Toplum içinde eşinden boşanan kadınlar için sürekli 'dul' kelimesi kullanılıyor. Boşanıp bekar olarak ilan edilen bir kadına rastlamadım. Gelin görün ki, erkeklerde bu durum çok daha farklı. Boşanan erkekler her daim 'bekar' olarak anılıyor ve böyle lanse ediliyor. Hep eşitlikten bahsedip dururuz. İnsanlara statü konumuna sokarken neden 'eşitlik' anlayışına uymayacak şeyler yapıyoruz? Kadın boşanınca "dul", erkek boşanınca neden bunun adı "bekar" oluyor? Sizce bu, psikolojik şiddete girmez mi? Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kadın boşanınca "dul", erkek boşanınca neden bunun adı "bekar" oluyor?
Çok cahilsiniz milletim... Dul eşinden boşanmış kadına denir, kötü birşey mi? Değil. Dul kadını kötü gösteren şey kelimenin anlamı olan bir kadının evlenip boşanması olayıdır dul kelimesi değil yani dul yerine başka kelime olsa yine aynısı olurdu küfürlü söz mü bu kadar abarttınız yahu toplumda bir kadının evlenip boşanması sonra bekar kalması hala değişik gözle karşılanıyor yani evlenip boşanan kadın azgındır isteklidir vb. Olay dul kelimesinde değil algıda. Kadın ne yapsa yapsın evlenip boşandıktan sonra hep o gözle bakılır bunun sebebide çok ince asla anlamayacaksınız ama bakirelikle ilgili.
Şimdiye kadar boşanmış kadına farklı gözle bakmadım. Ama hep yanlış gözle bakan erkeklere şahit oldum. Bazen hemcinslerimden nefret ettiğim oluyor. Abla, anne, kızkardeşlerine gösterdikleri sadakati, vefayı, fedakarlığı, dürüstlüğü birlikte oldukları kadına göstermedikleri için. Hiçbir tanımlama kadını alçaltamaz. Tüm kadınlar yükselen bir değerdir gözümde..
Benim gibi her boşanmış kadının derdi bu aslında. E malum biliyorsunuz uzun dönem nüfus cüzdanlarında hep DUL yazıyordu. Çok şükür akılları azıcık çalıştıda bunu kaldırdılar. Çok çirkim bir söylem ama bizim toplumumuz için normal bir söylem :) Kadın dulsa her erkeğe yürür, her erkekle birlikte olmaya çalışır. Bu toplumun bu düşünceleri utanç sebebi.
Hanımefendi söylediklerinizde bir yere kadar katılıyorum ama dul kadın ona buna yürümez aksi halde tonluksa aç kurt gibi pusuda bekleyen ve kadını kolay lokma gören bu şimdi duş ihtiyaçları vardır kız gibi o bu derdi yok evli değil koca riski yok karşılıklı ihtiyaç gidermece düşüncesi erkek tarafında hakim maalesef bu düşünceyi yaşatan kadınlar var mı eve sayıları azımsanmayacak kadar erkekleri bu şekilde düşündüren kadın var ama her toplumda cinsiyette bunlar vardır böyle adi düşünce tarzı olan erkeklerle ben unu düşünmediğim halde benimde onlardan biryim gibi görülmem ne kadar yanlışsa 10 tane duş kadın böyle düşününce de ben siZi kolay lokma diye seviyeden mahrum kalmış adi bir düşünce tarzı takınamam evlilik haktır boşanmak da haktır lbbet dinimiz boşanmayı çok sevmez ama olmuyorsa kadın erkek kırılıyor parçalanıyor ise o Zaman bir yerden sonda birlikte olmak hak olmaktan çıkar
Bütün kadınlar için gerçerli olmasa da haklısın ve yaralı olması da normal şimdi kadınların da bir kısmı para veya mantık dediği evlilik şeklini yapanlar hariç diğerlerinin çok büyük kısmı severek duygusal olan bir bakış açısı ile evleniyor ki buda onların en hassas yeri dolayısı ile aksi ile karşılaşan kadınlar maalesef derinden üzülüp yaralanıyor ben erkeğim ama çok sefer evlenmeden bu şekilde yaralandım bu maalesef karşına çıkan insanla alakalı olsa da şimdi sen bna bir ön yargı ile bakarsın şuanda tanısan bile neden bir yaran var kalp kısıklığım var bişeyi incelerken iki adım geriden dikkatle süzersin buda doğal kendini koruma içgüdüsür
Bunu bir kızın yazmasini beklerdim ama helal olsun bunları erkek olarak düşünmen çok güzel ve tek bu da değil mesela kız bir ilişkiye girince kadın diye isimlendirilmesi neden? Erkek ilişkili olsada olmasada erkek deniliyoda neden kız kadın ayrımı var eşitsizlik denen şey
Teşekkür ederim. O da ayrı bir tartışma konusu elbette. Sadece erkek gözüyle bakmamak gerek, kadınların gözünden de bakabilmek gerek çoğu zaman. İşte o zaman empati yapabiliriz.
