YKS çalışmaya başlamışsınız diyelim, sonradan fark ettiğiniz, "keşke bunu yapmasaydım!" dediğiniz hatalarınız nelerdi? Bir de YKS sınavında dikkat edilmesi gerekenler neler?Sınav öncesi ve sınav sırasında neler yapmalıyız? Tecrübeli olanlar bu konuda bilgisi olanlar, bilmeyenleri aydınlatabilir mi?
Bunlara;
Not tutarken yapılan hatalar,
Videoları izlerken yapılan hatalar,
Konuyu öğrendiğini sanıp uygulanan hatalar,
Özet çıkartmaya çalışırken yapılan hatalar,
gibi şeyler örnek verilebilir. YKS'ye hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?
YKS çalışırken yapılmaması gereken hatalar nelerdir?
Selamlar, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına yaklaşık 10 aydır çalışan taze bir mezunum. Kendi hatalarımı, eksiklerimi, sonradan farkettiğim ve kafama vurup "ahh, keşke önceden yapsaydım!" dediğim her şeyi kararınca anlatacağım. Yoğurması da size kalmış.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına (YKS) çalışmak için hangi mod idealdir?
YKS, milyonlarca 12. sınıf, ilk sene kazanamamış mezunlar ve kendini ilerletmek için fırsat bulan yetişkinlerin her sene sayıca malesef ki arttığı bir sınav. Malesef dedim çünkü 12. sınıf ve mezunlar, diğer kişilerin girmesi sebebi ile ortalamalarında yüksek oranda düşüş görebilirler. Yani maraton desek yanlış olmaz YKS için. Peki YKS sınavına tam hazırlanmak için hangi mod idealdir? 1 seneliğine hangi kimliğe bürünmek gerekir? Önünüzdeki 10 ay rahatça ve sıkı, disiplinli bir şekilde çalışmak istiyorsanız kendinize öğrenci kimliğini belirlemek zorundasınız, unutmayın ki büründüğünüz kimlik ve ortam koşulları motive olmanızda en önemli olan iki etkendir.
YKS'ye çalışılan ortam nasıl olmalı?
Normal şartlarda okuyacağımız üniversite yıllığına göre sınav sayısını belirleyebiliyoruz. Ön lisans ya da yüksek lisans gibi. Bu süreçte gireceğimiz sınav sayısına göre saatlik, günlük, haftalık, belki de aylık zaman kaymaları olacaktır. Ders ağırlığına ve sayısına göre çalışma ortamı şekillendirilmeli. Peki sınav ortamı nasıl olmalı, neler olmalı/neler olmamalı?
Dağınıklık kesinlikle olmamalı!
Çalışacağın odada çamaşır, çöp, oyuncak, boş duran bardak dahi bulundurulmaması gerekiyor. Dikkat dağıtıcı hiçbir şey olmamasına özen gösterilmeli çünkü her şey aslında düzenle başlıyor.
Oda temiz ve havalandırılmış olmalı!
Zamanla kapalı kalmış ortamlar rutubet olmasa dahi tozlanır ve temiz hava almamız olanaksızdır. Özellikle öneririz ki yağmurlu havalarda bunu yapmaları gerekiyor her öğrencinin. Yağmur sesi ve toprak kokusunun birleşimi öğrencinin tüm dikkat eksikliğini gideriyor ve derse kolay odaklanmasını sağlıyor.
Biliyoruz, gören maşallah desin istiyorsunuz ama kitap kuleleri de dikkat dağıtır!
Dikkat eksikliğinden başka hiçbir işe yaramaz bu kitap kuleleri. O gün 10 dersin dahi olsun kesinlikle göz önünde bulundurmamalısın o kitapları. Bu, senin o gününün yoğun ve yorucu geçeceği düşüncesini hafızanda yer edindirir ve en başından soğuyarak derslerini yapamazsın.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına çalışıp tam bir öğrenci moduna girmeden önce biraz odayı toplamak gerekiyor sanırım. Küçümsenen ama büyük etkisi olan şeylerdi bu değindiklerim. Özellikle yağmurlu günlerin verdiği motive edici koku🥰
Öğrenci moduna girdik! Dersler nasıl kontrol altına alınır? Hangi derse nasıl çalışılır?
Burası benim en önemli püf noktalarını vereceğim kısım olsa gerek. Hangi derste nasıl çalışman gerekiyor bunları anlatacağım. Özellikle sözel derslerle ilgili sonradan edindiğim birkaç tüyoyu da paylaşacağım.
📚 Sayısal derslere nasıl çalışılır?
Sayısal dersler ezberin mümkün olmadığı konudur. Genel olarak ezberi sevmeyen ben sözelde dahi ezber yapmıyorum. Genel olarak sayısalda da formüller dahi mantığını anlama taraftarı olduğum için zorlanmadım. Sayısal derslere çalışırken konuları anlamak için en az 2 kanaldan soru çözümleri izlenmeli ve konu anlatım dinlenmelidir! Bunu yapmamızın sebebi her sayısal öğretmenin eli farklı çalışır. Hepsi farklı yollar keşfeder ve nihayetinde doğru yola çıkarlar. Bir videoda herhangi bir soruyu başa sarıp sarıp tekrar izleyip anlamamış olabilirsin bu suretle başka hocaların çözüm teknikleri için yardıma ihtiyacın olacaktır. Sayısal derslere çalışmak için birkaç video kanal önerisi verecek olursam;
Rehber Matematik
Hocalara Geldik
Şenol Hoca
Benim Hocam
Bunlar genellikle öğrenci camiasının en çok tercih ettiği sayısal Youtube ders kanallarından birkaçıdır.
📚 Sözel derslere nasıl çalışılır?
