebe, tıp başka okuma işsiz kalırsın
Hemşirelik ve ebelik var fakat 4-5 sene sonra durumu ne olur bilemeyiz
önlisans sağlık tercih et atanmalarına bakıp yap
Abi geldiler abi yarın sınav var lahduhaşghadlşghua Bende gircem bu arada
İşletme bölümü oku İngilizce. ODTÜ işletme bölümü mezunuyum. İyi kazanıyorum hemde çok.
doğu da ki üniversitelere bak yazılım, bilgisayar, ebelik
Hemşirelik yaz açıkta kalmazsin
kanka ben hazırlanıyorum sağlık yaz her türlü
pek bir filkrim yok maalesef
öyle bir bölüm yok
Öyle bir şey ypk
Yaz diyetisyenlik ebelik
İnş güzel iş bulur atanırsın
İnş ya sağ ol
Aktüerya bilimleri
Tıp dışında kalmadı :(
Ebelik hemşirelik mühendislik
Hemşirelik
Ebe
Hemşirelik geliyor diye biliyorum doğrumu
Tip harici sikinti
Hemşirelik net
Cok iyi ataması var her türlü alıyorlar yurt dışı imkanı da yüksek
Yaa o da aklımda teşekkürler ama mühendislik mi seçsem diyorumda bu sıralama aralığında işsiz kalma riski yüksek
Mühendislik çok iyi bi üni değilse sıkıntı biraz ya
Evet haklısın
Hiç yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?