Kastım roman ve hikayelere. Bilimsellere değil.
https://m.youtube.com/watch?v=msGXgYpM-wk

Kitap okumak zaman kaybı değil. Kitap okumak her türlü faydalı. Bir kere hayal gücün gelişerek üretken bir birey olabilirsin. Aynı zamanda bilmedigin şeyleri öğrenirsin. O kadar çok yararı var ki saysan bir kitap olur. Zaman kaybı olan şeyler aslında kitap okumak değil. Zaman kaybı demek telefonda vakit harcamak, TV yi sürekli seyretmek.. gibi şeyler. Bunu yapacağı bir şey öğrenerek kendine ve başkalarının gözünden görerek onlarla empati yapip iletişimin kuvvetli olur. Aynı zamanda zekân gelişir.
Uzun uzun yazmışsın teşekkür ederim.
Bence yanlış dusunuyosun. Ve evet çoğu kitap saçma. Zaman kaybı haklısın. Ama guzel eserlerde var. Ve insan bazen ruhunu dinlendirmek ister kendiyle baş başa kalmak ister. O açıdan kitaplar kiymetlidir. Emin ol.
6 satten fazla uyku bile zaman kaybıdır hayatta. :))
Napcan uzaya mi cikican. Dünyayı mi kurtarican. Hayatta hersey köle gibi çalışmak değildir. Bazen durup insan olduğunu hatirlamaya ihtiyaç duyar insan.
İnsanlık zaman kaybı üzerine kurulu bir kavram zaten. Zaman kaybını kötü bir şey olarak görmeye gerek yok onun için.
Toplasan bir 50 60 sene şu dünyadasin neyin acelesi bu. Öteki tarafa malmi yetistiriyosun.
Bu site de zaman kaybı. Vakit öldürmek demek zaman kaybetmek demek. Bunu neden hala kötü bir şey olarak algılamaya devam etmekte ısrarcısın? Ben zaman kaybetmeyen biriyim demiyorum burada.
Tamam anlasamiycaz. Hadi byby.
Etrafa bakıp incelemek zaman kaybı değil öyle mi?
Siz etrafa bakarken, okuyan kişi sayfalara, satırlara, cümlelere ve kelimelere bakıyor.
Okudukça bileniyor, bilendikçe keskinleşiyor, keskinleştikçe cehalet kılıçlarını tek hamlede ikiye ayırıyor!
Kitap okumak bir zaman kaybı değil, bir kazançtır!
Yazarın bilgili, toplumu bölmeye çalısan biri olmadığını, provokatör olmadığını ve yaşamadıgı hayal dünyasını yaşamış gibi göstermediğini ne bilirsin?
Yazarların %90'ı sadece okulda eğitim almış, asosyal, bir araba sürmekten bile aciz insanlar.
Sizin hor görüp küçümsediğiniz, o araba kullanmaktan bile aciz insanlar milyonlarca insana adını, ruhunu ve duygularını katabilmiş. Peki, ya siz ve sizin gibiler ne yapmış?
Kendi doğruları ile, kimsenin hayatını taklit etmeden, kendisi düşüp kendisi kalkarak, bizzat kendisi görerek yaşamış.
O kitap okuyan ilim sahibi, 32 yaşındaki yüce beynin ile bu yazdığıma sadece "onun için mi siz böylesiniz" diye genellemeler ile cevap verebilir.
Siz yazarların büyük çoğunluğunu ele alarak zaten bir genelleme yaptınız genç adam!
Yaşadığınız hayat ne ki?
Yazarların büyük çoğunluğu demek, kitapların büyük çoğunluğu demektir. O riske girmeye hiç gerek yok. Tarih kitaplarını zıt yazarlardan okumaya ve bilimsel kitap okumaya karşı biri değilim. Sadece mecnunun leylaya olan aşkını duymayı, olmayan atom bombasını şeytan heykelleri ile gösteren kitapları okumayı, yaprak dökümü gibi baş harfini büyük yazmaya bile değer görmediğim kimin eli kimin cebinde olan toplumu namussuzlaştıran kitapları okumaya karşıyım.
Bu kötü bir şey mi? Bir yazarın peşinden gitmek yerine kendi doğrularım ile yaşamam, kendi hatamdan yargılanmam kötü bir şey mi sizce?
Kurguyu konu alan kitaplara saygı gösterilmeli. Benim de beğenmediğim eserler mevcut. Ama orada bir emek, bir birikim ve işçilik var. İşte bundan dolayı saygı duymalı insan. Durup, yazar cahil ve işe yaramaz diyerek alaya alınmamalı ve hakaret edilmemeli!
