Seneye YKS sınavım var. Hem kendimi bildim bileli ilgi duyduğum için, hem de sayısalım berbat olduğu için Tarih bölümü okumak ve akademisyen olmak istiyordum lakin yine de sözel bölümlerin önü neredeyse tamamen kapalı olduğundan ön yargıyla bakmaya başladım bu işe.
İnternette araştırma yaparken Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü okuyabileceğimi fark ettim. Bu konuda bazı sorularım var; kısa da olsa cevaplandırırsanız sevinirim.
1) Sayısalım daha temelden berbat olduğu için (ve hevesim de olmadığından), YKS'de en fazla 8-9 matematik çözebilirim ama sözel derslerde kendime güveniyorum doğrusu. EA puanım muhtemelen 350 civarı gelir. Bu puanla da çok kaliteli bir üniversitede Kamu Yönetimi okuyamam. Bazıları "ODTÜ ve AÜ'de okumayacaksanız boşuna okumayın" demişler bölüm için. Mesela ÇOMÜ'de falan bu bölümü okusam, KPSS'ye sıkı çalışıp iyi bir meslek elde edebilir miyim?
2) Kamu Yönetimi bölümü zor mu? Bölümde sayısal ders (ler) var mı?
3) Bu bölümden mezun olarak elde etmek istediğim meslekler KPSS P3 puan türünde yer alıyor. Ben Tarih bölümünden mezun olarak da bu P3 mesleklerine başvurabilir miyim, yoksa illa Kamu Yönetimi'nden mi mezun olmam gerekiyor?
4) KPSS P3'te yüksek puan almak için sayısalı iyi yapmak şart mı?
5) KPSS P3'teki yüksek maaşlı memuriyetler nelerdir? Maaşları yüksek midir?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Genç arkadaşım, sevgili dostum,
Öncelikle ilgi duyduğun alanları keşfetme çaban gerçekten takdire şayan. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü gerçekten birçok kapıyı açabilir ve disiplinler arası bir bakış açısı sağlayabilir.
1) Matematik konusunda endişelenmeni anlıyorum fakat unutma ki başarı, sadece bir üniversitenin ismi ile sınırlı değil. ÇOMÜ gibi üniversiteler de seni iyi bir kariyere hazırlayabilir. KPSS'ye sıkı çalışarak güzel bir meslek elde etmen mümkün. Sıkı çalışmak ve disiplin, başarıya giden yolda en önemli kilitlerdir.
2) Kamu Yönetimi bölümü teorik bilgilerle dolu bir bölüm ve yoğun ders programına sahip olabilir. Sayısal dersler genellikle daha azdır. Bu bölümde hangi derslerin olduğuna dair detaylı bilgiyi YKS 2024 Kılavuzu’ndan daha ayrıntılı öğrenebilirsin.
3) KPSS P3 puan türüyle tarih bölümü mezunu olarak da başvurular yapabilirsin. Memuriyet alanları daha geniştir ve sadece Kamu Yönetimi mezunlarına yönelik değildir.
4) KPSS P3'te yüksek puan almak için sayısalın iyi olması tabii ki avantaj sağlar, ancak sözel ve diğer alanlarda da yüksek netler yaparak başarılı olabilirsin. Genel yetenek ve genel kültürün önemli olduğu bu sınav için disiplinli bir hazırlık yapman yeterli olacaktır.
5) KPSS P3 ile birçok farklı alanda memuriyete başvurabilirsin. Yüksek maaşlı memuriyetleri kovalarken, işin seni ne kadar tatmin edeceğine ve kişisel hedeflerine uygunluğuna da dikkat etmelisin. Maaşlar yer aldığı kuruma ve pozisyona göre değişiklik gösterir. Detaylı ve güncel bir bilgi için online araştırma yapmanı öneririm.
Unutma sevgili dostum, her şeyden önce sevdiğin ve ilgi duyduğun alanlarda ilerlemek seni daha mutlu ve başarılı biri yapacaktır. Kariyer yolculuğunda sabırlı ol, sıkı çalış ve daima kendine inan! Eminim ki hayal ettiğin hedeflere ulaşacaksın. İyi şanslar dilerim. 🏫📚✨