Sözel dersler ülkemiz eğitim sistemince baştan sona hatalı olup nice eksikliklere gebe olduğumuz için sevilmez pek. Bilmiyoruz çünkü. Sözel dersler olarak Din kültürü, Felsefe, Coğrafya ve Tarih bulunmakta. Özellikle ve özellikle Tarih ve Coğrafya en önemlileridir diyebiliriz çünkü diğerleri tamamen okuduğunu anlamak ile alakalıdır. Ama Tarih ve Coğrafya öğrenilmesi gerekilen derslerdir. Geçmişe dayalıdır. Edebiyatta aynı şekilde.
Örnek sözel ders kanalları;
Rüştü Hoca ile Türkçe
Natonal Geography
DFT Tarih
En önemlileri Tarih ve Coğrafya demiştik. Tarih ve Coğrafya kesinlikle kitaplardan, konu anlatım videolarından izlenmemeli! Bu iki ders profesörlerin konuk olduğu TV programları veya belgesel programlarından aranıp izlenmeli! Tarih ve Coğrafya ezbersiz ve hafızalardan silinmeyecek şekilde ancak bu şekilde öğrenilebilir. Yani sınava son 2 ay kala bırakmana gerek yok. Böyle daha yararlı olacak eminim.
Bir öğrenci sınav döneminde nelerden kaçınmalı?
Öğrencilerin atladığı bazı hususlar vardır. Not tutma, ders dinleme teknikleri gibi. Yemek yeme düzenleri veya ayarlanmamış randevular... hemen bunları açalım o hâlde!
1. Çok fazla yemek yemek!
Yemek yemek metabolizmanın çalışma düzenini etkiler. Çok çalışan bünye yorulur ve kişi yorgun hisseder.
Bu süreçte düzensiz kilo alma ve sivilcelenmeler de görülebilir. Ders çalışırken karnımızın kıyılması dahilinde elimiz hemen dolaptaki yemeğe değil, çay yanında atıştırmalık bisküvi ya da krakere gitmeli. Yemek yeme düzeni sabah, ikindiye yakın ve akşam olmak üzere 3 öğün olmalı.
2. Çok fazla Nescafe içmek! Kahve değil, Nescafe!
Filtre ya da Türk kahvesinin 2 fincanı ya da filtre kahvenin 2 kupası zarar vermez. Fakat Nescafe resmen kahverengi kafeindir.
Bir kupadan fazla içilen Nescafe kalp çarpıntısına sebep olur. Ders sırasında göz kararması olabilir. Denedim malesef ve o günden sonra asla Nescafe içmedim. Siz de içmeyin lütfen.
3. Zamansız gelen davetler!
Bu süreçte top sizde. Arkadaş çevreniz, bitmeyen akraba düğünleriniz veya ailenizin bir anda size kanı kaynıyormuş gibi sürekli sizinle gezmek istemeleri gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda verebileceğiniz cevap nedir?
Tabi ki hayır! Sizinle zaman geçirmek için bu zamanı mı beklediler? Nispeten hayır cevabı vermeniz gerekiyor.
4. Sözel dersleri konu anlatım videolardan izleyip ezber yapmak!
Yukarıda anlatmıştım sözel derslere nasıl çalışılması gerektiğini zaten. Ezber uçar gider. Hikayesini öğrenmek gerekir.
Bu konu üzerinde harmanlaşmış ve bilen kişi yerine geçmiş profesörler çok fazla akıcı konuşurlar. Hikayesini öğrenmeniz sınavda yorum yapma kabiliyetinizin olmasını da sağlayacaktır.
5. Kutup ayısı misali kış uykusuna yatmak!
Öğrenci adam öğlene kadar uyur mu hiç? Olacak iş değil! En erken 6 en geç 8.30'da ayakta zımba gibi belirecek.
Erken kalkmak öğrencilerin zihnini açar ve daha zinde kalkarlar. Tabi ki gün boyu tempoyla ders çalışacak değiller, derslerine birkaç saatlik mola verdikleri sürede kısa bir şekerleme yapabilirler. Uyku problemleri mevsimsel olabilir! Mevsimsel olan uyku problemleri ilkbahara girdiğimiz dönemlerde çok olur. Kalkamama gibi sorunlar olacaktır. Bu durumları yaşamamak için mümkün mertebe akşam erkenden kafayı vurup yatmalıyız.
6. Günlük, haftalık, aylık tekrarların yapılmaması!
Tekrar yapmak konuları unutmamak için oldukça önemlidir. Her gece o gün boyunca işlenen konu tekrarı; her hafta hafta başından itibaren işlenen konuların tekrarı ve ay boyunca yapılan çalışmaların tekrarı...
Tekrarlar sayesinde konuyu her gün, her hafta ve her ay pekiştirmiş olursunuz. Bu döngü ile dönem sonunda dek her konu aklınızda kalır. Öğrenciler pek önemsemez ama hatırlatmakta fayda var.
7. Sosyal medya uygulamalarının dahi cihazda varoluşu!
Cihazda durması bile büyük tehlike. Önceleri işim yok zaten bir 5 dakika işimi halleder çıkarım olur, sonraları saatler geçer. Herkeste böyledir bu.
Sosyal medya uygulamaları ertelenmeli, cihazdan kaldırılmalı. Hedefiniz bu sayede görülebilir. Sonuçta hiçbir şey geleceğinizden önemli olamaz.
8. Gereksiz motivasyon videoları izleyip kendini şımartmak!
Motivasyon hayatımızın bazı anlarında var olduğumuzu hatırlamak için gereklidir. Fakat her gün yatıp kalkıp kendimizi pohpohlamaya gerek var mı?
İlerleyen dönemlerde motivasyon, kişinin artık saklanacağı bir delik olacak ve derslerden kaçınacak. Kendisini her halükârda destekleyen birilerinin olacağını biliyor çünkü.