Deneyim deneyim diyorsanız buyurun söylenmeye devam edin. Lakin, o insanların kurgusal dünyalarından yarattıklarını ele alıp onlara asosyal diyerek saygısızlık yapmayın!
Toplumu incelediğim için, insan davranışlarını analiz ettiğim için görüşünüzde beni o kitap okuyan insanlardan alcakta tutarak bana en büyük hakareti siz zaten ettiniz. Yazalara dediğim bir kelime zorunuza gitmiş olmamalı bu sebepten dolayı.
"Yazarların %90'ı sadece okulda eğitim almış, asosyal, bir araba sürmekten bile aciz insanlar."
Bu hakareti dile getiren insana ne demek gerekiyorsa onu dedim. Ben kurgusal hikayeleri aşağılayan ve hor gören fakat, sadece kişi analizlerini ön planda tutan yaşı genç aklı sığ birisine yanıt verdim.
İşte bende senin gibi kitap okuyup da kendini toplumun en üst seviyesi gören ama hayatta hiçbir zorluğun üstesinden gelmemiş saygısız insanları engellemek icin bu soruyu sordum. Kendini açık ettiğin için teşekkür ederim.
Kitap okuyan insan kültürlü ve edeplidir diyerek "aklı sığ insan" yakıştırması yapan cahil insanlar çok fazla. Sana bir engel dayıcım.
herkesin kendi dusuncesi kardesim ama ben kitaplari senin sacma buldugjn sey icin okuyorum. Cunku bana gore beni gerceklikten kisa bir sure de olsa uzaklastirmasi benim icin cok degerli zamanlar.
Bana böyle yorumlar ile gelsinler işte :)) Mevlana, Evliya Çelebi, Yunus Emre ye baksınlar. Kitap mı okumuşlar, kitap mı yazmışlar. Kalkıp kitap okumamayı cahillik, hatta malın birinin görüşüne göre çomarlık olarak görmeleri çok saçma.
Insanlar fikirlere saygi duymayi bilmiyorlar biladerim comar diyene de bakma akli sira gerginlik cikarip huzursuz yapacak iste. Kitap okumamak bana gore cahillik degil illa herkes kendini gekistirmek icin kitap okuyacak diye bir kaide yok.😊☺Bosver takma insanlari anlayamazsin. Herkes kendisini dogru sanar
Adamsın sen usta :))
Eyvallah biladerim. Sende oylesin 😊☺
Cevap
8Cevap
Kimse kitap okumaya kimse kötülük yapmasa kimse resim müzikle ilgilenmese söyle bana a dostum sen kimi inceleyeceksin?
Bu görüşe göre bu üçünü de yapmayanları inceleyeceğim.
O zaman sen düşünen adam heykellerini inceleyeceksin gibj
Gibi*
Kötülük nefis var olduğu sürece bitmez. Görüşün uygun değildi bunu kastetmek istedim ben. Ben kutap okumak zaman kaybı dedim sadece. Digerlerini yapmayın demedim o bakımdan.
Kitap okumak zaman kaybı diye düşündüğün için resim müzik içinde aynısını Düşünüyorsun sandım sonuçta ikisininde elle tutulur katkısı yok psikolojik faydası vaf
Benim savaşım kitap okuyan insanların kendini toplumun en üst varlığı olarak görüp, beğenmedikleri görüşlere saygı duymak yerine "sen hiç kitap okumamışsın, az kitap oku" demeleri ile.
Kitabı yazan yazarın düzgün ve bilgili bir insan olup olmadığını bilemezler sonuç olarak. Ve genelde asosyal, elinden bir iş gelmeyen insanlar o hikaye, roman yazaları. Karakter gelişim kitaplarını kastetmiyorum.
Zeki insanlarda kitap okumayı sever ama evet dediğinin su kısımı çok doğru kitap okuyarak kültürlü bilgili bilgiçlik taslamak çok saçma oluyor kitap daha çok eğlenmek için vardır bilgi için araştırma yapılmalı o ayrı bir şey o konuda haklısın ama insanın eğlenceli şeyler yapmasını zaman kaybı olarak görmemek gerekir belki öyle düşün
Teşekkür ederim uzlaştığımıza sevindim :))
Evet bende :))
Günlük hayatını ilgilendiren kitapları okursan sıkıntı yok
Buna hak veririm işte. O elestirdiklerim aile hayatlarını anlatan, aşk meşk kurgu romanlardı :))
hayaller olmasa insana her gün o yaşama enerjisini ne verebilirki bence önemli ama anlamlı kitaplar
Bizim bir edebiyat hocası vardı "Okuyun çocuklar okuyun. Okursanız yönetirsiniz farkına varırsınız. Ama okumazsanız yönetilirsiniz, hem de farkına bile varamazsınız" derdi..
