Türkiye'de son yıllarda evlilik yaşında olup da evlenmeyi düşünmeyenlerin sayısı hızla artıyor. Araştırmalara göre bunun başlıca sebepleri; doğru kişiyi bulamamak, artan yaşam maliyetleri ve düğün masrafları. Sizce bu durum sadece maddi nedenlerden mi kaynaklanıyor yoksa insanlar artık evliliğe bakış açısını mı değiştiriyor? Günümüz şartlarında evlilik hâlâ gerekli mi, yoksa farklı bir yaşam biçimi mi tercih edilmeli?
Türkiye'de evlilik çağında olup da evlenmeyenlerin sayısı 20 milyona yaklaştı. Siz ne düşünüyorsunuz?
Açıkçası ben çocuk istemediğim için ileride evlenmeyi düşünmüyorum ama genel bağlamdaki sebep elbette ki bu değil. Meselede elbette para da var ama bence bugün herkesin parası olsa evlenme oranı birazcık artar o kadar. Artık insanlar birbirine güvenemiyor, güvenemediği için bağlanamıyor. Erkeklerin standartları o kadar yüksek olmasa da kadınların standartları gerçekten çok yüksek ve toplumun yüzde 50'sinin erkek olduğunu düşünürsek kadınların bu isteklerine uyan aralık yüzde 20'yi geçmiyor. Boyu 180+ olsun, tip olarak gideri olsun, maaşı bol olsun, karakterli olsun, hayatımdaki problemleri çözmeme yardımcı olsun, her şey benim istediğim gibi dizayn edilsin, geçmişimi önemsemesin, evi olsun, arabası olsun vs. diye listeyi uzatabiliriz. Aynı şekilde standartları yüksek erkekler de var ama topluma bakarsak onların ciddi bir azınlık olduğunu söylemek mümkün. Bakın ben kimsenin tercihlerini eleştirmiyorum. Dünyanın en en adamıyla da evlenmek isteyebilirsiniz, ortalama bir insanla da, bu tamamen sizin tercihinizdir. Ancak her tercihin bir bedeli var arkadaşlar. Yarın bir gün neden yalnızım diye ağlamayın o zaman. Biraz maneviyata da önem verin. Gündelik hayata bakıyorum derdiniz para, cinsellik, tip vs. Bakın sevmediğiniz birine şans vermeyin zaten ama gerçekten iyi bir ilişki kurabileceğiniz insanları da görmezden gelmeyin. Bize ne oldu ya? Biz Türk toplumu olarak neye dönüşüyoruz? Neden birine sadık kalmayı, onunla bir şey inşa etmeyi yük olarak görüyoruz? Onunla olmazsa buna gideriz diyoruz? Sevmeyi neden beceremiyoruz? O kadar boşanan insan varken, o kadar aldatılan insan varken, e üstüne kişinin kendi tecrübeleri de binince insanlar nasıl evlensin. Bakın içinizi karartmak istemiyorum ama 90'lar kuşağının sonu ve 2000'li kuşakla beraber bekar kalmak ciddi bir trend olacak. Ondan sonraki kuşak belki hiç evlenmeyecek, evlense de aldatılacak ya da boşanacak. Bugün bir ilişkide aldatılma oranınız en kötü ihtimalle yüzde 40. Başlarken bile fifty-fifty başlıyorsunuz. Bakın yanlış anlamayın olay güvenememe değil. İlişkiye başlarken bile zaten yüzde 40 baştan bir ihtimal var -kadınlarda %37, erkekler %49- daha bunun içine ileride birinin ilişkiden kopması, ilişkiye yeterli özeni göstermemesi, yeterli ilgi vermemesi, karakterlerin uzun periyotta uyuşması, gerçekten birbirine uyumlu olup olmadığını anlama girmedi bile. Bunlar girdiğinde ilişkinin hayatta kalma ihtimali en baba %35. İnsanlar ilişkiyi kuramıyor ki evlensin. Tahmin ediyorum ki ileride mutlu bir evlilik sahibi olmak ciddi bir başarı olarak algılanacak. Ben zaten evlenmeyeceğim ama gerçekten toplumun halini düşündüğümde üzülüyorum. Doğum oranları 1.34'e düşmüş. Türkiye bu gidişle 50 yıl içine çökecek. Ne yazık.
Maddi sebeplerde etkili ama ana etken o değil. Yoksa en fakir afrika ülkelerinde veya afganistanda filan evlenme ve doğum oranı çok yüksek. Ama zengin batı ülkelerinde düşük. Bizde ise durum biraz farklı. Bizim gibi doğu toplumlarında buna japon, kore vs de dahil evlenmelerinin düşmesindeki ana etken kadınların artık erkeklerin önüne geçmesi. Her anlamda kadınlar daha aktif. Bu da maalesef evlilikleri ve aileleri bitiriyor. Soy kurutmaya doğru gidiyor.
ne yazık ki türkiye de bulamayacağım o kişiyi. Ben bakire olmadığım için çoğu insan kabul etmez. (gerçi bende onlara asla meraklı değilim, iki yüzlü zihniyetle işim bile olmaz )
Bilmez miyim! Zaten cinsel açlığın Afrika'sıyız o konuda. Kadını arabaya benzetmek kadar mide bulandıran bir şey yok. Daha önce biyle beraber olunca ikinci el demek insana verilen değeri ortaya koyuyor. Mümkün olduğunca buradakilerden uzak durmak en iyisi. Ortadoğu coğrafyası sonuçta. Fazla bir şey beklememek lazım.
Anlıyorum. Çünkü ben de Balkanlar'dan buraya göçen dedelerimi bu konuda anıyorum. Keşke daha gelişmiş, modern, refah seviyesi yüksek bir ülkeye göçselerdi zamanında.
Ne güzel, ne mutlu sana! Umarım bir gün bunu başarırsın ve insanın metalaştırılmadığı, aksine, insana değer verilen o ülkede yaşamını devam ettirirsin ve buradan kurtulursun.
Evlilik artık eskisi gibi tek odak nokta olmaktan çıktı. İnsanların hayat tarzları, beklentileri ve gelecek planları farklılaşıyor. Artan yaşam maliyetleri ve düğün masrafları elbette düşünceler üzerinde etkili ama bunun yanı sıra bireyler daha özgür, bağımsız ve kendine odaklı bir yaşam sürmek istiyor olabilir. Toplumun evlilikten beklediği geleneksel görevler de değişiyor. Sence evlilik her zaman gerekli mi yoksa bireysel hayat koşulları mı ön planda? 🌍💬
Sadece bu saydıklarının yaninda da kalmiyo adalet sisteminde giden kotuye donen olaylardan bi tanesi de erkekler bosandıktan sonra nafaka ödemek zorunda kaliyo kadın evlenene kadar ama mahkeme hic kadına her hafta kocanın çamaşırını bulaşığinı ya da ne bilim ev işi yap demiyo sence evlenmek artık akil karı mı evde belli bi süre huzursuzluk başlıyo destek yok sevgi yok rıza da yok niye evlensinki