Bunlar öğrencilerin en sık yaptığı, bir dönem benim de yaptığım, hatalar idi. Bunlara sebep vermemek istiyorsak şimdiden aklımızda tutalım!
Son olarak not tutma düzeni nasıl oluşturulmalı?
Öğrenciler zihin kategorisinde 3 gruba ayrılır; Görsel, Duyma ve Okuma zekâ.
Görsel zekâ: Grafik çizimleri, semboller, harf kodlamaları ile kişinin hatırlamasına olanak sağlar. Okuma zekâsı: Çoğunlukla sözelcilerde görülen hatırlama tekniğidir. Bu kişiler okudukları hemen hemen her şeyi hikayeleştirirler. Duyma zekâsı: Günlük hayatta müzik dinler gibi ders notlarını ses olarak kaydedip zihin haritasında görsel ögeler oluştururlar. Bu sayede duydukları hiçbir şeyi unutmazlar. Onlara göre söz asla uçmaz.
Zekâsal farklılıklar olsa da herkes bir konuyu farklı ellerden alıyor. Senin zekân hangisine yatkın bunu bulursan not alma tekniğin de kolaylaşmış olacaktır.😊
YKS'ye Hazırlanırken Yapılmaması Gereken Hatalar Neler?
Merhaba. Üniversite öğrenimini devam ettiren bir KScan olarak sizlere YKS'ye hazırlık sürecinde edindiğim tecrübelerimden bahsetmek istiyorum. Yapılmaması gereken hataların bilincinde hareket etmek, başarıya ulaşmada bu sürecin çok daha kolay ilerlemesinde fayda sağlayacağını düşünüyorum.😊
1. Kendine Güvenmeme
Birçok öğrencinin YKS'ye hazırlanırken yaptığı hatalardan biri olan güven eksikliği, başarıya giden yolun yavaşlamasına neden olur.
Bir kişinin doktoru kendisidir. O zaman, negatif düşünceleri hayatınızdan çıkararak güzel bir başlangıç yapmanız gerekiyor. Ve çalışma süreniz boyunca da umutlu olmaya devam etmelisiniz.
2. Düzensiz Ders Çalışma
Düzensiz, neyi ; ne zaman yapıldığı bilinmeden yapılan çalışmalar, anı kurtarsa bile YKS gibi sınavlarda büyük oranda etkisini yitirir. Çalışma sürecinizi çok zorlaştırır.
Kendiniz en çok verim aldığınız saatleri ve uzmanlarca beynimizin uykuya ihtiyacı olduğu vakitleri belirleyerek programınızı uygulamalısınız. Belirttiğim madde de yapılan en büyük ve öğrencilerin sıkça yaptığı yanlış 22.00 ile gece 03.00 arasında ders çalışmak. Bu saatlerde beynimiz bazı hormonları salgılanma ihtiyacı duyar. Ve siz ısrarla ders çalışmayı denerseniz aldığınız verim diğer saatlere oranla daha düşük olur.
Doğrusu ise: gece 04.00 ile sabah 08.30 arasında beyin daha aktif çalışır ve bilgileri hafızanıza geçirme sürenizde kâr elde etmiş olursunuz.
3. Hazırlanılan Program Tamamen Uygulayamayınca Hiçbir Şey Başaramıyormuş Gibi Hissetmek
Oluşturduğunuz programı %100'de 100 uygulayamayınca "olmuyor, başarı elde edemiyorum" düşüncesine girmemek gerekiyor. Bu durum öğrencilerin motivasyonunu düşürerek geri plana itiyor.
Bir programı %50- %60 civarında uygulayabildiyseniz kendinize bir şeyler katabilmiş, belli miktarda başarı elde etmişsiniz demektir. Ancak tabiki de hedefiniz planladığınız düzene uyum sağlayabilmek olmalıdır.
4. Konuları Anlamadan Hızlıca Geçmek
Oluşturduğunuz plana uyum sağlamak ya da konuları yetiştirmek gibi amaçlar ile hızlıca geçmeyi tercih ederseniz ileri ki dönemlerde aynı konuları tekrar etmek istediğinizde unuttuğunuzu ya da soru çözerken zorlandığınızı fark edebilirsiniz.
Birçok öğrencinin YKS sürecinde konuları anlamadan geçtiği için sonuç olarak çalıştığı konulardan başarısız olduğu gözlemlenmektedir.
5. Net kaybı Yaşanılan Konuları Sona İtmek
Bu madde hem YKS'ye çalışırken hemde tüm okul hayatı boyunca öğrencilerin yaptığı hatalar biridir.
Sevilmeyen ders sona itilir. Ve zaten başarılı olduğunuz ya da yapabileceğiniz dersler üzerinde konu anlatımı yapmak ve test çözmek yalnızca sizi oyalamış olur. Tabi başarılı olduğunuz derslere de bakmalı ve tekrarları ihmal etmemelisiniz ancak zor olduğu düşündüğünüz dersleri " sonra çalışırım" diyerek ertelememeniz gerekir.
6. "Ders çalıştım" Diyebilmek İçin Masa Başında Oyalanmak
"Soru çözdüm, şu kadar süre ders çalıştım" gibi cümleler kurmak için anlamadan test çözmenin ve vakit geçirmenin sizlere hiçbir faydası olmaz. Aksine zaman kaybetmiş olursunuz. Zaman kaybedip başarısız olmak durumları ise sizi her geçen gün daha çok stres yapmanıza neden olur.
Bu yüzden soruları gerçekten anlayarak çözmeli ve yanlış yaptığınız testleri kabullenerek çözüm odaklı ilerlemeniz gerekmektedir.