Yaprak Dökümü okuyuo kimse bir şey yönetemez. Onun içindir ki bunu söyleyen okumuş kişi 3 bin lira maasa mahkum.
okumak deyince aklına sadece yaprak dökümü mü geliyor? neyse böyle adamlara ne kadar dik döksen boş
Detay okumayı bilsen bilimsel kitaplara lafım olmadığını görürdün kardeşim. Edebiyat hocanın dediğini yap ve detayı oku.
kitap candir eğer bir toplum kitap okumuyorsa geriler okudugun kitap türüne de bağlı ama sırça saray adlı kitap hayattaki gerçeklerden bahsediyor ve yazarı sırf bu yuzden öldürüldü zaman oldurulmez kitapla boşa giden zaman kazanılır.
Kitap okumadığın için anlayamazsın o farklı dünyayı. Emin ol toplum içinde kişi analizi yapmaktan daha keyif verici
Keyif verici ama bir katkısı yok diyorum ben. Sadece zaman öldürmek yani katkı olarak görüp, kitap okumayan insanlara cahil damgası koyanları diyorum. Kimse hayatta sürüne sürüne, hata yapa yapa bir yerlere gelmiş bir insandan kitap okumak ile daha kültürlü olamaz dediğim şey budur.
Keyfine lafım yok yani :))
Işte incelikte burda var. Sen geliştiğinin farkında olmazsın. Ama kitap seni çok değiştirir. Ben bunu kendimde yaşayarak gördüm. Mesela kelime haznem arttı, insanları anlayış biçimim değişti, diksiyonum güzelliğine güzellik kattı, etkili konuşmayı öğrendim ve daha neler neler :) tabi ki bu kişiden kişiye değişiyordur. Kitap okumak bana bir şeyler katmıştır, sana katmamıştır. Buda normal bir şey
Karakteri değiştirmesine karşı olmak gerekmez mi zaten? Yazarın karakterine büründürüyor insanları kitaplar. Yazarın iyi, bilgili birisi olup olmadığı bile mechul yani.
Düşe kalka öğrensen, depresyona girmek yerine savaşsan hayat ile sence daha çok geliştirmez misin kendini? Üstelik kendi doğruların ile..
Ne yapcaksın düşmek için? Birinden çelme takmasını isteyemezsin ya. Şöyle söyliyim. Hayatta ki zorluklara göğüs germende yardımcı eylemdir kitap okumak
Sadece zorlukları görmezden gelmeni sağlayan bir oyalana aletidir. Ben millet düşürsün demiyorum. Düşmedikçe zaten problem yok ama düşersem de daha güçlü kalkarım diyorum. İşte bu kelimeleri anlamaya yardımcı olmuyor o kitaplar mesela.
Anlaşılan seninle bu konuda pek anlaşamayacağız :) şöyle diyim o zaman. Kitap okumak zaman kaybı değildir. Bir oyalanma şeyidir. Senin yaptığın gibi bir konudan örnek verecek olursam bana göre de müzik dinlemek zaman kaybıdır :)
Bu arada hiçbir üyenin yorumuna verdiği cevaba bu kadar yanıt vermezdim :D
Oyalanmak zaman kaybı işte daa vakit öldürmek demek. 😂 Vakit öldürmek ne demek vakti harcamak demek 😁
Müzik dinlemek de zaman kaybı, 6 saatten fazla uyumak da :)) Saygıyı bozmadan tartışmak hoş olur ondandır hala yazıyor olman :))
Ks de fazla takılmakta zaman kaybı. Merak ediyorum zamanını nasıl geçirdiğini. Anladığım kadarıyla zaman senin için çok önemli ve kaybedecek bir dakikan bile yok :)
Son söylediğine katılıyorum. Keşke herkesle saygı çerçevesinde tartışabilsek
Ben çok şey yaşadım çok bıktım hayattan. Açık konuşayım sabah akşam geziyorum. yani zamanım önemli değil aslında. Bugün sırf sevdiğim kız ile ilk buluştuğumuz yerde sigara içmek için Ankara'dan İstanbul'a geldim o derece boşverdim anlayacağın yani. Ama inandığım doğruları da yaymayı severim :))
Değişik bir kafa yapısına sahipsin. Farklısın :)
Bir sözüm var yukarıda yazdım mı bilmiyorum üşendim kontrol etmeye :) herkesin mantıklı kabul ettiği şeyler aslında mantıksız şeylerdir. Çünkü seni farklı yapan, seni sen yapan seçimler mantıklı olandır. Felsefe bu.