Erkek de erkek olarak kalması önemli değil erkeğim eğer Böyle bişey yaşarsam bende çok kullanılmasa da bakir değil normal bir erkek oluyorum kadın olan kız gibi ha seni anlıyorum erkek içinde farklı kelime olsa idi diyorsun bunu halan onu yapmamış böyle gelmiş böyle gidiyor ama benim bakış açım bu kadın erkek eşittir cinsiyet farklıdır ilişkiye giren ikisi de anadan doğduğu gibi değildir artık ha bu kötü iyi bana düşmez hesabını herkes kendi verirdi Allah'a ben yaradan değilim
@Müdrik anlamıyorsun sanırım aradaki eşitsizlgi söylüyorum gelmiş ne diyorsun kadınlar temiz olarak evleniyosa erkekler de öyle olarak evlenmeli iyi onlarda beyaz takım elbise giysin bakış açına göre...
Evlenmeden önce 2 kere düşünmek gerekir, 1-Bu kadın/adam beni sevecek mi? 2-sevmeye devam edecek mi? 3-yarı yolda bırakacak mı? 4-sâhi üzer mi? 5-korur mu? 6-saygılı davranır mı? 7-yatakta iyi mi? 8-yemek yapabiliyor mu? 9-çocuğuma iyi Anne/Baba olabilir mi? 10-işi var mı? 11-parası geliri ne kadar 2 değil 11 kural oldu , yuvayı yıkmak kolay da kurmak zor be kardeşim
1) Şiddet kelimesi oldukça abartı 2) +45 ve üstü nesil onu söylüyor, çevremde kendi yaş kuşağım ve altındakilerden o kelimeyi ben hiç duymadım. Genelde boşanmış veya eşinden ayrılmış deniyor 3) İlla erkeklere de bir niteleme yapılacaksa onlara da full deriz olur biter )) Ya da isteğe göre null, zul, kul.. bak kul daha iyi gibi ))) seç işte birini
Çünkü eşit değiliz kim ne derse desin. Kadın boşanır adı çıkar erkek boşanır erkektir yapar. Bu zihniyet yerleştiği için ya da diretildiği için isimlendirmeler de farklı oluyor haliyle. Evlenmek kadar boşanmak da medeni bir durum önce bunu idrak etmek lazım..
Boşananlara dul denmesi bana çok saçma geliyor. Eşi ölmüş insan duldur, gerisi boşanmıştır. Bazı ortaçağ zihniyetlilerde dul kavramı, her türlü cinsel fanteziye her daim açık olan kadın gibi algılanıyor. Bu sebepten, dul olmak sanki kadına özgü bir şeymiş gibi empoze ediliyor. Mahalle baskısı denilen foseptik şey nedense sadece kadınlara yapılıyor, en çok da dullara. Çok derin bir konu. Günlerce konuşulsa da, dert bitmez.
Toplumumuz ve saçma sapan algı problemi. Müslüman sanattan anlamaz, genç bir insan kendinden büyük birini sevemez, kızlar hizmet eder, namus ön plandadır aa ama sakin namusu karakter olarak düşünmeyin onlar bacak arasındaki "namus"a, bakarlar. Say say bitmez bu algilar bir insan gerizekali değil ise önyargısız ve pozitif yaklaşır herşeye zaten.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
ahh ah keşke sadece dul deseler. bende bosandim. yasim da genc 24 um. isim var maasim var kisaca ayagim yere basmasina rağmen erkekler çok rahat yavsiyor. sanki bu bosanmis cinsel istegi tavandir simdi diye dusunduklerinden insaattaki ameleler bile brad pitt edasiyla yavsiyor. napicam bilmiyorum toplum baskosi ck zor
Geçmiş olsun öyle gerekmiştir öyle olmuştur Hakkı'nızda hayırlısı olsun az önce bir üstteki hanımefendi ye de aynı izahı yaptım öyle bir bakış açısı mantalite yok olamaz onlar insan olduğunu zanneden varlıklar evet bu dünyada yaşamak Cidde'n zor siz kendinizi bildikten sonra biraz ciddiye almamak gerek ama zor inanın biliyorum böyle pislik bir yaklaşımı hergün görmek çok zor belki ileride yeni bir iş yeri seçme imkanınız olur bişiylwr değişebilir
@Murat87 maalesef ben hata yaptim. yurt disinda yasiyodum. esim turktu diye turkiyeye geldim bilmiyodum ki toplumun bu ozelligini. isimden dolayi ogrenildi benim de. isimi bir degisiyim soylemicem kesinlikle..