7. Deneme Sonrası Derslerden Soğumak
Deneme sonucunda istediğiniz netlerin elde edilememesi ile derslerden uzaklaşabiliyor. "Çalıştığım halde neden olmuyor?" ya da "hiçbir şey başaramıyorum zaten" modlarına girilmesi söz konusu oluyor. Ve hatta deneme sonuçlarını öğrendikten sonra 3 gün dahi ders çalışılmadığı gözlemlenebiliyor.
Her ne net yapmış olursanız olun başarmak istediğinizden eminseniz küçük başarısızlıkların sizi dersten soğutmasına izin vermemelisiniz. Aksine deneme sonucunda nerelerde hata yaptığınızı tespit ederek eksiklerinizi tamamlama amacında olmalısınız.
Deneme sonucundan sonra eğer vaktiniz varsa 1 saat kadar zihninizi dinlendirip sonrasında dediğimiz gibi daha hırslı bir çalışma sürdürmeyi denemelisiniz. Başarılar dilerim. 🌹
YKS Çalışırken Yapılmaması Gereken Hatalar Nelerdir?
Bence MEB kitabından not çıkarılmalı, başka kaynaklara yeltenmeyin. Video izlemek vakit kaybı olabiliyor, hızlandırıp izleyin derim en kötü ihtimal. Ama okuyup anladıysanız konuyu bir de video izlemeye gerek yok. MEB'in kitabındaki sorulara, çıkmış sorulara, yayınladıkları sorulara kaynak kitaplardan daha çok önem verin.
Tekrar tekrar çözmenizi tavsiye ederim. İşlem dolu sorulardan kaçının, artık her şey yoruma dayalı. Kitap okumayı bırakmayın bence, hızınız artar ama en faydalısı her gün paragraf çözmek süre tutarak, maalesef ki bunu yapmadım ve batırdı beni tyt de. Hatta önceden Türkçe konularını bitirin ve bir paragraf bir Türkçe denemesi şeklinde ilerleyebilirsiniz ya da kendinize göre ayarlayın bunu. Ben sayısalcıydım, tyt ye çok takılmayın bitirin konularını hemen sonra deneme çözün bolca. Tyt konularına çok çalışmakla vakit kaybetmeyin. Hatta ilk tyt ye ağırlık ver bitir. Zaten kısa sürer, sonra ayt kas. Maalesef ki bunu da yapmadım birlikte götüreyim dedim, hep erteleniyor eksik konu kalıyor.
Konu çalışmaya çok vakit ayırmaktansa, soru çözüp yanlışlarınıza odaklanmanız daha mantıklı oluyor matematikte. Bir de geometriyi de önden bitirip paragraf gibi daha sık çözün derim. Tyt matematik denemesi de çözebilirsin bitirip, zaten konular kolay. Ne kadar erken başlarsan o kadar iyi olur deneme çözme işine. Ben hızlı başlamıştım, hızlı başlayan erken çöküyor. Hızlı derken yani çok ağır çalışıyordum.
Çok abartmayın çalışma işini, kendinize vakit ayırın. Yoksa sonlara doğru bıkkınlık geliyor ve hepten salıyorsunuz. Benden derece bekliyordu herkes. Covid'in de etkisiyle ve önceden kendime hiç vakit ayırmadığı için sınava az kala hiç çalışmadım. Derecenin yanına bile yaklaşamadım.
Haftada bir gün kendinize ayırabilirsiniz. Mesela pazar günü ders yok sadece denemeye giriyorsunuz diyelim, okul ya da dershanenizde düzenli olarak. O pazar günü sadece deneme çözün ve yanlışlarınızı boşlarınızı işaretleyin hocalarınıza sormak için. Başka hiçbir şey yapmayın. O günü dışarı çıkabileceğiniz bir güne denk getirirseniz güzel olur. Biraz dışarıda dolanmak rahatlatacaktır. Sonra da kitap okuyabilir, film dizi izleyebilirsiniz. Bir de kırtasiye alışverişi insanı mutlu ediyor bu sınav döneminde. Yani bolca renkli kalem kullanın derim, not tutarken falan da daha iyi olur hem.
Bir kaç şey daha eklemek istiyorum, aklımdan çıkmışlar. Ben son sene özel okula geçmiştim, kimseyi tanımadığım için bu beni çok darlamıştı. Zaten şimdi pandemi var hiç gerek yok. Dershaneye gitmek isterseniz gidin. Ya da bir koçla çalışıp hiçbir yere gitmeyedebilirsiniz. Şimdiki aklım olsa koçla çalışır, boşa para dökmezdim. YouTube da çok fazla yks videosu var, sakına onları izleyip vakit kaybetmeyin. Çalıştıkça çalışmasının gelir. İsteğin gelmesini beklemeyin. O videolar bir işe yaramayacaktır. Temeliniz iyiyse rahat edersiniz ama değilsede çok zamanınız var korkmayın. Çok rahat halledersiniz. Son sene tuşlu telefona geçmiştim ama pekte işe yaramıyor. Bu seferde anneminkinden giriyordum. Sosyal medya hesaplarını dondur sil ne yapıyorsan yap kurtul onlardan. Sadece YouTube kullanmak en mantıklısı. Arada girer yemek yerken bir şeyler izler kafanı dağıtırsın. Sözelde yani tyt tarih vs. Çalışırken çokta detaya girmeye gerek yoksa video izle geç, okumak sıkar. Denemeden denemeye soru çöz. Hatta genel olarak tyt için bir an önce bitir denemeden denemeye soru çöz. Yapamadıklarını soru üzerinden gider, konu çok sıfırım hepten unutmuşum dersen bak.
