Evet arkadaşlar detaylıca yazacağım. Aileler hep ''küçükken sana baktım besledim büyüttüm'' diye övünüyorlar ya. Bunu size bir lütufmuş gibi gerilerek anlatıyorlar. Sanki onlara borçluymuşsunuz gibi. İnsanlar çocuk yaparken neden bunu geleceğe yatırımmış gibi düşünerek yapıyor? ''Ben şimdi çocuk yapıp bakayım ben yaşlanıp elden ayaktan düşünce çocuğum da bana bakar'' Arkadaşlar siz çocuk yapıyorsanız çocukları sevdiğiniz için yapıyorsunuz. Sanki çocuklarınızı altın alıp ilerde bozdururum kafasıyla yapıyorsunuz. Çocuklarınız size, onlara baktığınız için borçlu değiller. Çocuklarınız size ilerde bakmak zorunda da değiller. Çünkü siz çocuk yaparken onun bütün sorumluluğunu alıp kendi isteğinizle yapıyorsunuz. Yapıyorsanız da 18 yaşına gelene kadar bakmak mecburiyetindesiniz. Bunu neden çocuklarınıza bir lütuf gibi söylüyorsunuz? Siz çocuklarınızı doğururken onların fikirlerini mi aldınız? Geleceğe dönük anlaşma falan mı yaptınız? ''Bak şimdi evladım 18 yaşına kadar ben sana bakacağım yaşlanınca sen de bana bakacaksın ancak bu şartlar içinde seni doğururum kabul mü?'' falan mı dediniz çocuklarınıza? Tekrar söylüyorum. Sizin 18 yaşına kadar çocuğunuza bakmanız bir lütuf değil. Kendi isteğinizle yaptığınız bir şey. İlerde de çocuklarınız size bakmak zorunda değil. Çünkü siz çocuklarınızı geleceğe dönük yatırım olarak görüyorsunuz. Benim gibi düşünen var mı?
Türkiyede neden ''büyüyünce ailene bakmak zorundasın'' algısı var?
Öyle bir zorunluluk yok. Sen istemiyorsan bakmazsın. Ayrıca zaten ailelerin sana muhtaç olacağını sanmıyorum. Sen kendine ve çocuğuna bakabilecek kadar servetin varsa yeter. Sonra senin çocuğun da kendine ve onun kendi çocuğuna bakacak yeterliliği olması yeterli. Böyle bir algıyı ben sen bahsedene kadar yıllarca duymamıştım. Benim ailem de der,''Oğlum kendi hayatını kur yeter, senden başka bir şey istemiyoruz.'' derler. Her zihniyet böyle olmalı bence. Ben de mesela çocuğumdan bir şey beklemem. İşi olsun, kendine yetsin yeter, ben ona muhtaç olmam ki? 50-60 yaşına kadar yaşayıp çocuğuma muhtaç olmam yani. Boşa yaşamış olurum.
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
mesela benim anneannem anneme her zaman ''bu hayırsız evlat ilerde sana bakmaz'' diyor.
gelişmemiş ülkelerde bu hep aynıdır.. daha geçmişe gider isek çiftçi toplumunda sosyal güvence yoktur.. ve insan ne kadar cocuk yapar ise o kadar gelişir.. o çocuklar hem iş konusunda yardım eder hemde yaşlanınca bakar.. cünkü ne emekli aylığı vardır.. nede başka bir şey.. onlarda çocuk ewlenene kadar herşeyi karşılar.. yani çocuğu bile kendileri ewlendirir. parasını verir.. gibi gibi.. toplum geliştikçe bu düşünceden kurtulamayan.. gelişemeyen.. yeni düzene ayak uyduramayan kesim.. aynı senin dediğin gibi yapar hala.. ama gelişebilen az sayıdaki şanslı insanda böyle bir şey yoktur. :)
0
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
neden bakmak zorundayım bunun sebebini anlamıyorum ben. onlar beni doğurup yetişkin olana kadar baktı diye mi? iyi de bu bir borç değil ki. sen çocuğunu doğururken onun sorumluluğunu kabul edip doğuruyorsun. ilerde bana baksın diye doğurmuyosun.
Offf bu nasil bir isyan tam anneannemin kafasina buyuk bir haykiris yaptin Şu an . Haklisin bence de oyle cocugu sanki onlarin maliymis gibi goruyorlar, insan degil malsin sen onlar gozunde nasil hastalikli bir zihindir bu. Normal bir kafayla yetistirrn anne babaya zaten minnet sonsuzdur ve ilerde bisey oldu mu tabiki bakarsin gocunmadan ama bu tarzda birinin o cocugu saglikli bir sekilde yetistirme ihtimali de yok zaten ki o cocuk ona ilerde nasil baksin?
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
seni 9 ay karnında taşıdı büyüttü besledi onlara borçlusun diyorlar. neden borçluyum ki? 9 ay karnında taşırken bana mı sormuş? aldırsaymış o zaman. bakmasaymış büyütmeseymiş. ben mi istedim dünyaya gelmek
Ailene bakmayıp ne yapacaksin ki, ama şu var Türk milleti bakımsız ve tembel olduğundan mütevellit orta yaşlarda çöküp yardıma muhtaç hale geliyor, bu yüzden bu algı var... Yabancılar 80 yaşında bile kendi işlerini halledebilirlerken bizimkiler 40 tan sonra kötürüm gibi davranıp öyle oluyolar
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
neden bakmak zorundayım bunun sebebini anlamıyorum ben. onlar beni doğurup yetişkin olana kadar baktı diye mi? iyi de bu bir borç değil ki. sen çocuğunu doğururken onun sorumluluğunu kabul edip doğuruyorsun. ilerde bana baksın diye doğurmuyosun.
Elbette öyle de aile kavramı ve anne bana hakkı diye bişey var, biz diğer milletler gibi vurdum duymaz değiliz diyelim, aile herşeydir... İnşallah zamanla herkes sağlıklı yaşayıp uzun yıllar dinç kalabilir, yoksa bu böyle devam eder gider, mesela bazıları sırf annesi babası yüzünden hiç bişey yapamıyo, evden gidemiyo uzak bir yere, bu annesi babasının zayıfligindan kaynaklanıyo, hoş yalnızlık Allah'a mahsus algısı da var ama genelde kendi işlerini göremedikleri için bu düzen var
Bu sorunlar hep muslman disi sekilde oluyor biz muslumanlarda boyle sorun yok bizde anneye babaya uf bile denilmez sosyal acidan da bakarsak ailen senin herseyin seni koruyup koladi beli biyasina kadar yani onlara yardim etmen bir vicdani bir insani duygu ve gereksinimdir yani inan ailen disinda kimse kimsenin yuzune bakmaz hersey menfat tabi bu acidan bakarsa mn ailen nekadar buyuk nimet oldugunu misla sen cocuken ailen kazad olmus olsun sen yetimhane koselerinede buyuseydin aile swvgisi olmasaydi dahami iyi olurdu bak ben 25 yasindayim hala aneme babama ihtiyac duyouyrm aile bulunmaz bir nimet sen degerini bilmiyorsun kaen hic kaybetmemisin ondan
Neyan bir kopek yavrusu ya da bir esek sipasi olsaydin dahami iyi olacakti kardes bu secim kimsenin elinde degil misal biz bugun teknoloji devrindeyiz telefon dile gelip ulan niye icat etiniz beni dese nekadar mantiksiz olouyrsa buda oyle
örneğin sen bir tatile gidiyorsun. o tatile 5 bin lira para verip eğleniyorsun. ama 5 bin lira büyük bir para. sen bu parayı göze almışsın. çocuk yapmak istiyorsun. sen o sorumluluğu göze alıp doğurmuşsun. bakmayı beslemeyi baştan kabul etmişsin. bunları yaptığın için çocuğun sana borçlu değil.
Bak kardes sen hayatin mahiyetini anlamamisin biz insaniz senin dedigin olay hayvanlar yapar misal bir ayi yavrusuna bakar uc bes yasa kadar ondan sonra kendi hayatina birakir ama hayvanlar bile cogu birlikye yasar dayanisma yoksa aile diye birseyolmaz herkes kendini dusnse misal ailen sana niye baksinli hic bir menfatin yoken ama nakiyor yinede bu bir insani duygu Bunu dine baglamdan anlamak cok zor
tamam işte onu diyorum yapmasaydı o zaman? doğurmasaydı kardeşim banane beni doğuruyorsa kendi isteğiyle doğurup sorumluluk alıyor. ben onlara borçlu değilim yani. borç nedir? KENDİ İSTEĞİNLE verdiğin bir malı geri almaktır. ben onlara lütfen beni doğurup bana bakın diye yalvarmadım. bakmayacaksa doğurmasın. doğuracaksa da bakmayı baştan kabul ettiği için doğuruyor kar sağlamak için değil
Ulan ozman insan oglu nasil cogalacakti sen dogurma ben dogrmam sen cok nankorsun ulan annen seni karninda netir sancilarla tasidi ve sen beni dogurmasaydin diyorsun keske seni doguracagina tas dogrsaydi tas daha adaletli konusurdu ulan bu dogum kimsenin elinde degil ornek yaslanma gibi olmek gibi uyumak gibi acikmak gibi bunlar bizm istem disi gerceklesiyor anlamiyormusun ya da kafanmi basmiyor ulan bak kendine damarindaki kana muadahale edebilirmisin tip disinda ya da midendeki yemegi dur biraz sindirmeden bekleteyim yok oyle bir dunya ustundeki yanan gunes neden deni aydinlatiyor bu kimsenin elinde degil sadece Allahin kuderinde
Ulan bir hayvan bile ailesine sahip cikiyorken sen bu akilan nankorluk pesindesin bak senin fitratin bozulmus altini cizerek soyluyorum fitratin bozulmus git arastir fitrat nedemk sen fitratina aykiri davraniyorsun
İste boyle bos seylerle haytiniz kabusa donuyor size aciyorum sen anarsist olmusun sonradan ataist herseye bir karanlik bir huzunle bakiyonuz ve hayatiniz aci bir elemle doluyor biz iman nuruyla herseyi yaratacimza baglayip derin bir oh cekiyoz sen bir ridale nura bak bence derdin devasi orda
18 yaşına gelen çocuğu dışarı atınca da sap gibi kalır ortada ki o zaman anne baba da 18 den sonra çocuğa bakmasın kaç çocuk hayatta başarılı oluyor.. neyse aile bağı diye birşey var sizde oluşmadığı için garipsiyirsunuz herkes sizin gibi değil 😂😂
0
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
ben 18 yaşına gelince kendi paramı kazanmaya başlayıp kendi evime çıktım. kimseye borçlu değilim mesela. ilerde bakmak zorunda değilim. çünkü aileler doğuruyorsa bunları kabul ederek baştan doğuruyolar çocukları. geleceğe yatırım gibi görülmemesi lazım çocuklar.
Herkes yapamıyor onu. Neyse sen onu kendi ailenle yapmışsın kendi hayatını yaşa bırak isteyen baksın istemeyen bakmasın.. niye bunu kendine dert ettin vicdanın mi rahatsız..
En İyi Cevaplar