TÜİK verilerine göre son yıllarda kadın ve erkeklerin evlilik yaş ortalaması giderek yükseliyor...
Bu ortalama kadınlarda 26, erkeklerde 30 yaş olarak karşımıza çıkmaktadır. 2011 yılı istatistiklerine göre ise kadınlarda evlilik yaşı ortalaması 24, erkeklerde 27 olarak belirlenmişti.
Her geçen yıl, evlilik yaş ortalamasının giderek yükselmesini neye bağlıyorsunuz?
Evlilikte kadınların beklentilerinin fazla oluşu
Evlilik sorumluklarının üstesinden gelecek yeterliliği kendinde görememek
Son yıllarda aile içi şiddetin tavan yapması
İşsizlik ve gelecek kaygısı, evlenmeyi zorlaştıran en önemli faktördür.
Diğer belirtiniz !
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Güncellemeler
+1 yıl
Yok mu konu hakkında ilginç fikirleri olan?
Türkiye'de evlilik yaşı giderek yükseliyor! Sizce evlilik yaşı ortalamasının yükselmesi toplum yapısını ne yönde etkiler?
İnsanların eşi olacak kişiden beklentisi çok yüksek maalesef :/ Pastam dursun ama karnım doysun kafasıyla yaklaşıyorlar her şeye. Şimdiye kadar basitti kadın evle çocuklarla ilgilenir herkesin karnını doyurur hepsinin gönlünü ayrı ayrı hoş tutar babada sofraya yemek ceplere harçlık koyar köşesine çekilirdi. Artık öyle değil iki tarafta evden, çocuklardan, gelirden ve giderden sorumlu. Kadınlar kendi ayakları üstünde durmaya başladılar hepsi bir iş peşinde koşturuyor ve eve gelince "Hanım çok yoruldum bir çay koy içelim" diyen bir koca yerine "Aşkım sende çok yoruldun bugün çayı ben koyarım sen dinlen" koca istiyor ve " Niye bütün ev işlerini ben yapacak mışım?" diye soruyor. Bir yerde haklıda sonuçta oda işe gidiyor oda en az erkeğin çalıştığı kadar ağır şartlarda çalışıyor bazen daha bile ağır çünkü malum genel olarak erkeklerin kadın çalışanı ezmeye çalışması gibi bir durum var :(( Kadın haliyle evde yığınla birikmiş çamaşır değil sarılacak bir çift kol istiyor. Erkekler ise hala evişini kadın yapar zihniyetinden tam kurtulabilmiş değil :(( Sanki bir çamaşır katlamıyor elleriyle lav oyuyor -,- Neyse bir yerde onlarda haklı ne yapsınlar hep öyle görmüş bilmişler kalkıp ona "Bugün fazla mesai yapacağım akşam yemeğini sen hazırlar mısın?" diye sorarsan önce sana fazla mesai veren adama söver sonrada dışarıdan yemek söyler dfghjk Yani evlilik zor değil onu zorlaştıran kendinizsiniz ^^' Paylaşacaksınız. Her şeyi paylaşmak gerekiyor, bir yerde kendinizden önce eşinizi düşünmeniz gerekiyor, soruluktan kaçmamayı öğrenmek gerekiyor ve bol bol sabır istiyor :)) Kendini hazır hissetmeyen evlenmesin :P
Çok güzel bir paylaşım olmuş 😃 aynen katılıyorum ☺ *Temsili değil ama çok gördüm zamanında yoruldum bugün görüşmeyelim diyen erkek arkadaşı, sanki ben Çalışmadım bütün gün bu yüzden ilişkiyi bitirdim kimse demesin ki pire için yorgan yakmak. *bu akşam ne yemek yapacaksın diyeni de gördüm iki kişi de çalışmış ama yemek bekleniyor sadece bayan yapacak bu yüzden de biter ilişki. *kaba saba tek bir kelime yeterli bir insanin gercek yüzünü görmek için insan sınırını bilecek her daim bitirin böyle bir ilişkiyi de. İsteyen istediğini anlayabilir küçük detaylar önemi ayrıca kendini hazır hissetmek ŞART...
