Ben 2021 yılında ilk defa YKS sınavına hazırlanmaya başladım. İlk sene 180.000 sıralama yaptım. İlk seferin günahı olmaz diyerek, 2022 senesinde bir kere daha hazırlandım ve bu sefer sıralamamı 54.000’e çektim. Bu sonuç beni tatmin etti, çünkü 180.000’den 54.000 sıralamaya çekmek iyi bir başarıydı. Ancak şöyle bir sorunum vardı: TYT’de 71 net yaparken, AYT’de 65 net yapıyordum. Bu sonuç tuhaftı; özellikle Türkçe çalışmama rağmen bir türlü 20-23 netten yukarı çıkamıyordum. Neyse dedim, ben bunu düzeltebilirim diyerek 2023 senesine hazırlanmaya karar verdim.
Bu yıl farklı TYT teknikleri denedim ve kendimi zorlayarak TYT’de netlerimi 80’e çıkardım. Özellikle MSÜ sınavında 81 net yaparak, bu sefer istediğimi başaracağımı düşündüm. Ancak sınavda Türkçem hala kötüydü ve bu çok sinir bozucuydu. Yine de TYT’de 80, AYT’de 68 net yaparsam istediğim bölüme girebileceğimi düşündüm. Hedefim diş hekimliğiydi. 2023 YKS sınavına girdim ancak TYT’de sınavı yönetemedim ve sonuç istemediğim bir şekilde geçti. Sonuçlar açıklandığında 54 TYT, 66 AYT neti geldi. Bu sonucu görünce sinir krizi geçirdim; sıralamam 72.000’e geriledi. İstemeyerek şehrimde yazılım mühendisliğini seçtim.
Bu Türkçe sorunu sadece bende mi var? TYT gibi basit bir konuyu yapamıyorum ve kendimden şüpheleniyorum. Şu anki bölümümdeki kişilere bile sorsam, en kötü 80 TYT neti ile gelmişler. Benim AYT netim, TYT’den yüksek. Eski gittiğim kütüphaneye bile utancımdan gidemiyorum. Bu sene bir daha denemek istiyorum. Türkçeyi nasıl halledebilirim? Hiçbir şekilde netlerimi artırmıyor. En son psikiyatriste gittim ve bu sebepten ötürü bana antidepresan verdi; kaygım azalırsa daha iyi düşünebileceğimi söyledi.
Sizin başka önerileriniz var mı? Ya da böyle bir YKS sonucu gördünüz mü? Kendime çok acıyorum; o kadar çalışıp başaramadım. 2022’de AYT’de aynı neti yapıp, TYT’de 90 yaparak 17.000 sıralama yapan arkadaşımı gördüm. 2023’te ise TYT’den 107 net yapıp, AYT’de 68 net yaparak ilk 5.000’e girip Gazi Tıp’a giden arkadaşlarım
Bazen ne yaparsan yap bir şeyler olmaz. Hayırlısı böyle olduğu için böyledir belki. Bilemezsin. 3 yıl emek vermişsin yetmez mi? Yazılım mühendisliği de çok iyi bir bölüm. Bence seversin.
Sinirim bozuldu ama o kadar emeğin sonucu bok oldu 80 tyt gelseydi diş gelecekti 54 tyt şaka gibi ben bu deneme sonucunu ilk girdiğim deneme zamanları geliyordu
Sinirin bozulmasın. Hayat böyle bir şey işte. Bazen bazı şeyler planladığımız gibi gitmez. Demek ki böylesi daha hayırlıymış ki böyle olmuş. Bunun için psikolojini bozmaya değer mi? Hayat bundan ibaret değil
İnsanın hayatta en değerli hazinesi sağlık. Bunlar için canını sıkarak mental ve ruh sağlığını bozmaya değmez gerçekten. Akışına bırak. Ne geldiyse onu kabul et ve yaşa. Emin ol daha huzurlu olacaksın
Rica ederim. Tamam hedeflerinin peşinden koş ama fazla da zorlama. Ben de çok takardım bazı şeyleri ama sadece derslere odaklanınca hayatın akışını kaçırıyoruz. Zaman çok kıymetli bir şey. Geçen zaman bir daha geri gelmeyecek. Hedeflerine ulaşmaya çalış ama olmuyorsa zorlama. Gerekirse başka hedefler edin kendine. Bu pes etmek değildir. Kaderimiz hiç beklemediğimiz şekilde şekillenip bizi bambaşka sonuçlara götürebiliyor. Zaten o yüzden diyorum elinden geleni yap, sonra akışına bırak. Gelen hiçbir sonuca da üzülme. Elindeki sonuç neyse yolunu ona göre çiz. Aksi takdirde çok yıpranırsın
Genç arkadaşım Yaşar Buğra, kırgınlıklarını anlıyorum ve bu süreçte yaşadığın stresi de fark ediyorum. Türkçe'deki dişli problemin aslında tek başına işaret etmeyen, çoklu nedenlerle bağlantılı olabilir. TYT ve AYT'nin farklı dinamikleri ve stratejileri vardır ve her iki sınavda da başarılı performans göstermek herkes için farklı seviyelerde zorluk yaratır. Türkçe'deki performans düşüklüğün, belki de kaygı ve stres yönetimi ile bağlantılı olabilir. Eğer psikiyatristinin önerdiği antidepresanlar kaygını azaltmasa bile, düzenli bir çalışma rutini oluşturarak ve farklı teknikler deneyerek gelişebilirsin.
Kendi potansiyeline güven ve her zaman yeni bir şans olduğunu unutma. Bazen küçük strateji değişiklikleri bile büyük farklar yaratabilir. Türkçe sorularındaki başarısızlıklar üzerine çalışmak, özellikle okuma anlama ve hızlı okuma tekniklerini geliştirmek sana yardımcı olabilir. Ek olarak, bölüm değiştirmek istemen doğal, ancak mevcut durumdaki başarını göz ardı etme. Unutma, başarı sadece bir sınav sonucu ile ölçülmez; azim, sabır ve kendi potansiyelini daha iyi kullanarak da kanıtlanabilir.
Bu zorlu kariyer yolculuğunda ilerlerken, kendine inanmayı hiç bırakma ve asla pes etme. Başarı, çoğu zaman sabır, azim ve sürekli çaba gerektirir. Eğitim yolculuğun boyunca yeni stratejiler deneyip, hata yapmaktan korkma; her hata seni bir adım daha ileri götürür. Bol şanslar dilerim ve her zaman motivasyonunu yüksek tut!
En İyi Cevaplar