bu arada İzmit'ten selamlar. Yarın da ormanda bir gece geçirmeye :)) Bugün edindiğim tecrübe 5 kitaba bedel :))
Farklı olmak illa farklı olanları seçmek değildir :)
Sanırım kitap okumayı dünyayı dolaşmaya değişmezdim :)
Her zaman değil zaten bu dediğim. Bana doğru gelenlerde geçerli :))
Dünyayı dolaşmak gibisi var mı be 😁 Türkiye'nin bile her bir metre karesinde Allah'ın sanatını görüyorum ben. :))
kitabı bitirdiğinde keşke okumasaydım dediğin, sevmediğin kitapların bile gün gelir sana faydasını anlarsın
Tamam da ben bizzat tecrübe ediyorum insanları. Bir çok arkadaşım bana gelir akıl almaya. Hiç kitap okumayan insanım oysa ki. Çok hata yaparak kendim öğrendim her şeyi. Kitapta yazanı uygulamak ile hatanı bir daha yapmamak çok başka yani.
herkes bir şekilde deneyimler edinir edinemeyen insanlar da bu şekilde kitaptan ordan burdan arkadaşlarından tamamlamaya çalışır edinemediği deneyimlerin eksikliğini. ama yine de senin akıl veren taraf olman daha öğrenecek şeylerinin olmadığı anlamına gelmez. okudukça insan anlıyor cahilliğini
İnsan bir hatayı kendisi yapmadan, karşısına Atatürk veya Fatih Sultan Mehmed gelip bak bu kötü, bundan uzak dur dese o sözü dinlemez. İnsan illa kendisi yaşadığında ikna olur bazı şeylere. Demek istediğim tam olarak bu benim. Kitaptan bir şeyler çıkarıp hayatını ona göre düzenleyen insanlar çok az iken; yazarın olması gerekei yazıp yazmadığı, bilgin biri olup olmadığı da mechul.
senin örnek gösterdiğin insanların yaşadığı şeyleri senin de yaşaman şu anda imkansız. sende onlarla ilgili şeyler okuyarak bunları hayatına yansıtırsın. mesela nutuk. aynı şeyleri yaşayarak deneyimleye bilir misin? sadece olaylar karşısındaki tutumuna hayran kalır hareketini doğru bulur o yöne doğru ilerlersin
Nutuk hikaye kitabı değil. Benim savaşım olmayan olayları, saçma kurgu hayal dünyasını anlatan kitaplar ile.
hikaye kitabı olduğunu söyleyen olmadı zaten. ayrıca önerilere açık değilsen böyle sorular sormamalısın.
Kardeşim biz aslında aynı şeyi söylüyoruz. "edinemeyen insanlar da bu şekilde kitaptan ordan burdan arkadaşlarından tamamlamaya çalışır edinemediği deneyimlerin eksikliğini" sözünde aynı düşüncede olduğumuz bariz belli zaten :))
sende de eksiklikler var diyorum işte okuyarak tamamla
Daha yaşım 21. Eksiklerimi bir 9 yıla yaşayarak kapatırım inşallah :))
inşallah
la tutupta alis harikalar diyarındayı okursan tabi zaman kaybı aöq
Kanka bilim kurguydu aşktı meşkti milletin hayatını anlatan kitaplar var hep. Tarih kitaplarına, bilimsel kitaplara falan lafım yok zaten. Bizene mq Elif ne yaşamış, David'in hayatı nasıl 😂
sen insanları inceleye inceleye gez. ama dikkat et o incelemen sonradan boş bakışlara dönüşmesin
Görüşlerime denk gelirsen demek istediklerimi iyi değerlendirmeni tavsiye ederim. Hatta bu soruda diger kişilere yaptığım görüşleri okumaktan başlayabilirsin.
Yazarlar asosyal, elinden iş gelmeyn ve çoğu siyasi emeller ile hareket eden insanlar. Yazarın hayal dünyasını değil, kendiniz hata yapa yapa yaşayın diyorum ben.
Yoo bence değil, insanın ufkunu açıyor, hayal dünyan genişliyor.
Okumafığın her an zaman kaybı.
Gezip, görüp kitapta yazanı bizzat yaşamak mı daha uygun sizin için, sadece yazarın hayal dünyasını okumak ile kalmak mı peki?
Yazarın istediği hayatı yaşamak diyorsun. Peki tesekkür ederim.
kitap okumak, geliştirir insanı tabi adam akıllı
kitabın türüne bağlı
Aşk romanıydı, cinayet romanıydı hikayeydi bilmem ne. Bilim kurgu fantastik vesaire 😁
Aşk ve cinayet romanın ın bir zararı yok bu yüzden insanın eğlendiği bir şeyi yapması neden saçmalık olsun ki
Yok ben seni anladım zaten ben soruyu sorana söyledim daha çok bunu o farklı Düşünüyor bizden
@saçmahayattsaçma ben saçma demiyorum. Zaman kaybı diyorum :))
Kimileri zaman kaybı dediğin romanları ömrüne adıyor anlam katıyor hayatına yazar oluyor kitap okumaya n bir insan ne yapacakki insanlar zaten vakit geçirecek uğraşlar arıyorlar bu romanlar vs olmasaydı insanlar hepten sapı tır ne yapacaklarını şaşırdılar
Leylanın mecnuna olan aşkını okumak, Yaprak dökümünde kimin kimle yattığını okumak ne fayda katar hayata?
Hayat dediğin insanın egosal tatminlerle mutlu olmaya çalışırken geçirdiği zaman mutlu olmaya yarar fakat zevkli insana zevkli kitapları okur tıpkı zevkli insanın zevkli yemeyi seçtiği gibi Leyla Mecnun okumak şart değil bir çok aşk romanı var
Günümüz kitaplarının çoğu zaman kaybı gibi
Zamanı değerli kılan şey
kitap okumayanlar cahil kalir ...
Genelde kızlar hep kitap okurken erkeklerin bildiği çoğu şeyi bilmezler.
Evliya Çelebi'nin ne kadar kültürlü olduğunu hepimiz biliyoruzdur herhalde?
Offf kitap okumaya uşeniyoruz diyin bitsin
Hayır kitap okuyan insanlar sadece kitapta okuduğunu bilirken gezip dolaşan, gören insanlar o kitapta okuduklarınızın gerçeğini yaşıyor diyorum.
ikisi de yapılmalı
çomarlara göre öyle
Kitap okumak sana çok şey katmış zavallı.
herkesin kendi dusuncesi kardes comar demek ayip
aksi olmasın
Kardeş yanlış anlama sataşmak için demiyorum ama Evliya Çelebi neden durmadan gezmiş bunu bir sormak lazım. Bilen, bilgili insanlar gezip görüp yaşayıp YAZAN insanlar. Okuyan insanlar değil. Okuduğunuz şeyler sadece o yazarın hayal dünyası. Bunun bir getirisi yok. Onun yerine insan davranışlarını analiz etseniz çok daha faydalı olur sizin için.
işte herkes gezme imkanı bulamadığı için okuma ihtiyacı duyuyor. bir kez doğru kitabı buldun mu kendini okumaktan alamazsın..
Okuduğum tek kitap "Aklını kullan aksini düşün"
Tavsiye ederim. :))
bak ben hala düşüncemi savunuyorum :) sen doğru kitapları bulunca kendin kopamayacaksın okumaktan
Ben gerçekten görmüş geçirmiş insanların hayat üzerine tavsiye verdikleri kitaplara, tarih kitaplarına ve bilimsel kitaplara asla karşı değilim.
Ama düşünsene mesela leyle mecnunu sevmiş, Halikarnas balıkçısının teknesi arıza yapmış, Kurşun ailesi fakirlikten zenginlige ulaşmış vesaire. Banane diyorum yani bunları okurken. Gerçek örnekleri zaten çevremde milyonlarca varken bir şeye bağlı kalıp hayattan neden soyutlanayım ki diyorum. Haksızsam haksızsın de yani 😁
Tabii ki de değil.
Yanlış düşünüyorsun
kitaplar kitaplarrr
senin dusuncen sacma
Yazarın hayatını taklit etmek mi mantıklı?
Neden benim ile kelime haznesinde rekabet edemiyor o kitap okuyanlar peki?
Türkiye'yi genç yaşta gezip görmüş birisi ile metrobüste kitap okuyan birisi arasında çok fark var.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar