Dip not: Lütfen taciz, tecavüzden girmeyin olaya. Onlar hassas konular. Genel olarak suçun çıkış noktasını konuşalım istiyorum.
#BansheeSundu

İlk suçu işleyen kişilerin savunması "toplum itti" olamaz. Toplum inkar ederek, kendisini toplumsal sorumluluklardan arınmak için sonucu veya sebebi bahaneler ile dolu yorumladığı zaman olayı meşrulaştırmış olur. Ve bu meşrulaştırılan şey artık toplumun gözünde suç olmaktan çıkmıştır.
Mesela erkeklerin ahlak dışı ağızları olduğunu ve kadınlara iftira karama yaptıklarını söyleyen birine "Herkes aynı değil ki..." diyerek kendisini tanıtan hıyar beylerde bunu dahildir. Bir şeye çözüm fikri sunup, bunu hayata geçirmeyen suçu meşru kılar.
Gelelim suçun çıkışına;
Her yasa kendi isyancısını doğurur. Eğer yasa yok ise, suç da yoktur. Yasa sadece yazılı değildir. Görüyoruz Türkiye'de trafikte o kadar mevzuat var, sözlü yasa önemlidir. Ve bu sözlü yasa genellikle popüler ahlak ve gelenek ile yoğurulmuş ahlak ile karışıktır.
Toplumların hasta olabileceği 1870'e kadar batıda düşünülmüyor idi, artık toplumlarda hasta bunu kabul etmeliyiz.
#ÇohKonuştum
Kişi içten temiz kalmayı başarabilirse, çamurlu yerden bile geçse yolun sonunda hala temiz insan olarak kalır..
Tebrik ederim ne güzel bir soru bu böyle sosyal hizmetler okuyorum hatta yarın davranıştan sınavım var. Çevresi içinde birey kavramı vardır. İnsanlar saf bir şekilde doğar toplum tarağından şekillenir her davranışın bir nedeni vardır
Toplumun etkisi olabilir ama irade diye bir şey var. Seçim şansı kişide.
Cevap
21Cevap
kimse kimseyi bişiye itmez. insanın içinde varsa yapar, yoksa yapmaz. mesela suç değilde, herkesin paraya ihtiyacı var ama kimi çalışır, kimi dilenir, kimi çalar. zor bir durum karşısındada kimi içine kapanır, kimi ağlar, kimi hayata küser, kimi suç işler. içinde ne varsa ortaya çıkar. buna benzer bişi bence
Eşit fırsatların olmaması ve insanın ihtirasları diyorum. Toplumdan ziyade kişinin kendi iç meselesinden başlar.
Suç işlemeyenler neden işlemiyorlar? Eğitimli olmak da suça engel olmuyor mesela. Vicdani mesele bence.
Kesinlikle çoğunlukla toplum iter istisnalar da var tabi ama genel olarak toplum iter işlenen her suçtan toplum ve kanunları koyanlar da o kadar suçlu en az
kimisi itiliyor kimisi kendisi yapıyor misal çalışmak istemiyor çalışmıyor hırsızlık diğeride adam calısmak istiyor ama işe giremiyor paraya ihtiyacı var e napsın zaten denemiş adam
Bence insanların sözlerine itibar ettikçe suç işleme ihtimalin gittikçe artıyor veya kendini kontrol etme, irade düşüklüğünden de olabilir diye düşünüyorum
hıçbır ınsan doğuştan suç ışlemeye eğılımlı olarak dünyaya gelmez zamanla toplumsal olaylarla bu noktaya gelır yanı toplum suçu teşvık eder
Kişi meyillidir. Örnekleri de cok ne zorlukta yasayıp suc işlemeyen insanlarda var. Demek ki kişi ile alakalı :)
Kil ne ederse kendine eder. Kişi tabi ki meyillidir.
Ekonomik şartlar, ailenin eğitimi, yaşanan çevre insanı itebiliyor suça.
Toplumun illa ki bir etkisi vardır ama asıl olay kişide bitiyor. Evet veya Hayır demek ona kalmış.
aslında hepımızde suc işlıycek guc var ama bu gucumuzu tetıklmedıklerı surece masumuz
Kurban olduğum Allah (zz) sallahyülveselim den gelen bir şey. Senin gözler ateş ediyo mesela
bazen zorda kaldığında olabilir ama alışkanlıklardır
aile, toplum ve yakın çevreyle eğitim etkendir. çünkü kişi doğuştan suca meyli doğmaz.
toplummm da kendsısıde yuzde 50 dıyelım her ıkı taraf ıcınn
Eğer bir toplumda suç oranı yüksekse orada suçlu olan sınıf toplumdur kız ayool
Önce kişilik te biter her kötü toplumda yetişen suç işleniyor
İnsanına göre değişir ama her ikisi de var
Akıl, sürükler insanı suça.
İmkanların yetersizliği ve 3 ncü kişiler diyelim
toplumdan topluma, kişiden kişiye değişir bence
Toplum insanı suça iter
Her ikiside büyük etken aslında
#emre00
toplum öldü
ben hakkimi savunurum