Şu yaşıma geldim, yıllardır duyarım ama ne demek bilmiyorum. Küçükken anneannem bizi kızılbaşlarla korkuturlardı dedikten sonra daha da çok merak etmeye başladım.
Bilen var mıdır?
Bilen var mıdır?
Şii mezhebinin bir kolunun önderlerinin önceleri başlarına on iki dilimli taç giyip kızıl sarık sarmış, kızıl hırka giymiş olmaları nedeniyle onlara ve yandaşlarına, daha sonra onların, özellikle Şah İsmail’in yandaşı Anadolu Alevilerine Sünnilerin verdiği ad.
Teşekkür ederim, gayet bilgilendirici. Bir sorum daha var, Anadolu'daki bu ayrışma diyebileceğim kötü damgalama olayının nereden çıktığına dair bir şey biliyor musunuz? Belki bir çeşit savaş gibisinden. Pek bilgim yok bu konularda..
Çok erin konular aslında birileirnin rant kavgası yüzünden ciddi ayrıştırmalar olmuş ve toplum araştırmadan benimsemek işine geldigi için bu şekilde ezberci olarak yanlış tanımaya devam etmiş aslında şehrinde var ise bir cem evine misafir olmanı tavsiye ederim çok sevinirler misafir olmana bilgi paylaşımı adına
Erzincan'a gidiyorum bir hafta sonra yaklaşık 4 yıl oradayım. Uğrama fırsatım mutlaka olur, ülkenin kültürel zenginliğini seviyorum. Teşekkürler bilgiler için, ☺️
rica ederim
Bu konulara girme
Alınganlık yapıp. mezhepsel çatışmaya giren çok oluyo.
Cunku Bu konu hakkında bir değil bir çok açıklama var.
Mesela benim bildiğim Şii olan safevi devletindeki kızıl sarıklı askerler
Alevilere öyle deniliyor.
Cevap
10Cevap
Kısaca alevi demek. De, alevilerle insan korkutulur mu? :/ O zaman korkun benden tam bir canavarım :/
😂😂 saçma olduğunu biliyorum. Bu nedenle doğrusunu öğrenmek istedim. Ama Alevilerden farklı olduğunu söylüyorlar, ben farklı bir kolu sanmıştım. Öyle değil mi?
Kızılbaş şiilere deniyor aslında. Şah ismail zamanında kızıl başlık takarlardı askerleri ondan onlara kızılbaş deniyor.
Kizilbas inanci deyisik olan insanlardir genelikle ateşe taparlar ortadoguda yasamaktalar kürt kökenli cogunlukla
Duyardım ancak açıklayıcı bir bilgiye sahip değilim
Aklıma şeytan 👿 geldi ya
aleviler neneni becersin :)
Yaptığın terbiyesizlikten öte karaktersizliktir.
nenenden öte terbiyesiz mi var kardeşim.
Kızılderilinin diğer adı...
Şah ismailin destekçisi türkmen aleviler
Hakkaten bend hep merak etmişimdir
alevilerdir
Alevilere
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar