Albert Einstein'ın Deizme vurgu yaptıgı söz!
Ben bizi yaratan tanrıya inanıyorum
sizin yarattıgınız tanrıya veya tanrılara degil
Ben bizi yaratan tanrıya inanıyorum
sizin yarattıgınız tanrıya veya tanrılara degil
Deist olarak çıktığım bu yolculuğu zamanla bir agnostik olarak sürdürüp, ateist olarak tamamladım. Özellikle kuranı 11 yaşından beri okuyup araştıran biri olarak, hatta namaz kılan biri olarak ben sorgulamayı seçtim. bir şeye koşulsuz, körü körüne inanıp güvenmektense o şeyin doğruluğunu defalarca sorgulamak en sağlıklısı. Diğer kitapları da okudum. Kuran kursuna da gittim. Fakat hiçbir zaman içinde yazanlara ikna olmadım. Arap gelenekleriyle Türk geleneklerinin hiç uyuşmadığını ve bizim araplaştığımızı gördüm. İçinde yazanları çok korkunç ve acımasız buldum. Efsaneler de bana komik geldi. İşin komik yanı ailemde ne kadar müslüman birey varsa hepsine kuran okutup onları deist yapmamdı. Evet namaz kılan dayım okuyarak deist oldu. Okuyun arkadaşlar. Okuyun, düşünün, sorgulayın.
Valla ben pek anlamam bu konulardan ki suda var madem sadec yaratici yaratip izllicekse namaz kilmanin vs yapmizin ne sorunu varki sonucta odul ve ceza kavramiin olmadigiini idda ediyorlarsa bir sorun olmuyor demekki amma sunu sormak gerek ya o inanmadiklari sseyler dogruysa obur tarafta napacaklar blemeyiz tabi
O zaman herkes Agnostiktir
sizinde bir inancınız var
ve inandıgınız dogrultuda gidiyorsunuz
bu sizin içinde geçerli ya tanrı veya dinler yoksa?
Ateistlerin ve deistleri şöyle düşünün
hangi insan güzel bir hayat yaşamak istemez ki öldügünde?
fakat kişi gerçekleri görüyor ve yok olduguna inanıyor kimi ateistin keşke var olsaydı da ibadet etseydim dedigini çok duydum.
Her koyun kendi bacagindan aslir arastirmak guzeldir ama derinede fazla inememek gere evet zamninda ine tapanlara neden diye sormasalar belki Şu an bize bir inege tapuyor olabilirdik ama tappmiyoruz tabiki ama bana su sacmaa geliyor cehenemi cenneti kabulenmeyip sade yaratici oldugunu var sayanlaari pek mantikli bulmuyorum iyleeyse neden adam oldurmuyorr neden hirsizlik yapmiyor iyi insan olmaya needencalisiyor yani sacma
Bakın işte olay tamamen burda başlıyor
Bir Müslüman Allahtan karşılık almak için ibadet eder öldügünde ona güzel şeyler verilsin.
Bir Ateist Bir Yaratıcıya ve öteki dünyaya inanmadıgı halde kimseye zarar vermez çünkü bu canicedir! Ve bunun karşılıgında hiç bir şey beklemedigi halde
Peki soruyorum burda Ateist mi daha iyi insan yoksa Müslüman mı?
Nie bennde muslumanim ama namaz kilmiyorum veya bir cok ibadeti yerine getirmiyrum arz kilinann ama adamda olduurmuyorum bunu inanncla bir alakasi yok diye dusuunuyorsan elbeltte biraz insanlikla alakali ama her turden insanvar yani bunu dine baglaamakla bisi degistiiremeyiz ama ben sunu merak ediiyorum adem yaarati ve sadece izliyor neden ihtiyac duysun buna allahabizim onu farkketmemizi ve aklimizlla fikirimizle ulmamizi istiyorcunki
Velasil keriim soyleki herkezin keendiine gore dogrulari vaardir biz aklimizin yetti kadariyla derinlere inmeye calisiyoruz ama bizim dusuncemizle bir evreninyratilmayacak kadar kucuk olduguna gore irakalimda nasil istiyosa hekez oyle yasasin benim aklim bana yetmiyorinsanlara akil vercekte degilim herkez vicdane ve inancina hiraben ne ye inamasi gerekiyosa ona inansin
Tamam zaten biz de bizi yaradan Allah'a inanıyoruz
Allah kuranda geçen arapça bir kelimedir. Türkiyede deistlerin inandığı yaratan Tanrıdır. Tanrı Türkçe bir kelime olduğu için Tanrıdır. Türkçesi dururken arapçasını kullanmazlar
@Cerennasdf O zaman hindistanlıların tanrısı ayrı arapların ayrı almanların ayrı bizim ayrı olur
Saçma oluyor
Allah 1 dir
Bak düz mantık düşünüyorsun. Yaratan tektir. Tek bir tane tanrı vardır. Fakat Allah kelimesinin türkçesi Tanrı, İngilizcesi God, Fransızcası Diedu, Almancası Gottheitdir. Allah ise arapçadır. yaratan her dilde farklı bir isimle söylenir. Yaradanın belirli bir ismi yoktur. Allah demenin sebebi kuranda öyle geçmesi ve kuranın arap yarımadasına inmesidir. Allah arapçada yaratan anlamına gelir. Türkçede ise yaratan kutsal varlık Tanrıdır. Herkes aynı şeyden bahseder fakat kendi dillerindeki isimlerle anar. Sen arap değil, türksün. Türkçe bir kelime olan Tanrıyı kullanmalısın. Ama ingiliz olsan God derdin mesela. Anladın mı ne demek istediğimi?
