Detayı okuyup ona göre cevaplarsanız sevinirim. Eski zamanlarda, gençler yaşlılara karşı her zaman saygılı olur ve sözlerini mutlaka dinlerlerdi. Büyükler, ne söylerlerse söylesinler -küfürsüz konuşmalar hariç tabi ki- gençler hep saygı duyardı ve yanlış olsa bile karşı çıkmazlardı. Şimdiki zamanlarda ise söylenen sözlere saygı duyulması zorlaştı. Yani gençler artık, 'O bana saygı duyduğu sürece ben de ona karşı saygılıyım. Onun doğrusu bana yanlış geliyor.' diyorlar. Anlaşılmadıysa eğer şöyle bir örnek vereyim, mesela eskiden evlilikler 20 yaşından önce yapılırdı ve büyüklerinizin uygun gördüğü kişiyle yapılırdı. Karşı çıkma ihtimaliniz neredeyse hiç yoktu. Şimdilerde devir değişti diyeceksiniz, evet eskisi gibi değil. Başka bir örnek olarak, günümüzde bir sürü gencin internet kullandığı gibi 70lik teyzeler amcalar bile sosyal medyalarda aktifler. Gençler ise böyle yaştaki insanları gördükçe saygısızca kelimeler kullanmaktan çekinmiyorlar. Bunları yazdığım için de 'Sanki 80 yaşındaymış gibi yazmış.' gibisinden yorum yapacaklar ise hiç yazmasın daha iyi.
Bu saygı değişikliği konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce bu değişiklik neden kaynaklanıyor?
Evet saygısızlık var. Ama ilk verdiğiniz örnek hiç hoş değil. Birinin bizden yaşça büyük olması her dediğine itaat edeceğimiz anlamına mı gelir? Herkes yaşlanıyor. O verdiğiniz örnek sapıklık, vicdansızlık! Devir değiştiyle geçiştirilemez. Iğrenç bir ahlak anlayışı vardı. Hala var. Kaç kişinin canı yanmış. Çevremde görüyorum. En kötüsü de ne biliyor musunuz? Kendilerine yapılanların yanlışlığının farkında bile değiller. Tabulara boyun eğmiş, bir de çocuklarını aynı şekilde yetiştiriyorlar. Yapılanları toplum kuralları, ahlak, örf, adet gibi aslında hiç var olmayan zırvalıklarla meşru hale getiremezsiniz. Kötü niyetiniz yok biliyorum. Ama o duyduklarım, bir de aynı şeyi yapmamalarına rağmen sözleriyle destek veren insanlar canımı sıkıyor. Kullanacağınız söz üzerine düşünün, anlamaya çalışın lütfen.
Aileden ne gorursen, nasil yetisirsen oyle olursun sanki. Bizim ailede asla tartisma olmaz, küfür olmaz, hakaret olmaz. Eskiden saygidan ziyade cekinme vardi bana gore, buyuklerden korkulurmus, bacak bacak üstüne atip bile oturamazmissin annemlerin zamaninda. Daha da geriye gidersek babaanne zamaninda kari koca yanyana oturmazlarmis bunlari düşününce saygi degilde cekinme olarak algiliyorum. Simdi bunlari saygisizlik olarak görmüyor aile büyükleri, cunku babannemin anlatmasina gore korkuyorduk buyuklerden diyor. Yeni nesil saygili mi peki? Bence fazla degil ama olanlar da var. Iyi yetistirmek lazim çocukları. Benim annemle babam hala birbirlerine hanim-bey-tesekkur ederim-eline saglik- gibi cumleler kuruyorlar,30 yildir evliler nazar degmesin. Saygi olmazsa sevgi olmaz ailede.