@doanylmz cok tesekkur ederim, evet oyle gercekten cok zor. bir adam bir keresinde oyle bir yaklastiki maasin kac evin ne bilmem ne. sanki ben evlilik teklifi etmisim de o beni inceliyor. kafalarinda kabul etmeye dunden raziymisiz gibi kuruyorlar yavsarken cekinmiyorlar. isimi yazin degisicem ins. gecicek
Yuh ya bunu devlette falan çalışan doktor hemşire hasta bakıcı falan mı yaşıyor hangi densiz aptallar sana böyle yanaşmaya çalışıyorlar tövbe yarabbim ya
Bunu yaratan birazda kadınlar. Boşanmış kadın kocaları için potansiyel tehlike. Ben 17-18 yaşlarındayken de kendinden küçük yaşta erkeklerle birlikte olan dul kadınlar vardı. Bu hikâyelerle , kadınlarla büyüdüm. Uzun süre bu şekilde dusunmeme sebep oldu. Türk sinemasında bile bu tip filmler çevrildi. Türkiye'de boşanmış kadın , herkesle sevişmek isteyen başıboş kadın oldu. Artık bu fikrin değişmeye başladığını düşünüyorum.
Eşi ölmüş veya eşinden boşanmış kadın veya erkek sözlük tanımı bu eğer bunu cinsiyetçilik için kullananlar varsa seviyeleri de bellidir cok takılmaya gerek yok bence
Psikolojik ayrımcılığa girer. Toplumsal statü de kadını geri plana atar ve zihinlerde pislesmiş düşünceler ile vuku bulur. Böyle olmaması gerek ve hakikaten bir eşitlik varsa bunun gerçek anlamda yaşanması gerekli olduğunu düşünüyorum. Saygılar :)
Ayrica benim gibi hic evlenmeden dogustan dul kalanlara da ozel bir isim bulunmali (tamam pelinsular ve berkecalar ben sapim heheheo huahaha cok komik de ben daha naif isimlendirme gereginden bahsediyorum)
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Senin mantığa göre kadınların erkeklerin soyadını da almaması lazım ama her kadın alıyor. Kendi soyadını da kullanan var ama eşinin soyadı ile iki soyadı oluyor. Ayrıca dul eskiden yazarmış , yıllardır bekar yazar. haklı olduğun taraflar var. Erkek yapınca çapkın , kadın yapınca en hafifinden kaşar olur. Bir de erkeğe hep erkek deniyor , bekarken de evliyken de. Karşı cinsimize ise evlenmeden önce bekarken kız , evlendikten sonra da kadın deniyor. Ayrımcılık.
Çok özür dileyerek söylüyorum erkeğin kiminle beraber olduğunu "takip edemedikleri" ama kadını "takip edebildikleri" için. Toplumdaki örümcek ağlarından başka bir şey değil.
Vay çok güzel bir konuya parmak bastın Bence psikolojik baskının ta kendisi adam bekar kadın dul dul ya dul bekarlıktan evliliğe evlilikten dula bir erkek ise bekarlıktan evliliğe evlilikten bekarlığa 😡
Kapitalist düzenin doğurduğu kadınları erkeklerden aşağı gören ataerkil sistemden tabiki. Lakin anam imam nikahı ile evlendiği için kimliğinde bekar yazıyor 😂
Çifte standart çoğu şeyde var keşke sadece bu olsa.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bu toplumdan kaynaklı değil "bekar" demekte aynı sonucta ha "dul" ha "bekar" aynı farkediyormu Mesala bir insana aslanım desen gururlanır fakat eşşek desen kibirlenir Sonuc ikiside hayvan o yüzden o kelimelerde aynı olduğu kanısındayım
Kuralları yürütme görevi erkeklerin eline verildiğinde böyle olması çok doğal. Başka ne beklenir ki? Kadınlara verildiğinde de erkek ezilicektir. Bu hep böyle devam eder.
Ataerkil toplumun getirileri.. Kadın için çok zor..
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
burda kadınlarında kendini suçu var.. kadının en büyük düşmanı yine kadın oluyor.. kadınlar arasında nedense hep bir hasetlik bir fesatlık oluyor.. erkeklerde bu kadınların konuşmasına ayak uyduruyor
En İyi Cevaplar