Deizm inancı şudur
Kuran = insanın Yazdıgı uydurma bir kitap
İncil = insanın Yazdıgı uydurma bir kitap
yani insanların yarattıgına inanıyorlar dinleri
Deistler ismi olmayan bir yaratıcıya inanıyorlar ve ona
Yaratan , var eden gibi isimler söylüyorlar
Kısaca bildigimiz
müslümanlık hristiyanlık gibi dinlerin insanların uydurduguna inanıyorlar.
@Cerennasdf Mantıksal olarak doğru tamam ona itirazım yok. Biz de diyoruz ki o tanrı yani yaratan Allah'tır. Benim ırkım ceddim geçmişim ecdadım da İslam için savaşmış kan dökmüş ve can vermiştir. Doğru olan yol İslamiyettir. Senin bildiğin ilmi 3 satırda parçalayacak alimler ve evliyalar şahitlik etmiş ve kanıtlamıştır ki Leİlahe illAllah
Senin yobaz diye baktığın sarıklı diye aşağılayabileceğin insanlar geçmişte ülkeler fethetmiş buluşlar yapmış ve merhameti insanlığa tanıtmıştır.
Deizm esasen şudur. Bir yaratıcı vardır. Yani Tanrı, Allah, God diyin ne derseniz diyin.
Bu tanrı evreni ve insanları yaratmıştır ve olacaklardan sorumlu değildir. Müdehale etmez. Kader kavramı yoktur. Cennet cehennem, sevap günah kavramı yoktur. İnsanların sorumluluğu iyiliği kötülüğü kendinedir. Tanrı sadece izler.
Yalnız burda kimseye hakaret etmedim, yobaz falan da demedim. bunu nerden çıkardın ki?
@Cerennasdf "aşağılayabileceğin" dedim zaten
aşağılayabileceğin kelimesi de çok saçma. ben her dine ve görüşe saygı duyarım. saygı da beklerim. sırf ateist olduğum için müslümanları aşağılama potansiyelim olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun.
@Cerennasdf Arkadaş ikileme düşüyor senin ve benim demek istedigimi tam anlamadı!
Şöyle düşün Murat Kardeş Bak Sen diyorsun ya beni yaratan Allah ! Allah Nedir? = Müslüman dinine inanların yaratıcısı ! Deistler diyor ki beni bir yaratan var evet! bu evren bu düzen kendi kendine var olamaz! fakat yaratıcı Ne Allahtır - Ne Zeustur Vs Vs bu kişileri insanlar uydurmuştur.
@Cerennasdf Saygı duyarken İslam'a Arapların dini diyorsun yani
İlginç
Evet Allah sadece kuranda geçen bir kelimedir. deistler kuranı reddettiği için ona allah değil, yaratıcı derler. bir yaratıcı vardır fakat kitap veya peygamber göndermemiştir. sadece insanları ve evreni yaratmıştır hepsi bu (aslında insanları yaratmamıştır. evrim diye birşey vardır. tanrı evreni yaratarak insanlığın oluşması için ilk adımı atmıştır) bilale anlatır gibi :D
Tamam deistler uydurma olduğuna inanıyor bende o yaratıcının Allah olduğuna şahitlik ediyor ve inanıyorum.
Saçma değil mi yani yaratıp neden bıraksın. O kadar mucizevi olay bir damla sudan insan oluşuyor hücreler yapıyor falan gibi düşünceleriniz olabilir ama aklı mantığı olmayan hücreler kendi kendine bir canlı oluşturamaz ben böyle bir saçmalığa inanmıyorum.
Şahitlik etmek; bir olayı gözlerinle görüp, o olayı tasdik etmektir. Yani sen gözlerinle görmediğin bir şeye şahitlik edemezsin. Sana Türk Dil Kurumundaki açıklamasını da atayım.
mahkemede, tanık olunan bir durumu söylemek, şahitlik etmek: İntihar etmeden önce de aleyhte tanıklık edecek, yargıcı temizleyecekti. -Ç. Altan. 2) sosyal bir olayı, dönemi yaşamış olmak.
Ben zaten deist değilim ateistim. herhangi bir yaratıcıya inanmıyorum.
@Cerennasdf Bir şeyin varlığına inanmak için illa görmen mi gerekli?
Ben sizin inancınızı sorgulamadım herkesin dini inancı kendine sonuna kadar saygı duyuyorum.
ben sadece deizmin ne oldugunu açıkladım@ bu arada Deizm 3,5 senelik bir inanç degil Müslümanlıktan eski bir inançtır! Ebu Lehep ilk başta bir Deisti Mesela
Cevap
2Cevap
ateistliğe g. tü yemeyenlerin belki yırtarım inancı
haha katılıyorum ilk zamanlar namaz kılıyorken yavaş yavaş düşüncelerim değişiyordu fakat nolur nolmaz yarım yamalak da olsa inanmış sayılalım diye deist olmuştum :D
Pratikte insanın işine yaramayan bir inanç.
İstanbul evimiz, Einstein babamız.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar