Çevremde oturan, tanıdığım evli birkaç adamdan biliyorum, eşlerini hiç dışarı göndermiyorlar. Bu kıskanmak olamaz, dindarlıkta olamaz. Bence bu ruh hastalığıdır.
Kadın herkesin içinde kahkaha atmayacak diyen zihniyetin amacı/tanımı nedir?
Kahkaha atmak kadına has değil, erkekler için de hoş karşılanmayan bir durumdur. Yalnızca bu soruyu soran kişiler 'kadına' karşı imiş gibi göstererek kendileri nereye varmak istiyor orasını bilemiyorum. Cinsiyetçilik mi? Dinde olduğu bilinen bir şeyin 'dindarlık değil' diyerek bilmemezlikten gelme mi? Allahu Âlem.
Gülmek evet, fıtratta olan bir şeydir.
“O’dur güldüren ve ağlatan; O’dur öldüren ve yaşatan.” (Necm, 53/43-44)
Çok bilinen şeyler olarak, çok gülmenin (buradaki gülme kahkahadır) kalbi öldürdüğü, Rasulullah'ın (sav) her daim tebessümle güldüğü, nadiren bu çizgisini aşarak (dişleri gözükünceye kadar) güldüğünü biliyoruz ki Ebu Hureyre'nin (ra) Rasulullah'ın hiçbir zaman 'ağız dolusu' (kahkaha ile) güldüğünü görmediğine dair bir sözü vardır.
Kahkaha ile gülmeye dair şöyle de bir şey vardır, insanın heybetini azaltır. Aynı zamanda bu Hz Ömer'in (ra) de bir sözüdür. Düşününce de bu böyledir. Şimdi siz yetkinliği olan bir alimle görüşmeye gittiniz, alim bildiğiniz zat sürekli kahkaha ile gülüyor, dersiniz ki bu ne, ne oluyor. Alim dediğin usturuplu, ağırlıklı vs vs olur. Oysa ki sizin söyleminizle adam sadece kahkaha attı, sadece güldü ne var da? İster kabul edin ister etmeyin kahkaha heybeti kaçırır. Bir devlet büyüğü konuşma yaparken kahkahalarla gülse, ciddiye alınmaz.
Gelelim kadının kahkahasına, bu tıpkı az önceki verdiğim örnekteki devlet büyüğünün kahkahasının yeri o konuşma olmadığı gibi kadının kahkahasının yeri de sokaklar değildir, önlenemiyorsa müstesna lakin dikkat edilmeli. İslamdaki kadın modelini bir düşünün istiyorum. Tesettürlü, iffetli bir kadın yolda yürüyor. Feracesi ile genişçe bir başörtüsü var. Görüntü itibariyle kısaca tam bir müslüman hanım. Sonra telefonu çalıyor ve konuşurken kahkaha ile gülmeye başlıyor. Bana kalırsa bu o hanımın ağır ve dik duruşuna yakışmadı. Ki bu müslüman bir erkek için de farklı değildir. Çok ve kahkaha ile gülen ciddiye alınmaz. Heybeti kaçar gider.
Her şeyin bir adabı, usulü var. Mesele çok gülmek değil. Yazayım yazabildiğim kadar diyerek mekke'ye varmışsın maşallah. Ben bu soruyu sorarak bir yerlere varmaya mı çalışıyorum (!) O kadar çok yere dem vurmuşsun ki. Kahkaha atmak da yerine göredir. Aşırı ve her şeye gülmek heybeti kaçırır derken falan filan bunları esasen hepimiz biliyoruz. Fark yaratmak için yazmışsın. Benim gözümde yobaz olan kişi dindar olan değil, dinci olandır. Yani araştırmadan, düşünmeden inandım diyen. Peygamber efendimizin sözlerini her şeyden öte tutan. Kuran okumayıp, hadislere göre yargı dağıtan.. Kendi her şeyi yapıp, kadına hicbirşey yaptırmayan..
Tam şu an haberde izliyorum; Kadın boşanmak istediği eşi tarafından az daha öldürülecekti. Değinmek istediğim açıdan değil de bana dinimizce gülmekle alakalı şeylerle gelmişsin.
