Babam bayram namazına kaç yıldır gitmiyor ve saat 3 oldu bile , biliyorum benim salaklığım ama şöyle bir şey de var; bayram namazını bilmiyorum, abdest alırken unutuyorum hep ama bir şekilde alıyorum. Namazda önümdekileri taklit edip geliyorum içimden bildiğim duaları okuyarak. Şimdi gitmeyip evde dua etsem de aynı olmaz mı çünkü bayram namazını yerine getirmiyorum gitsem bile, ve tek gitmek hiç istemiyorum. Günah mıdır? bayram namazı
bayram namazına gitmemek günah mı? Kime cuma namazı farz ise; o kimseye bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram namazlarından sonra okunan hutbeler sünnettir, cuma hutbesi gibi farz değildir, cuma hutbesi namazdan önce, bayram hutbesi ise namazdan sonra okunur. Bayram namazları hicretin birinci yılında meşru kılınmıştır. Bayram namazının vakti, güneşin doğup, ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselmesinden itibaren başlar ve zevâl vakti denilen güneşin tam tepeye dikilme zamanına kadar devam eder. Bayram namazına yetişemeyen kimse, artık onu kaza edemez ve tek başına kılamaz. Dilerse döner gider, dilerse dört rekat nafile namazı kılar.
Bayram namazı vaciptir. Farz bir ibadet olmadığı için yapılmadığında günahı yoktur.
Kendilerine Cuma namazı farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban bayramı namazları vâcibdir. Cuma namazı için lâzım olan bütün şartlar, Bayram namazları için de lâzımdır. Şu kadar var ki, bayram için hutbe sünnettir ve namazdan sonradır. Hutbe okunmasa da Bayram namazı sahihtir. Fakat sünnet terkedilmiş olur.
Şâfiîlerce Bayram namazları sünnet-i müekkededir. Bir görüşe göre de farz-ı kifâyedir. Ve İslâmî şeâirdendir. Cemaatle kılınması efdaldir. Yalnız başına hutbesiz de kılınabilir.
Kime cuma namazı farz ise; o kimseye bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram namazlarından sonra okunan hutbeler sünnettir, cuma hutbesi gibi farz değildir, cuma hutbesi namazdan önce, bayram hutbesi ise namazdan sonra okunur. Bayram namazları hicretin birinci yılında meşru kılınmıştır.
Bayram namazının vakti, güneşin doğup, ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselmesinden itibaren başlar ve zevâl vakti denilen güneşin tam tepeye dikilme zamanına kadar devam eder.
Cemaatle kıldığndan dolayı bilemesen bile kılmış gibisin ki amaç namaz kılmak değil bir tek gidp bayramlaşıp bir araya gelmek aynı zamanda
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bırakın bayramı, namazların kılınıp kılınmaması Allah ile senin arandaki meseledir. Dinler inanmanı engelleyemez. Kimi kiliseye, kimi sinagoga, kimi camiye, kimi cemevine... uzar bu iş... gider. Kim ki günahtır derse bil ki şeytanın ta kendisidir.
En İyi Cevaplar