Sanal ortamda kimseden saygı beklememek gerekir. Klavyesi olan yazıyor sonuçta. Eskiden büyüklere saygısızlık bu kadar yoktu. Sebebi ise sosyal medya olmaması ve tvde insanların hunharca birbirine saldırdığı programlar olmaması. Arda Turanın bir sözü var. ''Sokakta küfür etmeyi değil, anaya küfür etmemeyi öğrenirsin, öğretirler bir şekilde''. Bu söz ne yazık ki sosyal medyada pek geçerli olmuyor. Teknoloji ilerledikçe herşeyi çok hızlı tüketir olduk, bunlara sevgi saygı da dahil. Ve hızlı tükenen şeylerin ne yazık ki eski değeri kalmıyor.
Gerektiği kadar saygı duyuyorum. Bunun ölçüsünü soracak olursan sana tam olarak belirtemem ama iyi kalpli yaşlılara elimden geldiğince yardım ve iyilik yapmaya öğüt almaya dikkat ederim. Ama karşımdaki yaşı 90 ise bile insanlıktan vicdandan uzak Ahlaktan dinden yoksun bir insansa ibret le bakmaktan başka bir çarem yok zaten onlarla iletişime geçme gibi bir düşüncem olmaz yardıma muhtaçsada elimden geldigince kendimi bozmadan yardım etmeyede çalışırım.
Saygılı dediğin yaşlılar bir kere saygısız , gelip hayt hakkında bir şey söylersin , de sırf butuk atmak için boş beleşe konuşan, kendi istediği olsun diye yırtınan, dedikoducu, ikiyüzlü, sinsi bir yaşlı insana saygı göstermek açıkçası. Eskiden aile büyükleri izin vermediğin de evlenilmez olayıda bence çocuklarını kafalarındaki kişiliğe koyma kendi isteklerini yaptırma güdüsü bence. Ce bu bence saygısızlığın alası.
Elimden geldiğince saygılı olmaya çalışırım. 7 den 70 e herkes artık birbiri ile arkadaş gibi muhabet edebiliyor sanal ortamında ee toplumun ahlakını bozan filmler diziler ve buna benzer yapımlarda artmış durumda bir neden değil bir çok neden sayılabilir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ben saygıyı büyüklere duyulacak diye şartlandırmıyorum saygıyı hadekedecek herkese saygı duyarım benden yaşça büyük biri vardır ee çok canım davranıyor ona mı saygı duyucam akıl yaşı büyük olmalı insanın (su küçüğün söz büyüğün) sözünü saçma buluyorum.
60 yaşındaki adamın 20 yaşındaki kiza yürümesine ne diyeceksin. O kadar çok basima geldi ki. Saygı karşılıklı olmalı. Otobüste yolda her zman saygı duyarım. Sadece yaşlılara değil. Yasitlarimada. Ama pedofili sanıklara asla saygım yok...
Ben saygı duyarım 🤔 ama geçmişi çok iyi bildiğim için çoğu yaşlı bilgi konusunda çok altımda kalır yani çıkıp birisi bana derse ecevit zamanınında şöyleydi o adamı hiç ederim 🤔 geçmişi iyi bilirim eskileri anlatırım her zaman
bence zaten eski sistem yanlisti herkesin kendi dogrusu var, idealleri var. sirf daha once dogdu diye kendini geri plana atmalari tamamen sacmalik. Şu an bu durumun kiriliyor olmasi beni gayet mutlu ediyor.
Benden küçüklere bile oldukça saygım varken büyüklerime fazlasıyla saygılayım lakin bana karşı kusurları hataları olursa elbette hakketikleri şeyi yaparım
ben saygıda kusur etmiyorum ama küçüğüne sevgi göstermeyen büyüklere de saygı göstermenin manasız olduğunu düşünüyorum. Küçük büyüğüne saygı duyacak, büyük de küçüğünü sevecek.
Ben saygıyı çokta yaşta arayanlardan değilim . Benim saygı duymam için yaşının büyük ya da küçük olması farketmez. Eğer bana ve çevresine saygılıysa Saygı duyarım :)
Yanlış olsa bile saygımı asla bozmadan dinlerim. Sonuçta beni düşünüyor, yanlış veya doğru öğütler veriyor. Yooook! Sen yanlış konuşuyorsun diye parlayamam.
En İyi Cevaplar