Yks'ye hazırlanırken konu anlatımına çalıştıktan sonra bol bol test çözülmeli. Aylık olarak deneme yapıp sonuçlarını değerlenmelisin. Son aylarda 2 haftada bir haftada bir olarak deneme çözebilirsin bu senin daha çok soru çeşitlerini görmeni sağlayacaktır. Sınava gireceğin günden bir gün önce uykunu güzelce almalısın. Sınav yerinde rahat kıyafetler tercih etmelisin (eşofman, tişört vs.) Veya seni giydiğinde mutlu eden bir kıyafetini giyebilirsin. Karnın ne çok aç olsun ne de çok tok. Yanında su bulundur çünkü su içmek senin zihnini daha çok açar ve bir dakikalığına da olsa dinlenmeni sağlar. Stres yapmamalısın sonuçta hepimiz o yollardan geçiyoruz stres bütün dikkatini dağıtabilir. Soru boş kalmasın deyip sallama çünkü yanlış çıkarsa eğer doğrularını da götürebilir. Her şeyden önce kendini çok sev ve hayaline, hedefine odaklan 🌸
Ders Çalışırken Yapılmaması Gereken Hatalar Neler?
Selamlar :)
YKS herkes için bir zamanlar stresli bir durum haline gelmiştir. Hepimiz bu dönemlerden geçtik ve bu stresi yaşadık. Sana ders çalışırken yapılmaması gereken hataları kendi gözümde anlatıp içine su serpmek istiyorum arkadaşım.🤗
Yazımı sonuna kadar okuduğunda gerçekten içindeki heyecan gidecek ve aslında ufak bir şeyin bile nasıl bir hata olduğunu anlayacaksın. Eee ne duruyoruz gel beraber bakalım şu hatalaraa.🥳🥳🥳
Çalışma programında yapılan hatalar
Genelde ders çalışan arkadaşlarımız hatayı en başında, çalışma programı hazırlarken yapıyor. Burada çokça yapılan öyle hatalar var ki duyunca şok olacaksın. Sana maddeler halinde bu hataları yazmak istiyorum.
Hazır ders programlar kullanılması
Programda nefes alacak kadar bir mola bile olmaması
Kişinin eksikleri doğrultusunda bir program hazırlanmaması
Ders programında yapılan başlıca hatalar bunlardı. Eğer kişi hazır bir program kullanırsa verimli bir performans almaz. Bunun sebebi, hazırlanması gereken program tamamen kişinin eksiklerine göre düzenlenmelidir. Her öğrencinin programı kendine özgü olmalıdır, bunu bir diyet programı gibi düşünebilirsin. Her insanın günlük protein ve vitamin ihtiyacı farklıdır aynı ders konuları gibi.
Ders çalışılacak ortam ve masanın düzeni
Eğer verimli bir ders çalışılmak isteniyorsa ortamda en az ders programı kadar önemlidir. Ortamın ve masanın düzeni hakkında dikkat edilmesi gereken hususları ve yapılan yanlışları aşağıya yazıyorum.
Havasız bir ortam olmamalı.
Temiz bir ortam olmalı.
Çok fazla uykuyu getirecek rahatlıkta bir yerde oturulmamalı.
Masada ders dikkat dağıtacak hiçbir şey olmamalı.
Ders çalışırken ihtiyacımız olacak tüm araç ve gereçler masada olmalı.
Karanlık ortamlardan kaçınılmalı ki mayışıp uykumuz gelmesin.
Ortam konusunda dikkat edilmesi gereken hususlarda bu şekildeydi arkadaşım. Eğer ders araç ve gereçleri masada olmazsa, o araç ve gereçleri almak için kalktığımızda dikkatimiz dağılacak ve kaytaracağız.
Mola süresini bir türlü ayarlayamamak
Eğer mola süresi doğru ayarlanmazsa çalıştığın dersten hiçbir şey anlamayacaksındır. Mola süren çok az olur ve kendini derse boğarsan, bir an önce saatini doldurup dinlenmek isteyeceksin.
Eğer mola süren çok uzun olursa, dersin başına oturduğunda derse odaklanamayacak ve çalıştığın vakit yetmeyecektir. Bu yüzden "her şeyin çoğu zarar azı karar" diyerek, kişinin kendine uygun zaman çizelgesini ayarlaması gerekiyor.
Sürekli aynı tip soruları çözmek
Üst düzey ustalığa ulaştığın bir alanda daha fazla ileri gidemezsin. Aynı konulardan çok farklı çeşitlerde sorular çözmek, kişinin kendini her şeye hazırlamasına en büyük katkıyı sağlar. İyi bildiğin bir konunun üzerine ağırlıklı olarak yüklenmen tamamen zaman kaybı olacaktır.
Çünkü o tür sorular sınavda karşına çıktığında çözebilecek donanımdasın zaten. Yapamadığın sorulara yoğunlaşıp açıklarını iyice kapatman lazım.
Eksikleri tespit etmemek
Belki de ders çalışmada yapılan en büyük hata budur. "Sınavda şu konular çok onlara çalışayım" deme abi bir dur. Önce bir bak neyi biliyorsun neyi bilmiyorsun kendini dene. Eksiklerini bulduğun zaman kapatana kadar devamlı ağırlık göster, uzman olduğun konulara gereksiz ağırlık gösterme. İşte o zaman tam anlamıyla verimli bir ders çalışmış olacaksın.
Umutsuzluğa kapılıp pes etmek
Denemeleri çözdükten sonra, istediğin verimi alamayınca pes eden öğrencilerden olmayın. Daha çok çabalayın bu sizin için bir fırsat, açıklarınızı görüyorsunuz. Zayıf olduğunuz noktaların üzerine gidin. Kimse sizden üstün değil, herkesin kötü netleri olduğu zamanlar vardır sadece onlar sabredip yola devam edenler.