Cevabım sorunla paralel olmak zorunda değil, soruyu cevaplamada veya bir konuyu ele almada genelden özele gitmek bir metoddur ve bu yazan kişinin isteğince yapılabilir, amaç mekkeye varmak yahut farklılık değil burada kahkahanın niçin sakıncalı olduğunu birkaç yönden ele almak. Aynı zamanda sorun bir yönden kusurlu olduğu için benim de cevaplarken buralara değinmem gerekiyor. Sorunun kusuru şurada, bu dindarlığa sığmaz demişsiniz lakin kahkahayla gülmek ne kadın için hoş karşılanır ne de erkek için. Bu yüzden ben de kahkahanın dindeki 'genel' yerinden bahsettim ki zaten bir konuya tek yönden bakacak olursanız o konu eksik kalır. Dediğim gibi, sorunun ucu dine dokunuyor çünkü evet sakıncalı. "Neden kadına yasak?" Dersen erkeğe de yasak kardeşim cevabını alırsın. Bu durumda sorun şu olmalı, "Kahkaha atılması neden hoş karşılanmıyor? " Esasen bakınca açıklamada soru namına bir şey yok ama sen cevabı beğenmiyorsun
Ek olarak, sorunun amacını anlayabiliyorum. Lakin bu tam olarak bir soru değildir. Cevabım da orada yazanlara tam manasıyla bir cevap değildir. Kadın haklarına değinmek istemişsin, anlayabiliyorum ama değinmen gereken nokta sanki dinde yok gibi davranmışsın.
Toplumun sadece kadına sakınca görmesi konusunda haklısın. Ben de anlatmaya çalıştım ki bu böyle olmamalı evet, fakat dinde doğru uygulaması var. Yazımı beğenmezsin amenna ama zanlarını, akıl yürütmelerini kabul edecek değilim. Allah biliyor, ben bunu şahsi olarak sana değil bilmeyenler için yazdım. Farklılık, dikkat çekmek, hadislerle hüküm dağıtmak vesaire bir amaçtan uzağım.
Yazdığın şeylerde haksız değilsin. Soyledigin şeylerde edebe, erkana uyan şeyler ama ben kendine herşeyi yapmayı müstehak görüp kadını aşağılayan dindar olmaya çalışan insanların zihniyetlerinin kirli olmasına dikkat çekmek istiyorum ve ben bu anlattığın gulmenin daha edepli olması gerektiği vs şeyleri çok biliyorum. Goruslerin için teşekkürler.
Dediğim gibi benim yazımın amacı ne bu tür insanları savunmak ne de gereksiz laf kalabalığı yapmak. Siz biliyor olsanız da, belki bir bilmeyen vardır. Selamun aleykum.
Genel olarak toplumda, oyle dislerini gostere gostere sesli kahkahalar atmak, sadece kadina degil, erkegede yakismaz ve ayiptir. Bu tur eylemler toplumda , hos karsilanmaz. Bu eylemi sadece kadina yuklemek, direk Islam Karsiti insanlari etkiliyor. Bence paylasimin icerigi yanlis...
Sadece kadın değil erkekte herkezin içinde kahkaha atamaz... siz özgürlüğe farklı anlıyorsunuz...
Çok gülen, aşırı gülen erkeğin heybeti azaldığı, otoritesini kaybettiği gibi, çok gülen, aşırı gülen kadının da iffeti azalır... aile büyükleriniz nene, dede gibi insanlar tebessüm eder, sarzmaz kendini...
Ve ne kadar abartırsan, insanlar seni o kadar da ciddiye almaz...
Gülmek güzel de bizim sınıfda bir kız grubu var sürekli anırarak gülüyolar resmen rahatsızlık derecesine geldi artık tamam gülün de bu kadar da değil abicim.
Kadin kahkaha attigi zaman vajina kasilir, bircok kisi bunun farkinda olmasa da bilinçaltı harakete gecer, dikkat ceker. Toplumda sesli guldugum pek gorulmemistir- dikkat ederim.
Bncede atmamali samimi arkadaslrn oldugu yerde olabilir. Fakat cafede biyerde sadece bayan degil bir erkek bile olsa agzini gere gere grultulu bir sekilde gulmrk hos degil arkadad ortami brysr samimiyet var sonucra
Karim yok olunca da kimseyle bolusmem Senin gibilere normal bir sekilde tepki verince neden isi bel altina cekerler anlamam kadin gukumce baskasina mi sunmus oluyor kendini nasil bir zihniyettir bu Kaldi ki bu sorunla benim gunahimi aliyorsun nasil bir muskumanlik bu
Ülkenin içinde kim kimin karısına bakıyo kim kiminkine biniyo belli olmayan duruma sizin o dengesiz batı özentiliğiniz getirdi.. Allah hepinize soracak bunlar normal şey değil kadın kocasından başkasına gülmez eğer ki başkasına açık değilse
En İyi Cevaplar