Avrupai tipli, aileden iyi eğitim almış, avrupai duruşu olan (çok rahat, açık yaşayan anlamında değil), düzgün ve öz saygısı yüksek yetiştirilmiş bir insana ön yargınız olur mu? Neden? Mesela onun öz güvenini, şımarıklık, duruşunu özentilik zanneder miniz?
Avrupai tarzı olan birine ön yargılı olur musunuz?
Avrupalı olmayıp, sadece avrupai bir şekilde yetiştirilmiş, kendi kültürünü bilmeyen insanları özenti bulurum.
Görsele istinaden; Türk ressamlardan sadece Dino ve Mualla gibi gerçekten bilindik isimler dışında kimseyi tanımayıp Avrupalı ressamları fırça darbelerinden, ışığı kullanma prensiplerinden tanıması bana samimi gelmez.
Osman Hamdi'nin sadece malum eserini tanıyıp, kendisinin diğer sanat dallarında ne gibi faaliyetleri var bilmiyorsa bu konu hakkında kendisini zırcahil ilan ederim.
Kısacası böyle yetişmiş insanı samimi ve normal bulmam için kendi kültürünü ne kadar iyi bildiğine dikkat ederim.
Televizyonda görüyoruz; Kafka'lar Gogol'lar havada uçuşuyor ama Kürk Mantolu Madonna daha yeni çok satanlar listesine giriyor, o vahim olaydan sonra...
Avrupai şekilde yetiştirilmişten kast ettiğim benim gelenek görenek değil, eğitim ve entelektüellik bakımından. Öğrenmeye ve keşfetmeye açık bir insan elbette kendi kültürünü de merak eder, diğer kültürleri de.. Görseli eklememin anlamı tablodaki figürler müzik çalışıyorlar, sanatsal üretim anlamında bunu koydum. Bir arkadaşım gönderdi..
Öncelikle tablo bana sadece örnek vermek için done oluşturdu, herhangi bir amaç gütmedim.
Eğitim ve entelektüelite bakımından soruyorsun fakat biraz daha açık olman lazım. İmparatorluğun son zamanlarından başlayıp cumhuriyete geçişle hızla yükselişe geçen bir modern eğitim sistemine sahibiz. Yeterli ya da yetersiz olması ayrı bir konu fakat çağa ayak uydurması amaçlanarak yapılan bütün ıslahatlarda batı modeli örnek alındı.
Eğer imam hatip okullarında eğitim görmediysen zaten Avrupai bir eğitim aldın.
Aldığın eğitim nedir ki insanlar seni özenti ya da şımarık görsün? Çünkü gelenek bakımından kendi kültürünün yetiştiriliş tarzına uyduğunu iddia ediyorsun. Kimse kimseyi piyano çalıyor ya da batı dillerinden en az birini biliyor diye yadırgamıyor.
Yok ben demek istediğini anlıyorum, bu arada megolaman gibi kendi üzerimden örneklendirmiyorum, ama aile nin tarzı, ya da ailenin sanata yönlendirmesi, sanatçı ruhla yetiştirilmiş insanlar olarak bahsediyorum. Akdeniz ve Ege gibi yerlerde yetişenler bunu pek yadırgamasa da daha anadolu, doğu kesimine yakın yerlerde yetişenler bunu yadırgayabiliyor. Fakat şöyle bir gerçek de var elbette ki doğu batı toplumları yüz yıllar öncesinde aynı çatı altında yaşarken de bu çatışmalar yaşanmış..
Yok megaloman gibi durmuyorsun :D Muhtemelen bahsettiğin şekilde coğrafi farklar yüzünden bana garip gelmedi aldığın eğitim, bu yüzden başta seni anlayamadım. Doğu-Batı demeyelim de taşrada büyüyen çocukların ilgi alanları daha farklı oluyor bu bir gerçek.