Benim gördüğüm hatalar ve anlatacaklarım buraya kadardı, umarım üniversite adayı arkadaşlarıma birazda olsa yardımcı olmuşumdur.
Pes etmeyin, bizim tarihimizde yer almayan bir kelimedir pes etmek ;)
Merhabalar. Uzun serüveni olan ve son zamanlara gelindikçe heyecanı artıran hele ki sınav gününde kodlama hatasına kadar düşmemek için düşüncelere dalınan bir gelecek sınavıdır. Hatadan çok düşünce kaybından yani heyecandan olan hatalardır. Bildiğini unutursun, unuttuğunu hatırlarsın. Sınavda da kaç dakikam kaldı diye bakarsan dakikalar olur sana saniye bi bakarsın zaman uçmuş gitmiş. SINAVDA SÜREYE BAKILMAMALIDIR gözetmenler gereken zamanlarda gereken süreleri söyleyip uyarı yapıyor kendiniz bakıp süre düşüncesine girmeden sınavı tamamlamanız gerekir. Benim düşünceme göre yapılmaması gereken hatalar;
Zamanı doğru kullanmak sizin elinizde...
1- Son 1 ay kala hala çalışıyor olmak
Genelde 1 ay kala sınava çalışılmaz aksine test üzerine yoğunlaşılmalıdır ki teste yatkınlık süreye uyum sağlama ve son haftalara girildiği için daha çok soru görerek soru tarzını benimsemek gerekmektedir. Çoğu kişi son ay kala çalışsa da soru tarzlarını çok göremediği için sınavda çokça hata yapmaktadır.
2- Sürekli konu çalışmak
Konu çalışmak önemlidir ancak konudan sonra ben anlamadım diyip yine konuya çalışmaya başlarsa zaman kaybına uğrayacaktır. Belirli bir soru çözümü yaparsa konudan sonra yaptığı doğru yanlış durumuna göre hangi soru tarzında tıkanıklık yaşanıyorsa ona göre bir konu çalışılmalıdır.
3- Sürekli çalışmamak ( Düzensizlik-Plansızlık)
Hepimiz bu sınava girerken ya da normal sınavlarımızda yarın çalışırım şu gün çalışırım 1 saat sonra akşam diyerek erteleriz bu da bizde üşengeçlik iradesizlik yaratır ancak sabır ederek günlük plan yapıp program yapıldığında bu sorun tamamen ortadan kalkacaktır.
4- Molasız-Arasız çalışmak
Bazıları hiç ara vermeden ya da gün arası kendini dinlendirmeden bile çalışıyor. Bana göre yanlış olan bir şey kafayı vücudu zihnini dinlendirmezsen çalıştıkların boşa gidebilir veya çok sıkılıp bir anda her şeyi bırakmana kadar sebep olabilir. Günde az ve öz çalışmak ya da sıkı çalışıp gün molaları vermek daha verimli olur.
NOT: Sınava girecek arkadaşlara başarılar diliyorum inşallah gönlünüze göre istediğiniz bölüm ve şehir olur. :)
Bir mezun olarak 2 yıllık tecrübemden bazı önerilerde bulunayım. 1) Videoları hızlandırmadan dinlemek. Eğer Youtube'dan çalışacaksan videoları kesinlikle hızlandırmadan dinle. Çok yavaş anlatan varsa 1.25 yapabilirsin. 2) Konuyu tam olarak kavradığını düşünmüyorsan sonraki konuya geçme. 3) Konuyu dinlerken yatarak ya da kalemsiz asla dinleme. Videoyu durdur öncelikle kendin dene. 4) Deneme analizleri çok önemli. Eğer konuya daha önce çalıştın ve yapamıyorsan üstüne git ve anlamadan geçme o soruyu. gerekirse tekrar dinle o konuyu. 5) Denemelerde beğendiğin kaliteli soruları kes ve yapıştır. daha sonra mutlaka tekrar bak.
Bana kalirsa; Bu noktaya kadar kendin gelmişsin. Yemek yerken ogretmenin çatalı mı tutuyor. Yemek kaşığını ogretmenin mi ağzına dogrultuyor evde. Ogretmenin veya dershane hocan. Kimsenin aklına ihtiyacin yok. Onlar sana pratikte sadece tavsiyelerde bulunabilirler. Calistirirlar. Sen kendin cok rahat ol. Umursama su yks yi. Ömrünün en onemli seyi olarak görme. O gun ters psikoloji ile girersen basarili olursun. Serbest kütüphanede ders calismaya gitcekmissin gibi davran. Oturdugun sirayi yadirgama. herkes sana bakiyor gibi olma. Rahat ol merkezde ol hep. Sinav esnasında sinav gorevlilerinin suratina hic bakma. Onune bak. Kagidina bak. Hayatinda birdaha görmeyecegin tipler. Ne kadar kagidina bakarsan o kadar basarili olursun. Bilincaltinda senin yaninda cok sevdigin bir yakinin baban annen kardesinde oturuyormus birlikte soru cozuyormussunuz gibi davran. Rahat ol yaa. Sorulari cozerken icten okumayi kendi ses tonunla yapmayabilirsin mesela motive olmak için cok sevdigin bir sair yazar sanatci veya sunucunun ses tonunu dusunerek oku. O sesi duyacak hissederek cozeceksin sorulari.😀 Mesela (guneri civaoglu. Ali kirca irem derici) hangisi kafana yatarsa😀 O zaman etraftaki gicik sessizlik umrunda bile olmaz. Diger konular hep teknik konular. Onuda benmi anlatayim şimdi ya😀 cozemedigin soruya soru isareti koy sonra donersin. Yüzde yüz emin olduklarina ok isareti. Geri doneceklerine carpi. Soru kitapçığında sayfalari bitir sonra kodlama yap. Optik okuyucuya. Kendini fazla yorma. Optik okuyucu da sorular dikkatlice kodla. Basaracaksin. Hadi eyvallah.😀😀
İlişkiniz varsa bitirmeyin birbirinize destek olun yoksa da yenş ilişkiler içerisine girmeyin. Bu dönemde yenş arkafaşlara İhtiyacınız yok safece sabredin güzel bir üniversite hayatı sizi bekliyor. Telefondan mümkün olduğunda uzak durun belirli saatler içerisinde elinize alın. Başkasının planlarına değik kendi planlarınıza uyun onlar sizin planlarınıza uysunlar. Bu dönemde geleceğinizi kötü etkileyecek hamleler yapmayın. Size bağırıp çağıran olursa berbat bir hayatınız varda ki benim vardı ve en büyük hatam bunlara fazla kafayı takmıştım siz yapmayın. Aileniz bile olsa onların güzel bir geleceğe engel olmasına izin vermeyin. Benim en büyük hatamdı. Fen lisesi öğrencisiydim bu hatam yüzünden çalışma imkanı bulamadım ve diyetisyenlik okuyorum 90 bine girdim. Hayatınız sizin ellerinizde sabredin ve çabalayın çünkü şu an yanınızda olan insanlarıb çoğu ileriki yaşlarınızda yanınızda olmicak hayat sizin hayatınız.
Ben şu hatayı yapardım sınavda yapmam ciddi olurum dedim öyle bir şey yok yani yine yapıyorsunuz mesela çözdüm tamam c dalgınlık la b işaretler geçerdim ya da normlade bildiğim bir soruyu dikkatsiz okur yanlış yapardım yani en önemlisi bu çoğu zaman bundan kaybederiz itina ile okumalı soruları
- Mat konu videolarını izlerken film izler gibi arkaya yaslanıp kendi içinizden "evet anladım, bu da tamam" deyip geçmemeli. - Not tutarken kısa ve anlaşılır bir şekilde not tutulmalı ve notları sürekli elinizin altında olup arkadaş gibi sürekli ziyaret edilmeli, tekrarlanmalı... - Her konun ardından bol bol soru çözüp iyicene konuya hakim olunmalı - Sınav günü heyecan yapmadan uapabşleveğünizin en iyisini yapma düşüncesiyle sinava girilmeli...
YKS ye gereğinden fazla çalışmak en büyük hata. Sinavdan tam iki ay önce çalışmaya başladım. Bir ayım boşuna gityi keşke sadece 1 ay çalışsaydım. Yine boğaziçine giderdim. Onemli olan dogru çalışmak.
Evet, vallaha. Önemli olan doğru çalısmak çok çalısmak değil şimdi de boğaziçi proficiency sinavına 10 gün kaldı yarın başlayacam çalısmaya umarım geçerim. Bu arada youtubede bununla ilgili video çekeceğim. İzlersin. Sahsen doğru çalısmayla sadece iki ay çalışıp ALES ten 94 alanlar var... onemki olan doğru çalısmak. 😇
Hayır. Mesela ben TYT de çok heyecan yaptım rahatsızlandım sinavı yarıda bırakıp çiktım. Bu yüzden sadece 56 net yaptım. Ayt de ise fule yakın yaptım mat 37 net gibi. Bu şekikde gityim. Bir de okul birincosiydimm. 94.2 ort. Ama okul sınavlarına da hiç bir sekilde çalışmadımm. Hatta ailem ve öğretmenlerim bile çoj şaşıröyorlardı. Çünkü hiç çalısmıyordumm bak doğru çalısmak önemli. Mesela ortalama 95 aldigim sinavlara ( okulun sinavları şehrin en zor sinavları ( galatasaray lisesi soruları ) sadece sınavdan önce 2 saat çalisarak girdimm ama doğru çalışarakm
Yahu taktik dediğin tak diye verilmez. Koçluk dahilinde olur. Koçluk yaptığın bazı kişiler şu an hacettepedeler. Ama hani koçluk hizmeti yüz yüze etkikidir. Bu sekikde değil. Yanlış anlama ben koçluk olarak para almıyorum. Yardım amaçlü yapıyorum.
Eyvallah bro sen de sağ ol. Güven kendine. Ayrıca her ne olsa da dünyanın sonu değil. Bunu unutma sen çok özelsin. Ailen de çok özel onların da değerini bil. 🙃
aile konusu karışık değerleri var fakat bu onların cahil olduğu gerçeğini değiştirmez. Beni asosyal yapan hayatımı mahvedenler onlar o yüzden sevme olayı karışık.
Zaten bir bakıma onlardan da kurtulmak için çalışıyorum üniye
Çok yanlış düşüncelerdesin. İlk olarak bir insana cahil damgası vurmak kolay değil. Hele kollektif bir şekilde yapmak hiç olmaz. Asosyalliği sen sanırım tam bilmiyorsun. Ayrıca şunu unutma herkesin sırtını döneceği gün yine yanında yalnızca ailen olacak. Ailenim kıymetini bil. Bu çok önemli. Kurtulmak falan duymayayım böyle şeyler. Sen onlarla varsın. Yabancılarla değil. Asosyallik bambaşka bir durum. Asosyal diye yaftalama benliğini. Sen her halinle çoj özelsin.
Yok abi baya kolay. Ben ne zaman mantıksal konuşmalar yapsam bana aptal gözüyle bakanlar onlar, din konusunda bile "neye inandığınızı araştırın" dediğimde utanmasalar kafir ilan edecekler. Araştırdıkça dinime bağlanıyorum fakat onlar anlamazi onlar ataları neye inandıysa ona inanıyor hazır bir şekilde.