Tahammülsüzlük Hayat şartları Toplumda artan hoşgörüsüzlük Bağımsızlık duygusu Özgürlük Ekonomik olarak bağımsızlık Birine bağlı olmama isteği Kafanın rahat olması Kimseye hesap vermek zorunda değilim fikri Kimseyi kontrol etmek istememek hissi Çocuk yetiştirmek sorumluluk sahibi olmak istememek Ülkenin iş ortamı içerisinde işsiz kalmak endişesi ve ekonomik durumdan zorlanmadan yaşama isteği En önemlisi de şu ki ; Aşık olduğun kişiyle henüz karşılaşmamak... Zira güçlü bir aşk olunca yukarıda belirttiğim nedenler yok sayılır...
Evlenme yaşını yükselten tüm olumsuz şartların, güçlü bir aşka sonuza dek boyun eğemez kanısın dayım. Ancak tüm şartları bir kenara itip biriyle gözlerini karartıp evlenmek istemek için, güçlü bir aşk fazlasıyla yetecektir. Peki ya evlendikten sonra?
Aşkın sürekliliği için Empati, vicdan ve saygı benim ana felsem olmuştur her zaman. İşte bunları pratikte uygulayan kişiler, evliliklerinin 50. yılına kadeh kaldıranlardır.
Az önce Nihat Hatipoğlu aynı hususta konuştu evlenme yaşı artıyor bilhassa büyük şehirde diye çünkü insanlar apartman içinde birbirini tanımıyor köyde olsa birbirlerine öneri yaparlar ama metropol olunca mümkün değil diye haklı sanırım bir husus da bu benim unuttuğum kendimize ancak zaman ayırıyoruz çevremizi tanımıyor dolayısıyla güvenmiyoruz teknoloji ilerliyor biz birbirimize yabancı olup uzaklaşıyoruz ben bunu hissediyorum eklemek istedim.
Bende ilave cümle yaptım işte dogru söylüyor adam 👨 kimse kimseyi sevmek zorunda değil lakin bazı şarkılar sözler şiirler için dahi insan kendinden bir parça buluyor 😊
Yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için gönder butonuna basmadan önce bir kere daha kontrol ederim ben. Haklısın tek bir harf bile up uzun cümlenin anlamını bile değiştirebiliyor. Tekrar söylemekten gocunmam, Akıllı bilgili kültürlü olmaNNN dan gurur duyoyorum. Bunu sadece sorduğum soru bağlığına verdiğine cevaba gör söylemiyorum. Genel paylaşımların , yorumlar müthiş gerçekten. Bazı şeyleri benden daha iyi bildiğini de vicdanen itiraf etmeliyim :)
İstisnasız herkesin bilmediği bir çok şey vardır, önemli olan sürekli öğrenmeye açık olmak ve hiç bir zaman kendimizi yeterli görmemek. Bildiğimiz bilmediğimiz konuları yardımlaşarak paylaşımda bulunarak öğreniyoruz ve öğrenmeliyiz de. Senin gibi kendisini geliştirmeye açık, bilgi olarak belli bir donanıma sahip kadınlar olduğu sürece, ülke olarak geleceğimizi daha iyi göreceğimizi düşünüyorum. İyi ki varsın:)
Ekonomik sebeplerden dolayı evlenemeyenler, kolay yola sapıyorlar ve zina yapma yoluna gidiyorlar. Evlenen kişi sayısı azalıyor, bılananlar ve zina yapanlar artıyor. Ondan sonra evlenmelik, geçmişi temiz kız istedik mi buradaki kızlar feryat figan ediyorlar. Ederler tabii, bakire değiller çünkü.
Gelecek kaygısı arttıkça evlilik yaşı da büyüyor. Önceden 23-24 yaşında sabit bir işte çalışma ihtimali daha yüksekti o yüzden hemen iş bulunuyordu. Memur olmaktan bahsetmiyorum bile. 2011 yılında KPSS'den baraj puanı almak yeterken şu an 95 ile zabıta alınıyor. Sonrasını sen hesapla.
Ekonomik gücü olan evlenipte neden bir tek kişiye bağlı kalıpta hayatımı sıkıcı hale getireyim diye düşünürken ekonomik gücü olmayan kesim ise maalesef ki samanlık seyran zamanları geride kaldığı için malum bayanların istekleride azımsanacak gibi değil bunun altından kalkamam durumları biraz daha düzeltelim ilerde inşallah demeyi tercih ediyor e tabi kimse boşanacağız diye evlenmiyor herkes bir hevesle aile kurma gayretini gösteriyor sonrasında hüsran olanlara da şahitlik edildiği için cesaretlerde kırılmış oluyor dolayısıyla evlenme yaşı hep bir sonraki seneye kalıyor diye düşünüyorum 😊
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Issizlik gelecek kaygısı... 26 oldum daha yeni atandım çalışıyorum. Kyk borcum var üstelik. 1 sene borcu ödemeye çalışacağım. Bu devirde çalışmayan evde oturan kiz istemiyor kimse. Basta kaynanalar! Erkek olsam 26 yaşında atandim 1 sene borc vs derken 30 olur normal geçer bile. Tr de yasam pahalı
Kimsenin çalışan kadın isteyip istemediğine bakmadan, kadınların kendi ayaklarının üzerinde durması şarttır. Mevcut toplum yapımız zayıf kadınları istismar ettiğini düşünürsek güçlü olan kadınlar her zaman söz sahibi olabilmektedir.