Ama şöyle bir nokta daha var, normal olan senin aldığın eğitim. Gidip bunu özenti ya da şımarıklık diye yadırgamak yanlış. Dediğim gibi kendi kültürünü bilmeden tamamen batı kültürünü öğrenseydin evet özenti olurdu lakin böyle bir durum söz konusu değil.
Tabii ki bu toplum ön yargısı da zaten sadece kendi kültürünü, tarihini bilmek ile de ilgili geliyor bana. Ve sanat alanında müfredat olarak genel bir eğitim verilmiyor biz de, sanat tercih oluyor.. Fakat kast ettiğim Avrupai kavramının içinde zaten parmak basmak istediğim şey orada sanat ya da entelektüel eğitim tercih den ziyade gerekli eğitim olarak veriliyor. İnsanlar böyle yetiştirildikleri için, Türkiye de daha çok bu kişinin yönelgesi sayesinde olan bir şey.
Bu konuda başımdan geçenleri düşündüğümde, kesinlikle bu ve benzeri önyargılar olduğu ve insanların konuya gelişmiş birey, değer katılmış kişilikten ziyade özenti, kendini beğenmiş gibi sıfatlar ile yaftaladığını binlerce kez gördüm. Avrupai, özgüven sahibi, gelişmiş bir genel kültüre ve sosyal olarak paylaşımlara yönelik yaşayan bir aile yapısına sahip olmak insanların bir çoğunun sahip olmadığı şanslar, ortadoğu kültürünü benimseyen toplum anlayışı bunun başlıca sebebi. Eğer bu bahsettiğimiz kişi siz iseniz, oldukça şanslısınız keza etrafınızda ki insanlar da öyle fakat bunu hiçbir zaman şans olarak tanımlamayacaklar, siz hep özenti, kendini beğenmiş, şımarık bir insan olarak adlandırılacaksınız. Umarım, kendiniz kadar güzel ve samimi insanlarla birlikte olursunuz.
Evet, maalesef bu durumun ben de gözlemlicisiyim. Herkes için değil ama kültürel ve eğitimsel imkanı olan insanların biraz da duruşları daha Batıcıl ise bu etiket yapıştırılıyor. Ya da bu tür insanları tablodaki resimden ibaretmiş gibi görüntü zannedip, içi boş zannediliyor. Burjuvazi diye atıf yapılıyor oysa Burjuvazi günümüzde sonradan zengin olup, zengin ama cahil insana deniyor..
Hard to be a God (Tanrı Olmak Zor İş) yakınlarda izlediğim enterasan antropolojik olarak da derin bir belgesel film. German’nın sade ama vahşi gözü var.. Evet, biraz tez ve antitezlerle de gidiyor kitap..
Kölesiz araziye kimin ihtiyacı var? Köle olmaksızın kime ihtiyaç var? Yeni köleler olacak. Yeni siyahiler, her şey sıfırdan başlayacak.. Edindiğim en iyi tecrübeydi :) Güzel öneri.
Nasıl yetiştirildiği önemli değil , nasıl gösterdiği önemli. Adama bakıyorsun şarap topluyor , yanına gidip sohbete başlayınca farklı bir bilgisi var. Konuşmak gerek , bazen konuşulan kelimeler bile o anlamı ifade etmezken benim ona ön yargılı davranmam saçmalıktan ibaret. Edeplice tartışmak gerekir.
Ben de öyleyim. İnsanlar genlde yaklaşmaya korkuyor bu havalıdır falan diye ki yüzüme söyleyen de oldu. Tanışana kadar senin böyle biri olduğunu bilmiyordum dediler. Zaten havalı biri de değilim ama dediğim gibi türkiyede eziklik çok olduğu için dışarıdan yargılanırsın sürekli
Çünkü canım biz ne kadar İslamofobia var diyorsak, bizim içimizde de o kadar Eurofobia var. Avrupa'dan korkuyoruz, içimizde gizli bir nefret besliyoruz, onların içimize nüfuz etmesini istemiyoruz. Yani toplum istemiyor.
En İyi Cevaplar