Ben hazır kabul etmiyorum sorun bu. Araştırıyorum aklıma takılırsa kesinlikle araştırıyorum onlar ise hazırcılar, ve hazırcılar her zaman cahildir.
Asosyallik başka durum derken abi. Ben psikolojik sorunlar yaşadım yaşıyorum,(kişilik bozukluğum var, OKB en ağırı neyse sanırım onu yaşadım, maladaptive daydreaming yaşıyorum)
Hiçbirinde onlar yardım etmedi, anca dalga geçtiler. Ölsem kimsenin haberi olmaz, aşırı baskıcılar, telefonumdan ses gelsin illa öğrenecekler ne olduğunu o kafadalar.
Ama benim sabrım bitti, eskiden paralarını harcamazdım öyle kolay kolay, şimdi iliklerine kadar sömürüyorum. "Öde" diyerek emir vererek onları kışkırtıyorum artık hakettiler. O geceleri döktüğüm gözyaşlarının hesabını vericekler misliyle
Araştırman ne güzel. Bak ben de aynı yoldan geçtim. Aynı şeyleri düşündüm. Bak iman inanç insanın içinde olan bir şeydir. Sen bir imam ya da vaiz değilsin. Araştırmalarını kendine yap. Onlara değil.
Abi yaşamaya başladığında araştırırsın ya "bana ne oluyor" diye, OKB geçirdiğime kesinlikle eminim ve maldaptive olayını daha birkaç saat önce yaşadım yani, o hayaller çok güzel alkjdhasd
Sende psikolojik bozukluğa dair ne var söyleyeyim mi? cyberchondriac var. Sağlık durumuna iliskin şeyleri internetten bakıp bundan bir sonuca varma problemi. Bu bir psikolojik rahatsızlık. Çünkü obsessive compulsive disorder ya da maladaptive daydreaming internetin sana koyacağı teşhisler değil. Hayal kurmak güzeldir. Ama maladaptive olunca rahatsızlık oluyor. Ve bu psikolojik danışmanlar tarafından incelenmelidir.
Abi onu sen anlayamazsın yaşayan bilir. Ben o OKB dair ne varsa yaşadım, cinsel takıntılar, her şeyden şüphe, kitap okuyamaz hale geldim, video izleyemez hale, programlamada bile katacağım parantezin kusursuz olması gerekli idi. programlama öğrenirken izlediğim videoları öyle çok tekrar ederdim ki videodaki adamın 1 saniye sonra söyleyeceği kelimeyi cümleyi ezbere bilirdim.
İlk bilgisayar aldığımda kurulumu max 5 dakka olan bilgisayarın kurulumu benim nelerimi aldı, bilgisayara bir şey indirmekten hatta tıkladığım yeri görememekten bile korkuyordum
Böyle düşünüyorsan derhal başvurman gereken yerler var bir psikoterapist adayı olarak sana bunu öneriyorum.
Paran varsa bir uzman psikolojik danışmana ya da klinik psikoloğa, eğer gitmem dersen evimdeki psikolog sayfasında çok özel psikolojik danışmanlar var mesela Mehmet Koç Hacettepe mezunu ve bu konulara çok hakim bir psikolojik danısman seans ücreti 160 tl.
Ama eğer param yok dersen de ilçedeki RAM'a git. Orada bedava hizmet verirler. Ama önleyici hizmet. Gerekirse hastanedeki bir psikoloğa ya da psikiyatriste gönderir. Ancak onlar karar verir sen değil. Obsessive compulsive disorder çok sıkıntı bir şey buna sen karar veremezsin. Her obsession bu durumu teskil etmez.
Yok abi gerek yok yaşadım ve bitti, sadece maladaptive olayı var o da kalsın ya çok güzel, öğrendiğim bir konuyu başkasına anlatır gibi yapın derler ya, oralarda çok işe yarıyor.
Abi bu arada Tanrı dediğine göre sanırım Deistsin, din konusunu eğer olurda bir gün araştırırsan Hadisleri ve Mezhepleri at gitsin işe yaramazın tekiler. Sadece kuran yeter. Allaha/Tanrıya emanet
Ah, daha çok gençsin. "Tanrı yardımcın olsun" diyen biri asla deist değildir. Sanırım biraz karıştırıyorsun bu konuları. Merak etme din hususunda insufficient değilim. İnanç ve tanrı üzerine daha lise son sınıfta yazdığım makaleler var... yazdığım makaleler İstanbul Üniversitesi ilahiyat bölümünde tez çalışması haline getirildi. Ve yazdığım bir diğer makale Cambridge Üniversiyesi Teoloji bölümünde incelendi ve atıflar aldı. Din ve inanç çok güzel ama buna felsefi açıdan değil sosyolojik açıdan bakılmalı. Caner taslaman bile bir TV programında yazdığım makaleye atıfta bulundu.
Eğitim sistemini eleştirmek, sınavın tarihini eleştirme, bugün çalışmasam ne olacak deme, bugün çalışman sana 5 yıl sonra çok büyük zaman kazandıracak bunu asla unutma
Benim yaptığım en buyuk hata kojulari calisip ardından tekrar etmemis olmamdi konuyu calisiyorum iki gun sonra tekrar olmayinca unutuyorum düzenli bir şekilde tekrar konu calismasi siru cozumu deneme cozumu yaparsaniz cok cok basarili olursunuz
Kesinlikle müzik dinleyerek ders çalışma not tutma hatta telefonla aynı odada durma. Sevgili de yapma tercih yaparken yanında olmıcak. Hocaları dinle bol test çöz istediğin bölüm senin ;)
Sınavı kazanamamayı dünaynın sonuymuş gibi düşünüp strese girmek bu stres sayesinde sınavda hata yapıp daha kötü sonuç almak. Rahat kafayla girip herhangi bir sınavmış gibi yapmak daha başarılı olur.