Evlilikte maas mi "cift"lestiriliyor? Iki bekar üniv mezunu kiz varsa bunun çalışan olani tercih sebebi olması garip değil mi? Anlasmaya beğenmeye kimse onem vermiyor. Çalışanlar arasından yapılıyor. Annemde öğretmen bende. Kadın ayakları üzerinde durmali ama evlilikler maddiyat olmuş.
Son dönemlerde sözüne ettiğin yanlış tercihler nedeniyle boşanmalarda büyük artışlar yaşanmaktadır. Evlilikte bir kadının çalışan olması, sadece kendisi için önemli olması gerekir. Bir erkek evleneceği kadını seçerken bütün kriterleri masaya yatırmalıdır. BU kadınlar içinde geçerlidir. Güzellik ve para ikileminden kurtulmak gerekiyor.
Çocuk sayısı düştüğünden genç nüfus azalacak. Ayrıca geç yaşta çocuk sahibi olmaktan dolayı hasta doğan bebek sayısı artar. Geç yaşta evliliği seçeneklerin hepsine bağlayabiliriz. Ek olarak mesleğimi elime aldıktan sonra 2-3 yıl bol bol harcarım gezer tozarım süresi oluyor. Evlenince fırsat bulamayacağı her şeyi evlenmeden yapmak istiyorlar
Kişi hayal dünyasında şekillendirdiği kişiyi bulamadığı için hep bir arayış içinde zamanın nasıl ğeçdiğini anlamadan aynanın karşısında acı ğerçekleri ğördüğü an eyvah der ön takım bozulmuş motor yağ yakmak da hemen kaldırımda bulduğu kişiyle evlenir oysaki bu kadar seçici olmasaydı daha iyilerini bulabilirdi hayat koy g... ne gitsin mesela ben 35 yaşındayım ama hala arayış da günah çemberinin içindeyim
Önceden neden düşüktü ona bakmak lazım önce. Eğitimsizlik ve ekonomik yetersizlik sebebi ile insanlar bir an önce evlenip kendi hayatını eline almaya çalışırdı. Bu iki durumun iyileşmesi ortalamanın yükselmesinin en büyük sebepleridir.
Peki bu gidişatın sonu nasıl olur size göre? ben evlilik yaşı ilerledikçe kadınlara yöneliklik bir takım taciz olaylarınında buna paralel olarak arttığını düşünüyorum. Ailesini kurmuş mutlu çiftler bazı olumsuz durumlara düşmemek için frenleyeceklerdir kendilerini. Tabii o aşamaya gelmek için sözüne ettiğimiz konuların başına dönmek gerekiyor.
Avrupai bir yaşam tarzı olacak gelenek göreneklerimizi ananelerimizi unuttuk artık ne Ramazan'lar Ramazan ne bayramlar bayram ne komşuluk var ne aile akraba ziyaretleri
Kesinlikle. 20 -30 yıl önceki ramazanlar, bayramlar çok güzeldi. Şimdi menfaati olmadan kimse kimseye yaklaşmıyor selam bile vermiyor. Buda bırak evliliği toplumdan kendimizi soyutlamamıza neden oluyor.
Yaşı malı boşver ya. Bırak imkanları varsa evlensin insanlar. Böyle diye diye zina yapıyorlar sonra hamileyim, yardım edin diye dert yanıyorlar. Ve bazıları da geçmişini saklayarak garibim bakir erkekleri kandırarak kendilerini kakalamaya çalışıyorlar. Ayıp ayıp. Bırak da 18 yaşını geçen ve evlenmek isteyen herkes evlenebilsin.
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Anketler > Türkiye'de evlilik yaşı giderek yükseliyor! Sizce evlilik yaşı ortalamasının yükselmesi toplum yapısını ne yönde etkiler?
En İyi Cevaplar